Küresel Piyasalarda ABD Tedirginliğinin Azalması Ralli Başlattı - Son Dakika
Ekonomi

Küresel Piyasalarda ABD Tedirginliğinin Azalması Ralli Başlattı

Küresel Piyasalarda ABD Tedirginliğinin Azalması Ralli Başlattı

Küresel piyasalarda ABD'de borç tavanı sorununun pazartesi gününe kadar çözülebileceğine yönelik işaretler hisse senedi piyasalarında ralli yaşanmasına neden oldu.

11.10.2013 09:28

Küresel piyasalarda ABD'de borç tavanı sorununun pazartesi gününe kadar çözülebileceğine yönelik işaretler hisse senedi piyasalarında ralli yaşanmasına neden oldu.

Dün ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Başkan Barack Obama'nın harcama kesintilerini görüşmeyi kabul etmesi durumunda, hükümetin yükümlülüklerini yerine getirmesi için geçici olarak daha fazla borçlanmasına olanak tanıyan tasarı için hazır olduklarını söyledi. Boehner, hükümete 6 haftalık süre sağlayan tasarıyı geçireceklerini ancak bunun için Başkan Obama'nın, hükümeti tekrar işler hale getirmeyi ve ABD'nin acilen çözüm bekleyen sorunları ile yüzleşmeyi kabul etmesi gerektiğini belirterek "Şimdi liderlik zamanı. Artık görüşmelere başlamamız gerek" dedi. Açıklamaların ardından müzakerelerin başlayacağı ve geçici de olsa çözüm bulunacağı beklentisinin artmasıyla Dow Jones endeksi günü yüzde 2,18 oranında yükselişle tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 2,21, Nasdaq bileşik endeksi ise yüzde 2,26 değer kazandı.

ABD kaynaklı tedirginliklerin ortadan kalkacağına yönelik iyimserlikle küresel hisse senedi piyasalarında güçlü yükselişler görülürken, emtia fiyatları ise düşüşe geçti. Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,99, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,21 oranında yükseliş kaydederken, Arjantin'de Merval endeksinin yükselişi yüzde 4,43 oldu.

Yurt içinde ise BIST 100 endeksi analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 75.500 puanın hemen üzerinde günü tamamlarken, dolar/TL ise 1,9750 seviyelerine geriledi. Analistler, dünkü kapanışın ardından ABD'den gelen haberler nedeniyle bugün de güne pozitif başlaması beklenen BIST 100 endeksinin 77.000 seviyesinin direnç olarak gündeme gelebileceğini kaydediyor. Dolar/TL'de 1,9750 seviyesindeki desteğin dün kırılamadığına dikkati çeken analistler, bu seviyenin aşağı doru geçilmesi durumunda 1,96 seviyesinin sonraki hedef olacağını kaydediyor.

Bugün yurt içinde temmuz ayı işsizlik ve ağustos ayı ödemeler dengesi verileri ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açıklayacağı ekim ayı beklenti anketi takip edilecek. Açıklanacak cari işlemler açığı için AA Finans Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, ağustos ayında cari işlemler açığının 2,2 milyar dolar olmasını bekliyor. 17 ekonomistin katılımı ile gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin beklentileri en yüksek 3 milyar dolar ile en düşük 1,6 milyar dolar aralığında gerçekleşti. Cari işlemler açığı temmuz ayında geçen yılın aynı döneme göre yüzde 42,3 oranında artarak 4 milyar 65 milyon dolardan 5 milyar 786 milyon dolara yükselmişti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, TCMB ağustos ayı ödemeler dengesi

10.00 Türkiye, TÜİK temmuz ayı işsizlik verileri

10.00 Türkiye, TÜİK eylül ayı sanayi ciro endeksi

14.30 Türkiye, TCMB ekim ayı beklenti anketi

16.55 ABD, Michigan Üniversitesi ekim ayı güven endeksi - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Küresel Piyasalarda ABD Tedirginliğinin Azalması Ralli Başlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement