Kuzey Kore ve Belarus Menşeli Tekstil Ürünleri İthalatında 2014'te Uygulanacak Kota Miktarları... - Son Dakika
Ekonomi

Kuzey Kore ve Belarus Menşeli Tekstil Ürünleri İthalatında 2014'te Uygulanacak Kota Miktarları...

Kuzey Kore ve Belarus Menşeli Tekstil Ürünleri İthalatında 2014\'te Uygulanacak Kota Miktarları...

Ekonomi Bakanlığı, 2014 yılında Kuzey Kore ve Belarus menşeli tekstil ürünleri ithalatında uygulanacak kotaların dağıtımı esaslarını belirledi.

31.12.2013 13:44

Ekonomi Bakanlığı, 2014 yılında Kuzey Kore ve Belarus menşeli tekstil ürünleri ithalatında uygulanacak kotaların dağıtımı esaslarını belirledi.

Ekonomi Bakanlığı'nın Tek Taraflı Kontrol Sistemi Kapsamında Kotaya Tabi Tekstil Ürünlerine Ait Kotaların Dağıtımı Ve Yönetimine İlişkin Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ, "Belirli Ülkeler Menşeli Tekstil Ürünleri İthalatında Gözetim ve Korunma Önlemleri Hakkında Yönetmelik" uyarınca, Kuzey Kore ve Belarus menşeli tekstil ürünleri için tespit edilen 2014 yılına ait kotaların dağıtımı, azami miktarları aşmayan ithalatçı talepleri dikkate alınarak başvuru sırasına göre yapılmasını kapsıyor.

-BAŞVURU USUL VE ESASLARI-

Kuzey Kore ve Belarus menşeli tekstil ürünlerine yönelik kotaların dağıtımından yararlanmak isteyen ithalatçılar, başvuru formunu eksiksiz doldurarak 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü ithal lisansı başvurusunda bulunacak. Başvuruların değerlendirilmesinde genel evrak kayıt tarihi ve kayıt numarası esas alınacak. Başvuruya, beyan sahibine ait imza sirkülerinin örneği ve taahhütname eklenecek.

-KOTA MİKTARLARININ DAĞITILMASI-

Kullanılabilir kota miktarlarının mevcut olması halinde, bu Tebliğ kapsamında kotadan yararlanan ve adına ithal lisansı düzenlenen ithalatçılara, söz konusu ithal lisansında belirtilen miktarın en az yüzde 50'sinin ithalini gerçekleştirmiş olmaları şartıyla, aynı ülke ve aynı kategori için gösterilen azami miktarları aşmamak üzere yeniden kota tahsisi yapılacak.

-İTHAL LİSANSLARININ KULLANIMINA AİT BİLGİLER-

İthal lisanslarının geçerlilik süresi, düzenlendiği tarihten itibaren altı ay olacak. Ancak, bu süre 31 Aralık 2014 tarihini geçemeyecek. Bununla birlikte, ithalatçıların ithal lisansında belirtilen miktarın en az yüzde 60'ının ithalini gerçekleştirmiş olmaları şartıyla 31 Mart 2015 tarihini geçmemek üzere üç aya kadar süre uzatımı verilebilecek.

-YAPTIRIM-

İthalatçılar, ithal lisansında belirtilen miktarı tek sevkiyatta ithal etmeleri durumunda gümrük yükümlülüğünün doğduğu tarihi müteakip, birden fazla sevkiyatta ithal etmeleri durumunda ise her sevkiyatın gümrük yükümlülüğünün doğduğu tarihi müteakip en geç 15 iş günü içinde, ithal lisansı üzerinde belirtilen bilgiler bazında gerçekleşen ithalata ilişkin istatistiki bilgileri Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'ne iletecek. İthal lisansları, mücbir sebepler hariç, geçerlilik süresinin bitim tarihinden itibaren en geç 15 iş günü içinde İthalat Genel Müdürlüğü'ne iade edilecek. Tebliğ 1 Ocak 2014 itibarıyla yürürlüğe girecek.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Kuzey Kore ve Belarus Menşeli Tekstil Ürünleri İthalatında 2014'te Uygulanacak Kota Miktarları... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement