Moody's Belediyeler ve TOKİ'nin Derecelerini de Yükseltti - Son Dakika
Ekonomi

Moody's Belediyeler ve TOKİ'nin Derecelerini de Yükseltti

Moody\'s Belediyeler ve TOKİ\'nin Derecelerini de Yükseltti

Moody's Türkiye'nin kredi notunda yaptığı artıştan sonra İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyelerinin notunu da Ba2'den Ba1'e yükseltti Orhan Aysezen - Moody's Türkiye'nin kredi notunda yaptığı artıştan sonra İstanbul ve İzmir Büyükşehir...

21.06.2012 10:13

Moody's Türkiye'nin kredi notunda yaptığı artıştan sonra İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyelerinin notunu da Ba2'den Ba1'e yükseltti Orhan Aysezen - Moody's Türkiye'nin kredi notunda yaptığı artıştan sonra İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyelerinin notunu da Ba2'den Ba1'e yükseltti.

Edinilen bilgiye göre, Moody's Yatırımcı Servisi aynı zamanda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tahvil ihracı açısından ulusal çapta ratingini A3'ten A1'e yükseltti. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın ulusal ve küresel derecesini Ba2/A3.tr'ten Ba1/A1.tr'ye yükselten Moodys bu kuruluşlar hakkında "Tüm dereceler üzerindeki görünüm pozitif" değerlendirmesini yaptı.

Moody's'in açıklaması dün Türk hükümetinin tahvil derecelendirmesini, olumlu görünümle birlikte Ba2'den Ba1'e yükseltgemesinin ardından geldi. Moody's, Türkiye'nin ülke derecesindeki olumlu gelişmenin, yakın finansal ilişki içinde olduğu kamu kuruluşları üzerinde de doğrudan etki yaptığına dikkat çekti. İstanbul ve İzmir belediyeleri gelirlerinin yüzde 80'ini merkezi hükümetin karşıladığını belirten Moody's, "Ulusal ve yerel düzeyde istikrarlı bir gelir çerçevesi ve güçlü ekonomik büyüme hem İstanbul hem de İzmir için vergi tahsisatında artışla sonuçlandı. Artan bu kaynaklar ve belediyeyle bağlantılı şirketlerdeki etkin yönetim, büyük belediye yönetimlerinin harcama baskılarını yönetmesine ve güçlü işletme fazlalarının konsolide edilmesine yardımcı oldu" dedi.

-İSTANBUL BORCUNA DİKKAT-

Moody's özellikle İstanbul belediyesinin büyük yatırım programlarının büyük borç birikimlerine neden olduğuna da dikkat çekti. 2011 sonu itibarıyla İstanbul ve İzmir belediyelerinin net doğrudan veya dolaylı borçlarının sırasıyla 3.7 milyar dolar ve 716 milyon dolar olduğunu kaydeden Moody's, borçların İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yıllık işletme gelirlerinin yüzde 108'ine, İzmir'in ise yüzde 84'üne karşılık geldiğini hesapladı.

-TOKİ-

TOKİ'deki derece artışının bu kuruluşun hükümetin konut politikasındaki stratejik konumundan kaynaklandığını belirten Moody's, TOKİ'nin olumlu finansal sonuçlar elde ettiğini bunun önemli varlık büyümesi ve sınırlı finansal borcundan kaynaklandığını kaydetti. Moody's, TOKİ'nin büyük yatırım programının, istikrarlı yasal çerçeve ve merkezi hükümetin devam eden destek ve denetimi göz önüne alındığında, finansman stresi altına girmeden etkin biçimde yönetilmeye devam edileceği beklentisini dile getirdi.

Moody's, "Türkiye'nin ülke altı derecelendirmesindeki olumlu görünüm, Türkiye'nin ülke derecesindeki olumlu görünümü yansıtıyor. Türkiye'nin ülke derecesinde bir yükseltgeme Türk Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ için olumlu sonuçlara yolaçabilir" dedi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Moody's Belediyeler ve TOKİ'nin Derecelerini de Yükseltti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement