Hazar Forumu İstanbul'da Bölgenin Enerji ve Ulaştırmada Artan Önemini Tartışacak - Son Dakika
Ekonomi

Hazar Forumu İstanbul'da Bölgenin Enerji ve Ulaştırmada Artan Önemini Tartışacak

Hazar Forumu İstanbul\'da Bölgenin Enerji ve Ulaştırmada Artan Önemini Tartışacak

İstanbul 4-5 Aralık'ta Hazar Bölgesi ağırlıklı olarak tüm dünyadan enerji, ekonomi, ulaştırma ve altyapı konularında önemli isimleri ağırlayacak.

01.12.2013 11:44

İstanbul 4-5 Aralık'ta Hazar Bölgesi ağırlıklı olarak tüm dünyadan enerji, ekonomi, ulaştırma ve altyapı konularında önemli isimleri ağırlayacak. Türkiye, Hazar Bölgesi ve Balkanlardan bakan düzeyinde isimlerin katılacağı "HAZAR FORUMU İSTANBUL 2013"te bölgedeki enerji ve ulaştırma temelli önemli ve kilit projelerin masaya yatırılacağı bildirildi.Hazar Forumu'nda Avrupa'nın artan doğalgaz ihtiyacı ve bağımlılığının çözümü nün ne olacağı,Hazar'ın enerji kaynaklarının geleceğinin nasıl şekilleneceği, Güney gaz koridoruna eklenecek diğer kaynaklar hangileri olacağı gibi sorulara yanıt aranırken, Londra'dan Pekin'e demiryoluyla kesintisiz ulaşımın ne zaman başlayacağı,Hazar bölgesindeki ülkelerin ekonomik büyümelerinin aynı hızda devam edip etmeyeceği konuları da ele alınacak.

-ÖNEMLİ İSİMLER GELİYOR-

Foruma, Ulaştırma Denizcilik ve Habercilik Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi Başkanı Rövnag Abdullayev, Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Mammadov, Romanya Ulaştırma Bakanı Nicole Manescu, Slovenya Altyapı ve Mekânsal Planlama Bakanı Samo Omerzel, Arnavutluk Ekonomi ve Enerji Bakanı Z. Damian Gjiknuri, Gürcistan Enerji Bakanı Kakha Kaladze, Ekonomi Bakanı George Kvirikashvili, Yunanistan Enerji ve Çevre Bakanı Yiannis Maniatis, Türkon Genel Sekreteri Halil Akıncı gibi önemli isimler konuşmacı olarak katılacak.35'e yakın ülkenin liderler düzeyinde temsil edileceği Hazar Forumu İstanbul'da, 10'un üzerinde ülkenin ise Bakan ve Bakan yardımcıları düzeyinde temsil edileceği bildirildi.

-TANAP VE TAP PROJELERİ KONUŞULACAK-

Önümüzdeki 15 yılda bölgede, enerji, ulaştırma ve finans alanlarında gerçekleşecek proje ve işbirliklerinin çerçevesinin çizileceği belirtilen Hazar Forumu'nda, Hazar bölgesi Güney Gaz Koridoru, Transit Enerji Koridoru ve Geniş Hazar bölgesinin sermaye piyasalarının gelişimi başlıkları altında gerçekleşecek 3 panele Avrupa, Türkiye ve Hazar bölgesinden çok önemli Liderler, Bakanlar, İş dünyası temsilcileri ve akademisyenler katılacaklar.Ayrıca bölgenin gelişimi ve kalkınmasında çok önemli birer kilometre taşı olacağı ifade edilen TANAP ve TAP' ile ilgili gelinen süreç, gündemdeki son gelişmelerin ışığında uzmanlar tarafından "HAZAR FORUM İSTANBUL"da değerlendirilecek.

-"ENERJİ VE ULAŞIMDA BÖLGENİN ÖNEMİ ARTIYOR"-

Forumu değerlendiren Hazar Strateji Enstitüsü Genel Sekreteri Haldun Yavaş, şu görüşleri ifade etti: "Biz Batının tanımlarıyla bölgeyi tanımlamıyoruz. Hazar bölgesini uluslararası camia ve karar vericilerin gündemine pozitif olarak sokuyoruz. Hazar Bölgesi kavramını yeniden tanımlayarak bölgedeki gelişmeleri,değerleri ve fırsatları bir bakıma masaya yatıracağız. Hazar Bölgesi ve Avrasya, sahip oldukları enerji rezervleri ve engin ulaştırma koridorları ile tüm ilgiyi üzerine çekiyor. Hazar bölgesinin önemi gerek Avrupa gerek Bölge için gün geçtikçe artıyor. Tarih boyunca farklı medeniyetlerin bir araya gelmesi,ekonomik etkileşimler ve zengin doğal kaynaklar bakımından önemli bir konumda bulunan Hazar Bölgesi, değişmekte olan küresel siyaset ve ekonomi gündeminde son zamanlarda yoğun bir şekilde yer almaya başladı. Enerji ve ulaştırma alanındaki uluslararası yatırımcılara ve tüketicilere sunabilecekleri eşsiz fırsatlar hakkında farkındalık düzeyi artan küresel güçler, bölgeye daha fazla ilgi gösteriyor ve bu ilgi özellikle ulaştırma ve enerji bağlamında gözleniyor."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Hazar Forumu İstanbul'da Bölgenin Enerji ve Ulaştırmada Artan Önemini Tartışacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement