Mobilyacı Nardelli Chrysler'i Tamir Edebilecek mi - Son Dakika
Ekonomi

Mobilyacı Nardelli Chrysler'i Tamir Edebilecek mi

Mobilyacı Nardelli Chrysler\'i Tamir Edebilecek mi

ABD'nin Üç Numaralı Otomotiv Üreticisi Olan Chrysler'de Yeni Bir Dönem Başlıyor.

08.08.2007 02:21

ABD'nin üç numaralı otomotiv üreticisi olan Chrysler'de yeni bir dönem başlıyor.

Cerberus’un Chrysler'in yüzde 80'ini 7.4 milyar dolara satın almasının ardından ilk değişiklik şirketin tepesinde yapıldı. Daha önce otomotiv sektöründe hiçbir tecrübesi olmayan ve ev eşyaları perakende zinciri Home Depot'un eski CEO'su Robert Nardelli şöför koltuğuna oturdu. Hem de sadece 1 dolar maaşla...

Kimi analistler Nardelli tercihini akıllı bir hareket olarak görürken, şirkete bir enerji getireceğini ve dışardan bakabilen bir göz olarak çok faydalı olabileceğini düşünüyor. Diğerleri ise Nardelli'nin sektördeki tecrübe eksiğine işaret ederek, agresif yönetim stilinin kendisi için bir dezavantaj yaratabileceğini söylüyor.

1 DOLAR MAAŞLI YÖNETİCİ

Nardelli'nin başarılı olup olmayacağı bir yana, üzerinde uzlaşılan tek konu otomotiv devi Chrysler'in bu yeni CEO'sunun şirkete maliyetinin son derece düşük olduğu. Home Depot'ta çalışırken yılda tam 25.7 milyon euro alan ve şirketten ayrılırken de 210 milyon doları cebine koyan Nardelli, Chrysler'i kara geçirene kadar ayl

ık sadece 1 dolar maaş alacak. Nardelli’nin Chrysler’de başarılı olursa alacağı ücret yıllık 50 milyon dolara kadar ulaşabilecek.

Nardelli'nin Chrysler'in başına getirilmesi, sektörde yeni bir tartışma yarattı. Geçen sene de Ford'un sektör dışından bir yönetici getirdiğini hatırlatan analistler, sektörün dışarıdan bir yardıma ihtiyacı olup olmadığını tartışıyor. Aslında iki yıl içinde Detroit'li iki devin tercihini sektör dışından kullanması, "yeni bir dönem mi başlıyor?" sorusunu akıllara getiriyor.

YENİ STRATEJİ DEĞİL, YENİ PERSPEKTİF

Dev şirketlerin tercihlerini sektör dışına kaydırmasının en önemli nedeni, yeni bir bakış açısı yaratabilmek. Zaten Nardelli de Chrysler'e ne katacağının yanıtını şu kısa cümle ile veriyor. "Taze bir bakış ve yeni bir perspektif getireceğim".

 

Yeni bir strateji yaratmayı düşünmediğini söyleyen Nardelli, "şirketin zaten bir stratejisi var. Biz bu stratejinin icrasına konsantre olacağız" diyor.

Daha önce otomotiv sektöründe hiçbir tecrübesi olmayan Nardelli, kendine güvenini de şu sözlerle ortaya koyuyor: " Çalışma hayatımın çoğunu ulaşım ve üretimde geçirdim. Sektörü biliyorum, seviyorum ve içinde gelişeceğim"

 

YEDİ AY BOŞTA KALDI

 

59 yaşındaki Nardelli, Home Depot'tan ocak ayında istifa etmişti. Görevde kaldığı 7 yıl boyunca Home Depot markasını ciro, kârlılık, hisse değeri ve daha birçok konuda ikiye katlamayı başarmıştı. Ancak son iki yılda hisse değerinin düşmesine karşın kendi maaşının artması tartışma yaratmış ve Nardelli'nin koltuğunun sallanmasına neden olmuştu.

ABD otomotiv devi Chrysler, 2006 yılını 618 milyon dolar zararla kapattı. Pazarını diğre ABD'li rakipleriyle birlikte Asya'lı üreticilere kaptıran Chrysler, şimdi çıkış yolunu eski perakendeci, yeni otomotivci Nardelli ile arayacak. Analistler, eğer Nardelli başarılı olursa yakın zamanda diğer otomotiv şirketlerinin başında da farklı sektörlerden isimler görmeye hazır olunması gerektiğini söylüyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Mobilyacı Nardelli Chrysler'i Tamir Edebilecek mi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement