Gösterge Tahvilin Bileşik Faizi Yüzde 7,07'ye Kadar Geriledi - Son Dakika
Ekonomi

Gösterge Tahvilin Bileşik Faizi Yüzde 7,07'ye Kadar Geriledi

Gösterge Tahvilin Bileşik Faizi Yüzde 7,07\'ye Kadar Geriledi

Güne yüzde 7,13 seviyesinden başlayan gösterge tahvilin bileşik faizi şu dakikalarda gün içinde gördüğü en düşük seviye olan yüzde 7,07 seviyesinde bulunuyor.

31.10.2012 14:34

Güne yüzde 7,13 seviyesinden başlayan gösterge tahvilin bileşik faizi şu dakikalarda gün içinde gördüğü en düşük seviye olan yüzde 7,07 seviyesinde bulunuyor.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, Fitch'in 8 Kasım'da yapması beklenen değerlendirmede Türkiye'nin notunu artırarak yatırım yapılabilir seviyeye çekeceğine dair beklentinin, İMKB'de yeni tarihi zirveler oluşmasını sağlarken, faizlerde ve kurlarda da aşağı yönlü harekete neden olduğunu söyledi.

24 Eylül 2014 itfalı aktif tahvilde faizlerin bugün yüzde 7,07 seviyesini gördüğünü belirten Doğan, "Aktif tahvilde buna yakın rakamlar sadece 2011 başında ve bu yıl eylül ayı içerisinde birkaç günlüğüne görülmüştü" dedi.

2011 yılında anlık olarak görülen tarihi dip seviyenin yüzde 6,79, kapanış bazlı dip seviyesinin ise yüzde 6,90 olduğunu hatırlatan Doğan, "Bu yıl eylül ayı ortalarında ise en düşük yüzde 7,15 seviyesi görülmüştü" ifadelerini kullandı.

Doğan şu değerlendirmelerde bulundu:

"Not artışındaki beklenti 8 Kasım'da Türkiye'nin notunun artırılması ve yatırım yapılabilir ülke olmasıyla sonlanacak olursa faizlerde kısa sürede olsa bir miktar daha aşağı yönlü hareket izleyebiliriz. Fakat olası bu hareketin kısa süreli ve çok az olacağını ve enflasyon rakamlarında yeni düşüşler olmadığı sürece faizlerin yüzde 7 altında kalıcı olmasının zor olacağını düşünüyoruz. Beklentilerin aksine not artışı gelmez ise, faizlerin yeniden kısa süre içinde yüzde 7,50 üzerine çıkacağını ve bu bölgede dengeleneceğini tahmin ediyoruz."

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert ise tahvil piyasasında hem Merkez Bankası'nın fonlama maliyetini aşağı çekmesi hem de yabancı girişlerinin etkili olduğunu belirterek, "MB fonlama maliyeti şu anda yüzde 5,7 seviyelerinde, ancak Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın sinyalini verdiği üzere bunun aylık ihalelerde faizin düşmesine izin verilmesi ile yüzde 5,5'lere yaklaşması olası" dedi.

Bu beklentinin verim eğrisinin özellikle kısa tarafını etkilediğini ifade eden Cömert, Hazine'nin kasım ayında az borçlanarak iç borç çevirme oranını düşüreceği beklentisinin de olduğunu, bunun da daha uzun vadeli tahvillere destek sağladığını söyledi.

Cömert, "Fonlama maliyetindeki düşüş, not artırım beklentileri ve düşük borç çevirme politikası sebebiyle kısa vadede gösterge tahvil faizindeki düşüşün yüzde 6,7 bileşik seviyesine doğru sürmesini mümkün görüyoruz" ifadesini kullandı.

Muhabir: Ümit Çevik

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Gösterge Tahvilin Bileşik Faizi Yüzde 7,07'ye Kadar Geriledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement