İnternet Cumhuriyeti Estonya - Son Dakika
Ekonomi

İnternet Cumhuriyeti Estonya

İnternet Cumhuriyeti Estonya

Kuzey Avrupa’da bulunan 1,5 milyon nüfuslu bir baltık ülkesidir Estonya. Ülke küçük olabilir ama yaptığı işler çok büyük Ülke dijital anlamda çok gelişmiş durumda , tam bir internet cumhuriyeti.

31.10.2017 09:00

Kuzey Avrupa'da bulunan 1,5 milyon nüfuslu bir baltık ülkesidir Estonya. Ülke küçük olabilir ama yaptığı işler çok büyük Ülke dijital anlamda çok gelişmiş durumda, tam bir internet cumhuriyeti. 3 sene önce dijital vatandaşlığa geçmesi bunun bir göstergesi . Dijital vatandaşlıkla şirket açma hakkınız doğuyor, 100 euro karşılığında dijital şirketinizi kurabiliyorsunuz. Şirket için tabii ki bankaya ihtiyaç var ve ülkeye gitmeden Skype üzerinden kolaylıkla hesap açabiliyorsunuz .

Dijital vatandaş olmanın avantajları ;

Online şirket kurabilme

Düşük kurulum maliyeti

Uzaktan şirket yönetme

Sıfıra yakın bürokrasi

Sadece gelir vergisi

Avrupa birliği şarlarında yasal bir şirket

Vergi konusunada bir açıklık getirelim . Dijital vatandaşlığa sahip kişiler kurdukları şirketleri için sadece kasalarından para çektikleri zaman % 20 lik bir gelir vergisi ödüyorlar .

Estcoin doğuyor

Bitcoin ile hayatımıza giren kripto para için ciddi bir adım atan Estonya, kendi dijital parasını kademeli olarak hayata geçirmeye hazırlanıyor. Estonya mevcutta internet üzerinden vatandaşlarının hayatını kolaylaştırıyor ve durmayada niyeti yok . Estonya'nın 22.000 dijital vatandaşı var ve İlk olarak çıkaracağı dijital parayı dijital vatandaşları için kullanacak. Bu şekilde şeffaf ve güvenli bir ticaret oluşturmayı planlayan Estonya, daha sonra bu sistemi normal ticarette de kullanmayı hedefliyor. Özetlemek gerekirse Estcoin resmi para birimi olacak ve 2020 de kağıt parayı sonlandırmayı hedefliyor diyebiliriz.

Estonya'nın dijitale bu merakı yeni değil Ülke 2000'li yıllardan beridir dijital dünya için çalışmalarını sürdürüyor ve çok önemsiyor dijitalleşmeyi. Estonya kimsenin cesaret edemediği Estcoin hamlesi belki de diğer ülkeleri cesaretlendirecek . İnsanların dijital parayı tanımaması ve bir güven sorunu mevcut . Dijital para devlet kontrolünde olursa dolayısıyla güvende artacaktır .

Estonya'da çok hızlı şirket kurabilirsiniz . Şirket kurmanın süresi 18 dakika . Bu dünyada bir rekor .

İnternet ücretsiz karşılanması gereken bir vatandaşlık hakkıdır

Estonya vatandaşlarının bir çok işini internet üzerinden halletmesini sağlıyor ve bu ağı gün geçtikçe genişletiyor . Estonya'da seçimler bile internet üzerinden yapılıyor . 2007 tarihinden beri vatandaşlar dünyanın neresinde olursa olsun internet üzerinden oy kullanabiliyor.  Estonya anayasasında  "internet ücretsiz karşılanması gereken  bir vatandaşlık hakkıdır " ibaresi mevcut . Ülkede 7 yaşından itibaren çocuklara bilgisayar ve programlama dersleri veriliyor . 2000 yılından beri hükümet ve parlamanto kağıt kullanmıyor, bütün faaliyetler elektronik kayıt sistemi üzerinden ilerliyor . Vergi beyanları internet üzerinden yapılabiliyor . Gerçekleşen bu durum tasarruf sağlıyor, vakit olarak avantaj sağlıyor . Aynı zamanda da kayıt dışı verileri ortadan kaldırıyor .

Son Söz...

Estonya getirdiği bu yeniliklerle, dijital dünyaya adapte olmasıyla bütün ülkelerin önüne geçiyor . Sonuç olarak dünya değişiyor ve dijitalleşme kaçamayacağımız bir gerçek . Bu duruma adapte olan kişiler, kurumlar, ülkeler vs her zaman bir adım önde olacaktır .

Kaynak: Kucukisletmeler.com

Son Dakika Ekonomi İnternet Cumhuriyeti Estonya - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement