Fındık Rekoltesi 484 Bin 267 Ton - Son Dakika
Ekonomi

Fındık Rekoltesi 484 Bin 267 Ton

Fındık Rekoltesi 484 Bin 267 Ton

Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Soydan, Türkiye'de fındık rekoltesini 484 bin 267 ton olarak tespit ettiklerini söyledi.

02.07.2013 13:17  Güncelleme: 13:21

Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, Türkiye'de fındık rekoltesini 484 bin 267 ton olarak tespit ettiklerini açıkladı.

Türkiye genelinde Ziraat Odaları Birliği tarafından Ordu Ziraat Odalarının oluşturduğu ekip, fındık rekolte tespit çalışmalarını tamamladı. İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, Ordu Ziraat Odası'nda düzenlediği basın toplantısında fındık rekoltesi tespit çalışmasının sona erdiğini belirterek, "Türkiye Ziraat Odaları Birliği nezdinde Ordu Ziraat Odalarının oluşturmuş olduğu, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz başkanlığındaki komisyon tarafından 7 Haziranda başlayan, yaklaşık 20 gün süren rekolte çalışmaları 28 Haziran itibariyle tamamlanmıştır. Komisyon üyeleri Artvin Borçka'dan başlayarak Sakarya Düzce'ye kadar Türkiye'de fındık yetiştirilen 14 ilimizde 70 ilçede yağmur sıcak demeden canla başla tüm mesailerini harcayarak ciddi bir çalışma yapmışlardır. Bu rekolte çalışmasının belki de son yılların en gerçekçi ve yanılma payının çok az olabileceği bir rekolte çalışması olduğuna inanıyoruz" dedi.

Başkan Soydan, fındık fiyatının yükselmesinin fındık üreticilerinin elinde olduğunu ifade ederken, "Türkiye rekoltesi 484 bin 267 tondur. Ordu ilimizin toplam tahmini rekoltesi ise 180 bin ton olup 2012 yılına göre yüzde 20 civarında bir artış görmekteyiz. Ancak bu görünen rekolte fazlalığı ilimizin gerçek rekoltesinin yine de altındadır. Diğer illerimizde ise ciddi anlamda bir rekolte düşüklüğü görülmektedir. 28 Haziran'da tamamlanan bu rekolte çalışması sonucuna göre ortaya çıkan rekolte Türkiye'nin iç ve dış fındık tüketiminin altında kalmaktadır. Ülkemizde fındık fiyatlarının yıllara göre baktığımızda istikrarlı bir fiyat oluşmadığı ortadadır. Rekolte yüksek olduğu yıllarda fındık fiyatının dibe vurduğunu, rekoltenin bu yılki gibi düşük olduğu yıllarda ise fiyatların yükseldiği görülmektedir. Rekolteye bakılmaksızın yüksek ya da düşük olsun Temennimiz fiyatların istikrarlı olmasıdır. Fakat mevcut duruma bakıldığında tahmini rekolte sonucu bu yıl fındık fiyatlarının yükseleceğini göstermektedir. Yine de fındık fiyatının yükselmesi çiftçilerimizin elindedir. Emanete fındık bırakmamak ve ihtiyaç kadar pazara indirmek fındık fiyatının yükselmesindeki en önemli etkendir" şeklinde konuştu - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Fındık Rekoltesi 484 Bin 267 Ton - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement