Kardemir Genel Müdüründen Yatırım Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Kardemir Genel Müdüründen Yatırım Açıklaması

Kardemir Genel Müdüründen Yatırım Açıklaması

KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel, yatırımlarla ilgili açıklamada bulunurken, 3 milyon ton hedefine ulaşmalarına az kaldığını söyledi.

15.07.2013 17:23

KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel, yatırımlarla ilgili açıklamada bulunurken, 3 milyon ton hedefine ulaşmalarına az kaldığını söyledi.

Karabük Demir Çelik Fabrikaları A.Ş. (KARDEMİR) Genel Müdürü Fadıl Demirel, fabrika basın toplantı odasında gazetecilere yatırımlar hakkında bilgi verdi. KARDEMİR'in 3 milyon ton hedefine ulaşmak için uğraştığını kaydeden Demirel, şöyle konuştu: "KARDEMİR son 3-4 senedir ciddi bir yatırım hamlesini yönetiyor. Kendisine 3 milyon tona ulaşmayı hedef olarak seçti. Bu 3 milyon tona ulaşmanın gereği olan yatırımları başlattı ve bir kısmı da sona erdi. Bir kısmı da önümüzdeki 3-5 ay içerisinde bitmiş olacak ve böylelikle KARDEMİR 3 milyon tona çıkmış olacak. Şu an fiili üretimimiz 1 milyon 900 bin ton ve 2 bin ton arası devam ediyor."

Şubat ayında sürekli dökümün devreye girdiğini anlatan Demirel, şunları söyledi: "Bu büyük bir yatırımdır. 1 milyon 300 bin ton civarında kütük blüm üretimi yapacak bir tesis. 50 MW ile dışarıdan elektrik almayan bir kuruluş haline geldik. Kok fabrikası yatırımı var. Kok fabrikasında çalışan mevcut fırınımız 100 fırın, buna 70 fırınlık ilave ettik. Kok fabrikası komple yenilenmiş oluyor ve kapasitesi de yüzde 80 artış göstermiş olacak. 3 milyon ton için lazım olan kok dengesi de burada kurulmuş oldu, dışarıdan kok alma olmayacak. Dışarıya kok satabilir durumda olacak. Büyük yatırımlarımızdan biri olan Kok fabrikamız da bitme noktasına geldi. Perşembe günü bataryalar ısınmaya başlıyor. 74 günlük bir ısınma periyodunun ardından ilk üretimini alacak. Bacasının ısıtılmasına başlanmıştı şuan devam ediyor. Maalesef ölümlü bir iş kazası oldu, bitmiş olan bataryaların ısıtma boruları çekiliyordu, bu sırada müteahhit personelinin düşmesi neticesinde oldu. 3 milyon tonun bir ayağı daha tamamlanmış oldu. Biz entegre tesisiyiz, 3 milyon tona baktığımız zaman SİMTER Fabrikası, Kok Fabrikası, yüksek fırınlar, sürekli dökümler kütük ve bulüm üretimine kadar ki en entegrasyondur."

SİMTER fabrikasının tam kapasite çalıştığını belirten Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Onun yanına bir üçüncüsünü yapıyoruz. Bu üretim seviyesinde yüzde 90 seviyesinde SİMTER ile devam ediyoruz. 3 milyon dengesinde SİMTER yapıldı, sürekli döküm yapıldı, enerji tesisi yapıldı, Kok fabrikası yapıldı, bir tane fırın kaldı. Bundan sonrası ürün çeşitleriyle ilgili yaptıklarımız var. Kaliteli yuvarlık çelikleri yapacak haddehane yapımı vardı, bunun sözleşmesi imzalandı. 20 aylık periyodu var, önümüzdeki 18 aylık süreçte bu haddehane devreye girecektir. Çok modern bir haddehane, bundan beklentimiz yüksektir. Otomotiv sektörünün kullandığı çeşitli kaliteleri yapan bir haddehane olacak. Bu haddehane yaklaşık 46 dönümlük alana yapılacak"

"140 MİLYON DOLARLIK BİR YATIRIM"

Demir yolu tekeri üretecek fabrikanın 140 milyonluk yatırım olduğunu kaydeden Demirel, sözlerine şöyle devam etti: "Geçen hafta çok önemli bir yatırımın adımını atmış olduk. KARDÖKMAK şirketimize Türkiye'de yapılamayan demir yolu tekeri yatırımını yaptırıyoruz. Bu da 30 dönümlük arazi üzerine kurulacak bir tesis. Senede 200 bin vagon ve lokomotif tekeri yapacak bir tesis. 140 milyon dolarlık bir yatırım. Türkiye'de şuana kadar demir yolu tekeri yapılmıyor, çok özellikli çelik malzeme lazım. Bu bölgede de yok. Avrupa'da da bir iki firma var. Çok modern bir tesis olacak. Böylelikle liman hariç 3 milyon ton ve ürün çeşitlenmesinde de KARDEMİR'i rakiplerine fark attıracak bir noktaya getirecektir."

ÇEVRE YATIRIMLARI

Çevre yatırımlarına çok büyük önem verdiklerini belirten Demirel, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Fabrikamız ciddi bir değişim dönüşüm içerisinde. Çevreyle ilgili önemli yatırımlar var. Kirlilik sadece havaya atılan, suya atılan katı atıklardan ibaret değil, gürültü de, görüntü de bir kirliliktir. Tüm fabrikanın çevresini değiştirecek adımları atıyoruz. Ciddi oranda yeşillendirme yapıyoruz. ÇED raporunu almıştık, bununla ilgili ölçümlemelerimizi yapıyoruz. Modernize ettiğimiz her ünitenin yanında çevreyle ilgili yatırımlarda yapıyoruz. Merkezi arıtma tesisini yapıyoruz. Bütün makine ekipmanları gelmeye başladı. 7-8 ay içerisinde bitmiş olacak. Bu yatırımlara suya sıvı olarak bıraktığımız sıfır olacak. Şuanda fabrika tam kapasite çalışıyor. Fabrikanın içerisi pırıl pırıl, burası ağır sanayi kimyasal reaksiyonun her türlüsü burada olmakta, bunun muhakkak bir etkileri vardır. Çevre yatırımları pahalı yatırımlar, fabrikanın parasal dengeleri kurtardığı orantıda bu yatırımlar sürdürülmektedir."

KARDEMİR HAKKINDAKİ DAVALAR

KARDEMİR hakkında 10'a yakın dava olduğunu belirten Fadıl Demirel, buna rağmen KARDEMİR'de çok ciddi değişimler olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Açıklama yapmak niyetinde değildim. Bu pehlivan tefrikasına dönmüş bir olay. Ben geldiğimden beri devam ediyor, ondan önce hemen hemen 10 senedir devam ediyor. Açılmış olan 10'a yakın dava var, şuanda sürüyor ama KARDEMİR o denilen durumda değil. Hem Türkiye'de ciddi değişim var, hem KARDEMİR'de değişim var. KARDEMİR nereden nereye gelmiş durumda. KARDEMİR'de 2003-2005-2008 piyasaya 300 bin ton kütük veriyordu, şuan ki kütük sayısı 900 bin ton civarında. Ne kütüğün yokluğundan ne de kimsenin mağdur edildiğinden bahsedilebilir. KARDEMİR Türkiye'deki çelik piyasası içerisinde bu kapasitesiyle toplam yüzde 4 civarında bir paya sahiptir. Piyasayı tek başına tekel gibi tek başına tutması mümkün değildir. Kimin kütük ihtiyacı varsa gelsin istediği kadar kütüğü vereyim. Liste üzerinden satıyoruz. Hiçbir kuruluş bunu yapmaz. Bizim listelerimiz sitemizde yayınlanmıştır. Onun dışında hiç kimseye tek kuruşluk mal verilmez. Haksız rekabet KARDEMİR'e yapılmakta, KARDEMİR mağdur edilmekte. Ana gaye de budur. İnsanlar gelip geçicidir."

KARDEMİR'in bütün bunlara rağmen pazarlamasını başarmış bir kuruluş olduğunu anlatan Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçen Genel Kurul da 62 binin üzerinde ortağımız var. Bunda hakim ortaklık var, en son Genel Kurulu elektronik ortamda yaptık. Elektronik ortamda oy kullandı. 4 tane bağımsız yönetim kurulu üyesi var, daha önce şirket denetçileri şahıslardı, şimdi Sermaye Piyasası Kurulu'ndan yetkilendirilmiş listesinde olan şirketlerden bir tanesi. Kapasite 1 milyonun altındaydı, şimdi 3 milyon tondan bahsediyoruz, tenkitlerin bu değişime uygun olması lazım. Ben sadece bunu adalete intikal etmiş olan konunun adaleti etkilemeye gayretten başka bir şey olmadığını düşünüyorum. Biz de yasal şikayetimizi yaptık. Bizim açımızdan herhangi bir şey yok. Benim konuştuklarım tüm yönetimim adınadır. Burada üç hakim ortak var, Yolbulan, Çağ Çelik, Yücel aileleri bunların genel kurulundan geçmiş satış prosedürünün şartları dışında ne böyle bir talebi vardır ne de bizim buna çanak tutmamız mümkündür. Bizim yaptıklarımız kanuna yönetmeliği uygun yapılmaktadır. ÇELSENTAŞ bu fabrikanın ortağı değildir. Bunların sahipleri bir sürü ortağı var, onlardan bir tanesinin hissesi var, sadece o kullanıyor. Burada esas mağdur olan KARDEMİR'dir."

KOSKOCA KARDEMİR BİR İKİ KİŞİ İÇİN TOPLANTI YAPMAZ

KARDEMİR'den kütük alınamadığı yönündeki eleştirilerle ilgili de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirel, şöyle konuştu:

"Zaman zaman burada kütük satışı kampanyası başlatıldığı zaman günlerdir açık kalıyor kimse gelip almıyor. Şuana kadar biz hiç kimseye bahsedilen imtiyaz, kayırma ayırma gibi bir şey söz konusu değil. Fiyat avantajı kimseye sağlanmıyor. İsteyen istediği siparişi verir ama benim fiyatımdan verir, bunda kimseye avantaj sağlanmaz. Karabük gelişmiş bir piyasa değil, Karabük'te saysanız kütük alabileceklerin toplamı 10 kişiyi geçmez. 10 kişi de yıllardır biberlerini tanıyan kişiler, kuruluşlar, ben kütük satışına çıktığımız zaman bunlar varsayın ki bir şekilde birbirlerini çok iyi tanıyan kuruluşlar, bir kuruş daha aşağı almak için her tüccar gibi bunlar da gayret gösteriyor. Koskoca KARDEMİR bir iki kişi için basın toplantısı yapmaz, ciddi de bir olay değildir. Şuna veya buna bir cevap değildir. KARDEMİR ile sıkıntı olmaz."

KARDEMİR'in bütün problemlere duyarlı olan bir şirket olduğunu anlatan Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü: "KARDEMİR prosedürleri hukuku takip eden şirkettir. Her vicdan sahibi bu manzarayı gördüğünde KARDEMİR'in gücü oranıyla çevreyle ilgili yaptıklarını görecektir. Olabilir yetkililer eksik görebilirler, ceza da kesiliyor onlarda ödeniyor, KARDEMİR küllerinden doğan bir şirket. Ağır sanayi işletiyoruz, ağır sanayi işletirken de 'çevreyi hiç kirletmiyorum' demek de doğru değildir."

FİLYOS LİMANI PROJESİ

KARDEMİR'in Filyos Liman Projesine ihtiyacı olduğunu belirten Demirel, şunları söyledi: "Filyos Liman Projesi artık konuşula konuşula konuşmanın ötesinde bir noktaya geldi. 'Artık konuşmayalım da iş yapalım' diyoruz. Biz hazırız. Bizim icraatçı kuruluş olduğumuzdan kimsenin şüphesi yoktur. Önümüz açıldığında ivedikle hayata geçiririz. Biz laf olsun diye değil, bizim o limana ihtiyacımız var. Zonguldak limanını sonuna kadar kullanıyoruz, Bartın limanına şimdi başladık. Üç limanı 3 milyon dengesinde kullanıyoruz. KARDEMİR'in önünü açmak lazım."

Çalışanlarına çok önem verdiklerini belirten Demirel, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz çalışanlarımıza önem veriyoruz. Bu önem sadece ücret bazında değil, Türkiye'de görülmeyecek zam verdik. Şu an çalışanlarımız çok mutlular. Kendi sağlıklarıyla ilgili de adımlar attık. Çalışanların eğitimleriyle ilgili ciddi adımlar attık. Eğitim sitesi yapıyoruz, Kasım ayında faaliyete girecek. Bu seneki hedefimiz 60 saat kişi başı eğitimdir. Merkez arazimize göre planlama yaptık. Biz oraya hevesliyiz. Projemiz gündemdir. Şikayet ettiler bizi. Yürütmeyi durdurma kararı verildi, bir şekilde bu olayın kovalayıcısıyız. Çalışanlarımıza ve yöreye de katkı sağlamak istiyoruz. Biz orada insanlarımıza yarar sağlamak için o projelerin içerisindeyiz. Bunlar sosyal projelerdir. Buradan para kazanma amacında değiliz. Engelleri aşabildiğimiz oranda proje devam edecektir."

KARABÜKSPOR AÇIKLAMASI

Kardemir D.Ç. Karabükspor ile ilgili yaşanan süreçle ilgili soruları da cevaplayan Demirel, sözlerine şöyle devam etti: "İşin içinde bir muamma yok. Biz istiyoruz ki, burası halka açık şirket sadece yurt içi, yöresel değil, uluslar arası hissedarlar topluluğu var, iki tane madde yüzde 100 destek almadı. Bu iki taneden bir tanesi yardım ve bağışlardır, bir tanesi de kar dağılımı maddesiydi. Biz daha önce bütün yaptığımız Karabükspor ile ilgili ödemeleri yapıyoruz, şimdi bu kadar geniş ortaklar yelpazesinden geçirdiğimiz zaman yardımları yapabiliyoruz. Karabükspor'un elimizden gelen desteği yine yapalım fakat şehir sahiplensin, şehir olarak yönetsin biz desteğimizi sürdürelim. Bugünkü çalışmalar bundan ortaya çıktı. Arkasından politika malzemesi yapıldı, bizim o akşam ki toplantımız istişare niyetinde bir görüşmeydi. Herkesle görüş alış verişi yapılır. Orada bir liste yapılmaz, ayıptır. Birine görev verirsiniz, o yönetimi yapar. Biz bu işin içinde olmak istemiyoruz dediler, biz bu konuda bulunmak istemiyoruz dediler. Şimdi görülen sıhhatli bir sahiplenme olmayınca takımı bırakmadık. Bizim bir hedefimiz var insanlarımıza hizmet etmek, gaye bu ülkeye refahı getirmek, insan refahını yukarıya çekmek. Bugün büyük kuruluşların etki alan sadece oldukları şehirler değildir. Bir yönetim insan odaklı bakmıyorsa o işi yapmasının bir anlamı yoktur."

İSDEMİR'de işçilerin greve gitmesi hakkındaki soruya da Demirel, üzücü bir olay olduğunu ve kısa sürede bitmesini ümit ettiklerini söyledi. - KARABÜK

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Kardemir Genel Müdüründen Yatırım Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement