Kıbrıs Rum Kesimindeki Ekonomik Kriz - Son Dakika
Ekonomi

Kıbrıs Rum Kesimindeki Ekonomik Kriz

Kıbrıs Rum Kesimindeki Ekonomik Kriz

Ekonomik krizle mücadele eden Kıbrıs Rum kesiminde, Rum Telekomünikasyon İdaresi'nin (ATİK/CYTA) hükümete 100 milyon Avro vermeyi kabul ettiği bildirildi.

12.12.2012 15:09

Ekonomik krizle mücadele eden Kıbrıs Rum kesiminde, Rum Telekomünikasyon İdaresi'nin (ATİK/CYTA) hükümete 100 milyon Avro vermeyi kabul ettiği bildirildi.

Rum gazetesi Fileleftheros'un "ATİK'ten 100 milyon borç için OK" başlığıyla verdiği haberde, ATİK Emekli Sandığı Yönetim Kurulu'nun 7 lehte, 3 karşı oyla hükümete 100 milyon Avro borç vermeye "evet" dediği belirtildi.

Bu arada Rum basınında, Kıbrıslı Rumların İsviçre bankalarındaki hesapları ve bunlardan sağlanacak vergiler konusunun Rum Meclisi Teftiş Komitesi tarafından ele alındığı kaydedildi.

Haberde, "Rum hükümetinin İsviçre ile çifte vergilendirme ve Rumların bu ülkede olan bildirilmemiş yatırımlarının bildirilmesi konusunda çaba sarf ettiği" ifadelerine yer verildi.

Komitede, İsviçre'nin AB yasalarına göre Güney Kıbrıs'a, Kıbrıslı kişilerin hesaplarından 2005-2010 döneminde elde edilen vergi için 4 milyar 500 milyon Avro ödediği, bu durumda kabaca bir hesapla İsviçre bankalarındaki Rum yatırımlarının 300 milyon Avro olduğunun hesaplandığı belirtildi.

-"Rum bankaları 10,3 milyar Avro'ya ihtiyaç duyuyor"-

Öte yandan Fileleftheros gazetesi, Güney Kıbrıs'taki bankaların borçlarının sürdürülebilir hale gelmesi için ihtiyaç duyulan kredi miktarının 10 milyar 300 milyon Avro olarak belirlendiğini ve bu miktarın önceki hesaplamalara göre daha yüksek olduğunu bildirdi.

Söz konusu haberde, Rum kesimindeki bankaların durumunu değerlendiren PİMCO kuruluşunun verilerinin Troyka, Güney Kıbrıs ve PİMCO arasında 5 gün süren müzakereler sonucunda kesinleştirildiği, ilk başta 9,5 milyar olarak öngörülen rakamın 800 milyon Avro daha arttırılmasının Rum hükümetini memnun etmediği vurgulandı.

Haberde, Troyka'nın incelenmeyen kooperatif kuruluşlarının ihtiyaçlarını da göz önüne alarak gerek duyulacak kredi miktarını arttırdığı, Rum Maliye Bakanı Vasos Şarlis'in yarın yapılacak Eurogroup toplantısında bu rakamı baz alarak müzakere edeceği belirtildi.

Muhabir: Sultan Çoğalan

Yayıncı: Zekeriya Gülün - LEFKOŞA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kıbrıs Rum Kesimindeki Ekonomik Kriz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement