Koç, Enerji Üretiminde İlk 5'e Girmeyi Hedefliyor - Son Dakika
Ekonomi

Koç, Enerji Üretiminde İlk 5'e Girmeyi Hedefliyor

Koç, Enerji Üretiminde İlk 5\'e Girmeyi Hedefliyor

Koç Grubu'nun Enerji Alanındaki Şirketlerinden Aygaz ile Amerikalı Enerji Şirketi Aes, Elektrik Üretiminde İşbirliği Yapmak Üzere Ortaklık Anlaşması İmzaladı.

01.12.2010 14:00

Koç Grubu'nun enerji alanındaki şirketlerinden Aygaz ile Amerikalı enerji şirketi AES, elektrik üretiminde işbirliği yapmak üzere ortaklık anlaşması imzaladı. Aygaz'ın bir iştiraki olan Entek Elektrik Üretim A.Ş.'nin yüzde 49.6 hissesinin AES'e satılması ile gerçekleşecek ortaklık çerçevesinde doğalgaz, kömür, hidroelektrik ve yenilenebilir kaynaklar ile çalışan elektrik santrallerine yatırım yaparak, önümüzdeki beş yılda pazardaki ilk beş oyuncu arasına girilmesi hedefleniyor.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, "Koç Holding olarak sadece Türkiye'de değil, uluslararası alanda ve özellikle bölgemizde de enerji alanında en etkin oyunculardan biri haline gelmek ve ülkemizin bir üretim ve dağıtım merkezi olarak konumunun güçlenmesine katkıda bulunmaya devam etmek istiyoruz. Bunun için avantajları ve fırsatları doğru zamanda, doğru ortaklıklar ile değerlendirerek, küresel rekabetin tüm gereklerini yerine getireceğiz" dedi.

-"GELİR VE KARIMIZIN YÜZDE 90'I ENERJİ, OTOMOTİV, FİNANS VE DAYANIKLI TÜKETİMDEN GELİYOR"-

AES - Entek ortaklığı imza töreninde konuşan Mustafa Koç, dünyadaki değişimi, küresel rekabet ve fırsat ortamını yakından izleyerek ve gelişmeleri öngörerek planlarını yaptıklarını söyledi. Bu doğrultuda temel yapılanmalarını odaklı bir büyüme stratejisi üzerine inşa ettiklerini kaydeden Koç, "Gelirlerimizin ve karımızın yüzde 90'ını oluşturan enerji, dayanıklı tüketim, otomotiv ve finans sektörlerine odaklandık. Bildiğiniz gibi portföyümüzde en yüksek paya sahip enerji sektöründe de lider konumda olduk" dedi.

Koç, "Türkiye'de petrol ürünleri tüketiminin yaklaşık yüzde 65'ini karşılayan Tüpraş, Avrupa'nın 8. en büyük, ülkemizin ise en büyük sanayi kuruluşu ve tek rafineri şirketidir. Aygaz, LPG sektöründe yüzde 30'luk payı ile ülkemizde lider, Avrupa'nın 5.büyük LPG şirketi. Opet, Türkiye'de en hızlı büyüyen petrol dağıtım şirketidir. Demir Export Linyit, demir, krom gibi çok çeşitli üretim faaliyetlerinde bulunan ülkemizin en köklü madencilik şirketi. Entek ise 300 megavat elektrik üretim kapasitesine sahip, Türkiye'nin ilk özel elektrik üretim şirketlerinden birisidir" dedi.

-"ENERJİDE ETKİN OYUNCU OLMAK İSTİYORUZ"-

Dünyada enerji talebinin her geçen gün arttığını, gelecek 20 yılda bu artışın yüzde 45'e ulaşacağının tahmin edildiğine dikkat çeken Koç, ülkemizde ise sanayinin de en önemli girdilerinden biri olan elektrik tüketiminin yüzde 6 ya da 7 artmasının beklendiğine vurgu yaparak, "Bu talebin karşılanması için yılda yaklaşık 5 milyar dolarlık yatırım gerekiyor" dedi.

Bu durumun enerji sektörünü, hem dünya ve hem de önemli enerji koridorlarının kilit noktasında bulunan Türkiye için son derece stratejik bir konu galine getirdiğinden bahseden Koç, "Koç Holding olarak sadece Türkiye'de değil, uluslararası alanda ve özellikle bölgemizde de enerji alanında en etkin oyunculardan biri haline gelmek ve ülkemizin bir üretim ve dağıtım merkezi olarak konumunun güçlenmesine katkıda bulunmaya devam etmek istiyoruz. Bunun için her zaman olduğu gibi avantajları ve fırsatları doğru zamanda, doğru ortaklıklar ile değerlendirerek, küresel rekabetin tüm gereklerini yerine getireceğiz" açıklamasında bulundu.

-"ORTAĞIMIZ AES, TÜRKİYE'Yİ STRATEJİK BİR YATIRIM ALANI OLARAK GÖRÜYOR"-

Koç Topluluğu'nun, bugüne kadar yabancı sermayenin Türkiye'ye yatırımına destek olduğunu, birçok yabancı ortaklığı başarı ile yürüttüğünden söz eden Mustafa Koç, yeni ortakları AES'in dünyanın önde gelen elektrik şirketlerinden birisi olduğunu, aynı zamanda Türkiye'yi stratejik bir yatırım alanı olarak gören global bir oyuncu olduğunu söyledi. Koç, "Bugün imzalayacağımız anlaşma ile ortağımızın uluslararası tecrübesini, Koç Topluluğu'nun gücü, bölge ve enerji konusundaki tecrübesini, Türkiye elektrik pazarına duyduğumuz ortak inanç, heyecan ve vizyon çerçevesinde birleştireceğiz" diye konuştu.

-"İLK BEŞ ENERJİ ÜRETİCİSİNDEN BİRİ OLACAĞIZ"-

AES Başka ve CEO'su Paul Hanrahan, toplantıda yaptığı konuşmada AES'in 5 kıtada 29 ayrı ülkede 130 elektrik üretim tesisi ve 15 dağıtım şirketi ile faaliyet gösterdiğini söyledi. Elektrik üretimi ve dağıtımında kömür, doğalgaz, hidroelektrik, petrol, rüzgar, güneş ve diğer enerji kaynaklarından oluşan 40 bin MW fazla işletme kapasiteleri bulunduğu bilgisini verdi. Türkiye'nin 2050 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında girme potansiyeline sahip olduğunu belirten Hanrahan, bu ekonomik büyümenin elektrik talebini yıllık yüzde 6'lık artışı beraberinde getirdiğini belirtti. Koç Grubu ile yaptıkları ortaklığın başarılı olacağına inandığını ifade eden Hanrahan, "Ortaklığımız, bu piyasaya çok büyük fayda sağlayacak ve çok kısa bir zamanda ilk 5 enerji üreticisinden biri haline geleceğiz" dedi.

-"ENERJİ GRUBU 2010'U 25 MİLYAR DOLAR CİRO İLE TAMAMLAMAYI PLANLIYOR"-

Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, grup olarak petrolden doğalgaza, elektrikten madenciliğe kadar enerji alanlarının tüm dallarında faaliyet gösterdiklerini belirterek, "Ciromuz 2000 yılında 2.5 milyar dolarken, bu yılın sonunda 25 milyar dolarla tamamlamayı planlıyoruz" dedi. Grup şirketlerinden Entek'in İzmit ve Bursa'da olmak üzere toplam 300 bin MW olan 2 adet doğalgaz çevrim santrali işlettiğini belirten Memioğlu, elektrik üretiminde de lider şirketlerden biri olmayı hedeflediklerinin altını çizdi. Memioğlu, elektrik üretim işinde başarını ve rekabetin ana koşulu olarak, çeşitli kaynaklardan üretim yapabilen bir portföye sahip olmak istediklerini dile getirdi.

-"ÜRETİM ÖZELLEŞTİRMELERİ İLE ŞARTLARA BAĞLI İLGİLENİYORUZ"-

AES - Entek ortaklığının amacının doğalgaz, hidro-elektrik, kömür santralleri ve yenilenebilir enerji santrallerinde üretim tesisleri kurmak ve geliştirmek olduğunu söyleyen Memioğlu, büyümede şirket satın alma fırsatlarının da değerlendirileceği gibi yeni (greenfield) yatırımlar da yapmayı planladıklarını anlattı. Memioğlu, üretim özelleştirmeleri (termik ve hidro) ile de şartlara bağlı olarak ilgilendiklerini açıkladı. Özelleştirmelerle ilgili olarak Memioğlu, "Özelleştirmelerle ilgimiz olacak. Çıkacak özelleştirmelerde şartlara göre satın almalar da gündemimizde olacak. Elektrik sektöründe liberal bir piyasa için alınması gerek yollar var. Doğalgaz sektörünün de liberalleşmeye çok ihtiyacı var. Elektrikteki ihtiyaç ekonomideki büyümeye paralel gidiyor" dedi.

Memioğlu, yatırımlara ilişkin bir rakam vermezken, "3 bin megavata ulaşmayı hedefliyoruz. 3 bin megavat portföyü, çıkabilecek fırsatlara göre değerlendireceğiz" dedi.

-"NÜKLEER DÜŞÜNMÜYORUZ"-

Nükleere ilişkin bir soru üzerine Memioğlu, "Nükleer, ortaklık görüşmemizde iş kapsamımızda bulunmuyor. Türkiye'nin böyle bir yatırıma da ihtiyacı var. Buradaki sıkıntı teknik olarak ülkenin buna hazırlanmasıdır. Nükleer yatırımı, son derece uzun sürdüğünden gündemimizde yok. Kaldı ki Türkiye'nin gündeminde ne kadar var, o da büyük bir soru işareti" yanıtını verdi.

Dağıtım özelleştirmelerine ilişkin ilgilendikleri birkaç özelleştirme olduğunu dile getiren Memioğlu, "Hesabımızı kitabımızı yapıyoruz. Başlangıç hedefimiz üretim. İleriki yıllarda inşallah olursa dağıtımı da düşünmekteyiz" dedi. Yenilenebilir enerji konusunda ise geç kalmadıklarını belirten Memioğlu, yenilenebilir enerjinin dünyada yüzde 2 pay aldığına dikkat çekerek, "Türkiye'de fırsatlar halen var. Takip ediyoruz. Portföyümüzde yenilenebilir olacak ama büyük ölçüde yenilenebilir olabilmesi, Türkiye'nin ihtiyaçlarını çözebilmesi mümkün değil" dedi.(ANKA)

(HMD/ÖMR)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Koç, Enerji Üretiminde İlk 5'e Girmeyi Hedefliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement