İntegral Menkul Değerler Analisti Ozan Batu Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

İntegral Menkul Değerler Analisti Ozan Batu Açıklaması

İntegral Menkul Değerler Analisti Ozan Batu Açıklaması

İntegral Menkul Değerler Analisti Ozan Batu, İMKB 100 endeksinde uzun vadeden kısa vadeye doğru yükseliş hareketinde açıkça ivme kaybı yaşandığını ifade etti.

21.12.2012 10:44

İntegral Menkul Değerler Analisti Ozan Batu, İMKB 100 endeksinde uzun vadeden kısa vadeye doğru yükseliş hareketinde açıkça ivme kaybı yaşandığını ifade etti.

ABD'deki mali uçurum konusundaki belirsizliklerin piyasalar üzerinde etkili rol oynadığını vurgulayan Batu, "ABD'de 1 Ocak'ta devreye girecek olan otomatik harcama kesintileri ve vergi artışlarına 2 hafta kala ABD'de Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner'in vergi artışlarını 1 milyon dolar ve altında geliri olanlar için iptal edilmesini öngören B Planı'nı sunması ve ABD Başkanı Obama'nın Cumhuriyetçilerin tavırlarını anlaşılmaz' olarak nitelendirmesi sonrası dün Dow Jones Endeksi yüzde 0,74, S&P 500 Endeksi ise yüzde 0,75 değer kaybetti" dedi.

Yurt içi piyasalarda ise, haftanın ilk günlerinde gerçekleşen Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun politika faizini beklentiler dahilinde 25 baz puanlık indirimle yüzde 5,50 seviyesine çekmesinin ve rezerv opsiyon katsayılarını 0,1 puan artırarak bankaların ayırmak zorunda olduğu döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarını yükseltmesi sonrası İMKB 100 endeksinde yıllık zirve seviyesi olan 78,136'dan kısa vadede kar realizasyonlarının etkili olduğunu anımsatan Batu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İMKB 100 endeksini performans olarak ele aldığımızda 2012 yılının başından itibaren gözlemlediğimiz uzun vadeli yükselen trendini orta ve kısa vadede de etkili bir şekilde sürdürdüğünü söyleyebiliriz. Bu yıl içerisinde yüzde 48,44'lük artış sergileyen endeks; içerisinde bulunduğumuz ayda ise yüzde 8,75 yükseldi. Son hafta içerisinde ise yüzde 0,19'luk düşüş sergilediğini görmekteyiz. Buradan da anlaşılacağı gibi uzun vadeden kısa vadeye doğru yükseliş hareketinde açıkça ivme kaybı yaşanmaktadır.

İçerisinde bulunduğumuz son hafta içerisinde 76.204 ile 78.136 bandı aralığında yatay bir hareket alanı bulan İMKB 100 endeksini tekniksel olarak incelediğimizde ise; son aylarda gözlemlediğimiz yükselen trendin dip noktasından aşırı uzaklaştığını söyleyebiliriz. 21 günlük üssel hareketli ortalama ve 2'lik standart sapma kullandığımız bolinger band aralığında tepe oluşumunu gözlemlediğimizi ve bu bağlamda geri çekilme sinyali veren bolinger bandının orta destek noktasının da 75,400 dolaylarına tekabül ettiğini görmekteyiz. MACD indikatörünün de günlük bazda eğimini aşağı yönlü kırmaya başlaması olası düşüş ihtimalini arttırmaktadır. Hareketli ortalamaları ele aldığımızda fiyatların 21 günlük üssel hareketli ortalamadan aşırı yüksekte bulunduğunu ve hareketli ortalamaların da eğimsel olarak aşağı doğru düzeltme sinyali verdiğini görmekteyiz."

Muhabir: Murat Birinci

Yayıncı: Ali Bayaslan - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İntegral Menkul Değerler Analisti Ozan Batu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement