Kuzey Irak'tan Petrol İhracı Başladı - Son Dakika
Ekonomi

Kuzey Irak'tan Petrol İhracı Başladı

Kuzey Irak\'tan Petrol İhracı Başladı

Irak'ın Kuzeyinden Çıkarılan Petrol, Bugünden İtibaren Resmi Olarak Kerkük -Yumurtalık Hattıyla Türkiye Üzerinden İhraç Edilmeye Başlandı.

01.06.2009 13:35

Irak'ın kuzeyinden çıkarılan petrol, bugünden itibaren resmi olarak Kerkük- Yumurtalık hattıyla Türkiye üzerinden ihraç edilmeye başlandı.

 Bölgesel yönetimin müsteşarı Dr. Halit Salih, açılıştan önce Erbil şehid Mamosta Saad Abdullah konferans salonunda, Norveç DNO firmasının üst yöneticisi (CEO) Helg Eide ve Genel Enerji üst yöneticisi (CEO) Mehmet Sepil ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Halit Salih, bugünün önemli bir gün olduğunu belirterek, ilk defa resmi olarak Irak'ın kuzeyinden petrol sevk edildiğine dikkat çekti.

Salih, merkezi Irak hükümeti ile bölgesel yönetim arasında petrol gelirinin nasıl paylaşılacağının ileride belli olacağını belirterek, bu konuda henüz tam bir anlaşma sağlanamadığını söyledi.

Salih şöyle devam etti:

“Irak anayasasında belirtilen şekli ile durumu ele alırsak, bu firmalarla yapılan anlaşmaların, yeni Irak anayasasının yazılmasından önceki tarih olduğu ve yeni anayasanın maddesine istinaden bölgesel yönetimin eskiden yapmış olduğu anlaşmaların sari olacağına istinaden yaptık. Bu da doğal olarak doğal ve anayasal hakkımız.”

Salih, ilk etapta günlük olarak iki petrol kuyusundan toplam 100 bin varil çıkarıldığını, gelecekte söz konusu kapasiteyi günlük 250 bin varile çıkarmaya çalışacaklarını belirterek, “bu durum, günlük 1 milyon varile ulaşılıncaya kadar da devam edecek” dedi.

Türkiye ile ilişkilere de değinen Salih, bu bölgede son derece çağdaş petrol alanlarının kurulmakta olduğuna işaret ederek, bölgesel yönetim olarak, çıkarılan petrolü Kerkük- Yumurtalık boru hattından Türkiye üzerinden dünyaya sevk edeceklerini, bu konuda Türkiye tarafında bir sorun yaşanmasını beklemediklerini kaydetti.

VANA KAPATMA RİSKİ YOK

Bir soru üzerine, şirket ödemelerinin, merkezi hükümet ile bölgesel yönetim arasında tam bir anlaşma sağlanamaması yüzünden şimdilik en büyük sorun olarak göründüğünü kaydeden Salih, ileride “vana kapatma riskinin” çıkıp çıkmayacağının sorulması üzerine de, “vana kapatma riskini öngörmüyoruz. Biz merkezi hükümet tarafından takdir ile karşılanacağımızı düşünüyoruz ve ileride elbette merkezi hükümet ile de ortak çözüm bulunacak” yanıtını verdi.

YÖRE HALKI UMUTLU

Irak'ın kuzeyindeki petrolün,  Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı ile Ceyhan'a sevkıyatına başlanacak olması,  ekonomik canlılık kazandıracağı için yöre insanını umutlandırdı.

35 milyon ton yıllık  taşıma kapasitesine sahip Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı, 1976 yılında  işletmeye alınmış ve ilk tanker yüklemesi 25 Mayıs 1977'de yapılmıştı.

1983 yılında başlayıp 1984 yılında tamamlanan 1. Tevsi Projesi ile hattın  kapasitesi yılda 46,5 milyon tona yükseltilmişti. Ardından 1987 yılında işletmeye  alınan hat ile de yıllık kapasite 70,9 milyon tona ulaşmıştı.

Toplam 1876 kilometre uzunluğundaki petrol boru hattı, ABD'nin Irak'a  yönelik operasyonunu başlatmasıyla kapatılmış ve 13 Ağustos 2003 tarihinde  yeniden petrol pompalanmaya başlanmıştı.

Halen, günde 1 milyon 600 bin varil kapasiteli Kerkük-Yumurtalık Petrol  Boru Hattı'ndan 400-450 bin varil petrol taşınıyor. Irak'ın kuzeyinden bugünden  itibaren günde 60 bin varil petrolün pompalanmaya başlanmasıyla birlikte  kapasitenin 500 bin varile ulaşması bekleniyor.

“RAFİNERİ YAPIMINA BİR AN ÖNCE BAŞLANMALI”

        

Ceyhan Ticaret Odası Başkanı Ali Duru, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  Irak'ın kuzeyinden ilk etapta 40 bin, ardından ise günde 60 bin varil petrol  sevkıyatının yapılmaya başlanmasının hem Ceyhan hem de Türkiye açısından  sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi.

Duru, Ceyhan'a Irak'tan sevkıyatın tam kapasiteye ulaşılması durumunda  yılda 70, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Hattı'ndan 50, Boğazlar'daki petrol trafiğini  hafifletmek için geliştirilen Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi'nin devreye  girmesi halinde 70 milyon ton olmak üzere yaklaşık 190 milyon ton varil petrol  aktarımının hedeflendiğini bildirdi.

Pompalanacak miktarın dünya petrollerinin yüzde 7'sine tekabül edeceğini  ve bunun da çok büyük bir rakam olduğunu belirten Duru, “Böylece, Türkiye'nin  dünya enerji piyasasındaki önemi artacak ve stratejik bir ülke konumuna  geleceğiz. Tüm bu gelişmeler göz önüne alınarak yörede petrol rafinerilerinin  yapımına bir an önce başlanmalı. Yöreye ekonomik canlılık kazandıracak  gelişmeler, yöre insanı için de umut oluyor” diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Kuzey Irak'tan Petrol İhracı Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement