Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın Açıklamaları - Son Dakika
Ekonomi

Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın Açıklamaları

Merkez Bankası Başkanı Başçı\'nın Açıklamaları

Garanti Yatırım Ekonomisti, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun Ekim ayı toplantısında faiz koridorunun 100 baz puan daha daraltılmasını beklediğini belirtti.

21.09.2012 12:48  Güncelleme: 12:50

Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun Ekim ayı toplantısında faiz koridorunun 100 baz puan daha daraltılmasını beklediğini belirtti.

Merkez Başkanı Başkanı Erdem Başçı'nın Kocaeli Ticaret Odası'nda yaptığı konuşmayı AA muhabirine değerlendiren Altınsaç, MB'nin büyümenin bu yıl yüzde 3-4 bandında kalacağını beklediğini, kendi beklentisinin ise bir miktar daha düşük olarak yüzde 2,5 seviyesinde olduğunu belirtti.

Altınsaç, Merkez Bankası'nın dövizin şu anki seviyesinden memnun olduğunu ve müdahale beklenmemesi gerektiğini vurgulayarak, şu yorumları yaptı:

"Konuşmalardan faiz koridorunda 50-100 baz puan gibi sınırlı bir miktar daha indirim olabileceğini düşünüyoruz. Rezerv Opsiyon Katsayısı (ROK) kullanılmaya devam edecek. Burada önemli nokta ROK'un faiz koridoruna alternatif olmadığı. ROK otomatik düzenleyici gibi çalışıyor olacak. Fazla dövizi olan gelip Merkez Bankası'na TL karşılık yerine koymaya devam edecek. Döviz getirmenin bir maliyet avantajı var. Burada avantaj kapanana kadar ROK'da ayarlamaların devam etmesi olası.

Açıklamaların devamında öne çıkan noktalar, faiz koridorundaki indirimle aynı anda ROK artışının da sürmesi oldu. Ekim ayı toplantısında faiz koridorunun 100 baz puan daha daraltılmasını bekliyoruz. ROK ise, eylül ayına benzer şekilde her basamak için 0,2 puan daha artırılabilir. Üçüncü çeyrek büyümesi yüzde 2-2,5 aralığında olacak, ama sonraki dönemlerde büyüme yüzde 4 civarına çıkarak 2013 büyümesinin yüzde 5'e yakın olmasına yol açacak. 2013 için büyüme tahminimiz yüzde 3.

TL şu anda makul seviyelerde, herhangi bir şey yapmaya gerek yok. Eylül ayında yıllık enflasyon değişmeyecek. Erdem Başçı'nın özellikle üçüncü ve dördüncü çeyrek için büyümeye ilişkin verdiği rakamlar 2012 yılında büyümenin yüzde 3-3,5 aralığında kalacağına işaret ediyor. Son çeyrekte MB kadar yüksek bir büyüme beklemiyoruz. Özellikle son çeyrekte piyasanın aksine çok daha yavaş bir büyüme olası. Dolayısıyla 2012 büyüme beklentimiz daha düşük yüzde 2,5 seviyesinde. Eylül ayı enflasyon beklentimiz ise yüzde 0,8 civarında, ay sonunda bu rakamı yeniden gözden geçiriyor olacağız."

Muhabir: Murat Birinci

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın Açıklamaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement