Kıbrıs Rum Kesimindeki Ekonomik Kriz - Son Dakika
Ekonomi

Kıbrıs Rum Kesimindeki Ekonomik Kriz

Kıbrıs Rum Kesimindeki Ekonomik Kriz

Güney Kıbrıs Rum basını, ekonomik krizle mücadele eden Rum kesimindeki bankaların borçlarının sürdürülebilir duruma getirilmesi için ihtiyaç duyulan kredi miktarı kesinleşene kadar, Güney Kıbrıs'ın memorandum imzalamasına giden yolun giderek...

11.12.2012 16:46

Güney Kıbrıs Rum basını, ekonomik krizle mücadele eden Rum kesimindeki bankaların borçlarının sürdürülebilir duruma getirilmesi için ihtiyaç duyulan kredi miktarı kesinleşene kadar, Güney Kıbrıs'ın memorandum imzalamasına giden yolun giderek zorlaştığını yazdı.

Fileleftheros gazetesinin "Yol Zorlaşıyor - Memorandum 21 Ocağa Atılıyor ve IMF Sınırları Aşan Kamu Borcundan Söz Ediyor" başlıklı haberine göre, Rum bankalarının ihtiyaç duyacağı kredi kesinleşene kadar memoranduma ilişkin çalışmalar belirsizliğini koruyacak. Bankaların kredi miktarı konusunda ise PİMCO değerlendirme kuruluşu ile Rum Merkez Bankası arasında görüş ayrılığı bulunuyor.

Rum Hükümeti'nin, kamu borçlarının sürdürülebilirliğini sağlamak için banka borçlarının azaltılması yönünde girişimleri olduğu belirtilen habere göre, Güney Kıbrıs'a kredi sağlayacak Troyka kuruluşlarından biri olan Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) ise memoranduma ilişkin endişeleri var.

IMF, kamu borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 110'unu aşacağını, bu yüzden Rum Hükümeti ile Troyka arasında memorandum imzalanmasının zora gireceğini düşünüyor.

Bu arada haberde, memoranduma ilişkin kararın 21 Ocak 2013 tarihli Eurogroup toplantısına kalmış gibi gözüktüğü ve her şeyin siyasi düzeyde karara bağlanacağı da ifade edildi.

Öte yandan, Güney Kıbrıs Rum Kesiminde tasarruf tedbirleri kapsamında hazırlanan tasarılardan 3'ü geçen hafta kabul edilmişti. Buna göre, kamu çalışanlarının maaş ve emeklilik maaşlarında aşamalı olarak yüzde 6,5'ten yüzde 12,5'e kadar kesintiler ve 1 Ocak 2013'ten itibaren KDV'nin yüzde 17'den yüzde 18'e yükselmesi öngörülmüştü.

Rum Maliye Bakanlığı da geçen hafta, bütçe açığının bu yılın 10 ayında 643,9 milyon Avro'ya (yüzde 3,62) yükseldiğini, bir önceki yılın aynı döneminde bu rakamın 618,9 milyon Avro (yüzde 3,44) olduğunu açıklamıştı.

Muhabir: Sultan Çoğalan-Mustafa Sağıroğlu

Yayıncı: Zekeriya Gülün - LEFKOŞA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kıbrıs Rum Kesimindeki Ekonomik Kriz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement