Kasım Ayı Cari Açık Beklentileri - Son Dakika
Ekonomi

Kasım Ayı Cari Açık Beklentileri

Kasım Ayı Cari Açık Beklentileri

Ekonomistler cari işlemler dengesi verilerine ilişkin beklentileri ve verinin piyasaya muhtemel etkilerini değerlendirdi.

09.01.2013 13:42  Güncelleme: 13:37

Ekonomistler cuma günü açıklanacak cari işlemler dengesi verilerine ilişkin beklentiler ve verinin piyasaya muhtemel etkilerini AA'ya değerlendirdi.

Ekonomistler kasım ayında cari açığın 4,5-5 milyar dolar aralığında gerçekleşmesinin beklendiğini ifade ederken, bu seviyelerdeki gerçekleşmenin piyasalar açısından nötr bir etkisi olabileceğini kaydediyor. Öte yandan ekim ayında cari işlemler açığı 1,96 milyar dolarla piyasa beklentilerine paralel gerçekleşmişti.

Kasım ayı cari açık beklentilerinin 4,8 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirten Akbank Başekonomisti Fatma Melek, bunun da son 12 aylık yıllıklandırılmış cari işlemler açığında 52,5 milyar dolar bir tutara işaret ettiğini söyledi.

Cari açığın, 2011 yılı kasım ayındaki 78 milyar dolar seviyesinden bugüne kadar gerilediğini kaydeden Melek, şunları ifade etti:

"Ciddi bir gerileme ve bu da piyasa fiyatlamalarına yansıdı. Fitch'in not artırımını etkiledi. Yıl sonu beklentimiz ise 52 milyar dolar civarında. 2012 yılı için hükümetin tahmini yıl sonunda yaklaşık 59 milyar dolarlık bir açık olacağı yönünde idi. Cari açıktaki iyileşme piyasa fiyatlamalarına büyük ölçüde yansımış durumunda. Kasım ayında ortalama beklentilerden önemli bir sapma olmadığı takdirde piyasa fiyatlamalarındaki etki sınırlı olur."

Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç da 4-4,5 milyar dolar arası bir açık beklediğini kaydederek, toplam açığın ise 50 milyar dolara doğru düşmeye devam edeceğini ifade etti.

HSBC Porföy Stratejisti Ali Çakıroğlu ise kasım ayı cari açığı için 4,9-5,0 milyar dolar civarında bir gerçekleşme beklediklerini kaydederek, kasım ayı cari açığı için piyasa beklentilerinin de bu seviyelerde bir gerçekleşmeye işaret ettiğini söyledi.

Bu nedenle de bu seviyelerdeki gerçekleşmelerin genel itibariyle piyasalar açısından nötr bir etki yaratmasının beklenebileceğini ifade eden Çakıroğlu, şunları aktardı:

"Bununla birlikte dün açıklanan sanayi üretim rakamının da gösterdiği üzere ekonomik aktivitedeki toparlanma yılın son çeyreğiyle birlikte belirginleşiyor olacak. Bu da esas itibariyle Türkiye'nin dış dengelerindeki normalizasyonun sonuna geldiğimize referans veriyor. Baz etkisinin de ortadan kalkacağını düşündüğümüzde özellikle cari açık tarafındaki bozulmanın Türk Lirası üzerindeki baskıları artırabileceğini düşünüyorum. Ancak burada agresif bir yükselişten ziyade kademeli bir yükseliş daha olası görülüyor."

Odeabank Ekonomik Araştırma Müdürü İnanç Sözer, dış ticaret verileri açıklandıktan sonra cari açık verisinin pek sürpriz olmadığına dikkati çekerek,

"Bu çerçevede piyasaları da şaşırtacak bir gelişme beklemiyorum. Kasım ayında 4,7 milyar dolarlık açık beklentimiz var" dedi.

-Şevin Ekinci-

Trusted Sources Türkiye Ekonomisti Şevin Ekinci ise kasım ayında ithalatta ciddi bir artış yaşandığını belirterek "Bu yüzden cari açık beklentim gelecek aya nazaran daha yüksek, 4,8 milyar dolar civarında" dedi.

Buna yakın bir rakam açıklandığında piyasaların vereceği tepkinin pozitif olacağını belirten Ekinci, şunları kaydetti:

"Çünkü tüm sene için orta vadeli programda öngörülen 58,7 milyar dolarlık cari açığın altında bir rakamla karşılaşmış olacağız. Aralık ayında da geçen aylara nazaran daha yüksek bir cari işlemler açığı göreceğiz. Bu bağlamda sene sonu cari işlemler açığı tüm sene için 52 milyar dolar civarında gerçekleşecek. Bu rakam, geçen yılki 77 milyar dolar cari açık gerçekleşmesinin oldukça altında. Bu bağlamda olumlu, ancak büyümenin de bu sene beklentilerin ötesinde yavaşladığını gözönünde bulundurduğumuzda 52 milyar dolar cari açığı başarı olarak değerlendiremeyiz."

Ekinci, "Tüm sene için cari işlemler açığının gayri safi yurtiçi hasılaya oranı yüzde 7 seviyelerinde olacak ki bu da derecelendirme kuruluşları tarafından yüksek kabul edilen bir rakam" değerlendirmesinde bulundu.

Şeker Yatırım Ekonomisti İbrahim Aksoy, kasım ayı cari açığı için tahmininin 4,9 milyar dolar seviyesinde olduğunu ifade ederek cari açıktaki düzelmenin uzun zamandır piyasa oyuncuları tarafından satın alındığı için aylık veride aşağı yönlü önemli bir sürpriz dışında önemli bir etkinin görülmeyebileceğini söyledi.

2012 yılında cari açığın ne düzeyde gerçekleşeceği az çok belli olduğunu ifade eden Aksoy, "Bu nedenle, bu yılki cari açık görünümü, ikinci not artışı için taşıdığı önem açısından, piyasa oyuncularının daha çok ilgilendiği bir konu olarak görünüyor."

OYAK Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin de kasım ayında 4,8 milyar dolar civarında bir cari açık beklediğini söyledi.

Muhabir: Ümit Çevik

Yayıncı: Ali Bayaslan - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kasım Ayı Cari Açık Beklentileri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement