Merkez Bankası Faiz Koridorunu Daralttı - Son Dakika
Ekonomi

Merkez Bankası Faiz Koridorunu Daralttı

Merkez Bankası Faiz Koridorunu Daralttı

Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Merkez Bankasının faiz koridorunu daraltmasına ilişkin, "Enflasyon görünümü netleşmedikçe tahvil faizlerinde hızlı bir düşüş söz konusu olmayacak."

18.09.2012 17:46

Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Merkez Bankasının faiz koridorunu daraltmasına ilişkin, "Enflasyon görünümü netleşmedikçe tahvil faizlerinde hızlı bir düşüş söz konusu olmayacak. Ancak kredi ve mevduat faizlerinde bir süredir devam eden gerileme hızlanacak ve TCMB'nin istediği gibi kredi-mevduat marjı daralacaktır" dedi.

Altınsaç, TCMB'nin faiz koridorunu daraltmasının ardından tahvil piyasasında net bir değişim görülmediğini, her ne kadar koridorun daraltılması olumlu olsa da, diğer gelişmelerin bu iyimserliği dengelediğini söyledi.

Altınsaç, bu gelişmeleri, bir süredir basında yer alan olası zam haberleri, Fed sonrası emtia fiyatlarında görülen yükseliş ve TL'deki zayıflığı gerekçe olarak sıraladı.

Altınsaç, "Bunların hepsi enflasyon açısından olumsuz. Bu nedenle enflasyon görünümü netleşmedikçe tahvil faizlerinde hızlı bir düşüş söz konusu olmayacak. Ancak kredi ve mevduat faizlerinde bir süredir devam eden gerileme hızlanacak ve TCMB'nin istediği gibi kredi/mevduat marjı daralacaktır" yorumunu yaptı.

Böyle bir ortamda verim eğrisinin daha da dikleşmesinin beklenebileceğini ifade eden Altınsaç, "Bundan sonraki dönemde özellikle bir yıldan kısa vadeli tahvillerde, faizlerin düşmeye devam etmesini bekliyoruz. Şu anda yüzde 7 civarında olan bu tahvillerin faizlerinde yarım puana yakın bir düşüş bekliyor ve vadesine 6-18 ay kalmış tahvillerde alım öneriyoruz. Daha uzun vadelerde ise faiz yükselişi görmesek de enflasyon kaygıları sebebiyle düşüş potansiyeli çok sınırlı kalacaktır" diye konuştu.

-"TÜFE'ye endeksli tahvillerin de portföylerdeki payı artırılabilir"-

Buna ek olarak yüzde 2 üzerinde reel faiz ile işlem gören TÜFE'ye endeksli tahvillerin de portföylerdeki payının artırılabileceğini belirten Altınsaç, TL'de ise Merkez Bankası kararı sonrasında değer kazancı görüldüğünü hatırlattı. Altınsaç, şunları kaydetti:

"Bunun ana sebebi, toplantı öncesinde, TCMB'nin yüzde 5 olan koridor alt sınırını da aşağı çekeceği beklentisiyle açılan short-TL pozisyonların kapatılması. ROK ayarlaması sonrasında piyasadan 3,6 milyar dolar daha çekilecek olması TL açısından olumsuz, ancak bankacılık sisteminde hala oldukça yüksek bir döviz likiditesi olduğunu ve bunun yapısal bir risk teşkil etmediğini belirtelim. Öte yandan TCMB'nin yayınladığı açıklamanın tonu, çok yumuşak ve parasal gevşemenin hızla devam edeceğini düşünen yatırımcılar açısından bir miktar şaşırtıcı oldu.

Dengeli diyebileceğimiz bu açıklama yine de TL'nin cazibesini artıracak bir tonda değil. Bu nedenle bir süre kurlarda yatay bir seyir görebiliriz, ancak önümüzdeki dönemde TL'de önemli bir değer kazancı görmeyi beklemiyoruz. 1,78-1,79 aralığında USD alım öneriyoruz."

Muhabir: Musab Turan

Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Merkez Bankası Faiz Koridorunu Daralttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement