Konutlara Enver Kredisi Geliyor - Son Dakika
Ekonomi

Konutlara Enver Kredisi Geliyor

Konutlara Enver Kredisi Geliyor

Enerji Verimliliği Projesi Paralelinde Binaların Isı Yalıtımı İçin Düşük Faizli Kredi Seçeneğinin Devreye Sokulacağı Belirtildi.

12.06.2008 10:57

Enerji Verimliliği (ENVER) projesi paralelinde binaların ısı yalıtımı için düşük faizli kredi seçeneğinin devreye sokulacağı belirtildi. Vakıfbank kanalıyla verilecek kredinin yanı sıra yalıtım malzemelerindeki KDV oranının indirilmesinin de gündemde olduğunu bildirildi.

Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkanı Levent Ürkmez, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü (EİE) tarafından yürütülen ENVER projesi kapsamında bina yalıtımını cazip hale getirmek için bir dizi çalışma yapıldığını kaydetti.

Türkiye'deki 18 milyon konutun yüzde 92'sinde yalıtımın bulunmadığını, geçen yıl ithal edilen 36 milyar dolarlık enerjinin üçte birinin konutlara gittiğini ifade eden Ürkmez, bu yıl sonunda konutların enerji giderinin 15 milyar doları bulacağını, yalıtım olmadığı için de bunun 8 milyar dolarının ''havaya saçılacağını'' savundu.

Akaryakıt ve enerji fiyatlarının hızla yükselmesiyle yalıtım konusunun da bir zorunluluk haline geldiğini belirten Ürkmez, 2008 yılının enerji verimliliği yılı ilan edilmesi ve ENVER projesinin hayata geçmesinin çalışmaları hızlandırdığını kaydetti. Ürkmez, şöyle konuştu:

''Elektrik İşleri Etüd İdaresi ile faizsiz kredi konusunda bir çalışma yaptık. Vakıfbank kanalıyla böyle bir kredi çıkartmak için çalışma yapılıyor. Tamamıyla faizsiz istedik, olmadı. Ama çok düşük faizli bir kredi çıkacak. Tahmin ediyorum 3 ay içinde çıkar. ENVER projesinin ilk somut adımı da atılmış olacak.

Yaptığımız hesaplamalara göre bu krediyle insanlar ceplerinden para çıkmadan, 3-4 yıl boyunca enerjiye ödediği fazladan parayı kredi geri ödemesine çevirerek yalıtım yaptırmış olacak. Aylık 200 YTL enerji gideri olan bir konutta yalıtım sonrası elde edilecek tasarrufun ortalama 100 YTL olacağı, bu tasarrufun 3-4 yıllık kredi ödemesine yeterli olacağı hesaplanıyor.''

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Konutlara Enver Kredisi Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement