"Fed'in Kararı Fon Girişini Hızlandırabilir" - Son Dakika
Ekonomi

"Fed'in Kararı Fon Girişini Hızlandırabilir"

"Fed\'in Kararı Fon Girişini Hızlandırabilir"

SPYD Başkanı Ünver: ''Önümüzdeki haftalarda Türkiye'ye fon girişi hızlanabilir'' ''Ancak ABD, değirmenin suyunu bir şekilde kesecektir. Likidite bolluğundan faydalanan yatırımcılar bu gerçeği göz ardı etmemeli''

20.06.2013 09:16

Erdal Çelikel – Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, Amerikan Merkez Bankasının (Fed) tahvil alımına devam etmesi kararıyla ilgili, "Önümüzdeki haftalarda Türkiye'ye fon girişi hızlanabilir" dedi.

Ünver, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel piyasalarda son dönemde belirsizlik havası olmasına karşın, aslında böyle bir kararı beklediğini söyledi.

Bankanın tahvil alımını azaltmasını yılın 3 veya 4. çeyreğinde yapacağını öngördüğünü ifade eden Ünver,  "Küresel krizden çıkış noktasında ipi en önce göğüsleyecek ülke ABD olacak. ABD ekonomisinin güçlenmesi ise dünya ekonomisine zarar verecek. Çünkü sermaye piyasaları algı ile şekillenir ve Avro Bölgesi henüz kendisi ile ilgiyi algıyı düzeltemedi. ABD'de ise toparlanma süreci var" diye konuştu.

Fed'in parasal sıkılaştırma kararını neden sonraki dönemlere bıraktığına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ünver, bankanın siyasetçiler gibi davranarak piyasanın hassasiyetlerini gözettiğini, bir başka deyişle "nabza göre şerbet verdiğini" dile getirdi.

"Türkiye parasal sıkılaştırmaya hazırlıklı"

Önümüzdeki dönemde Fed'in tahvil alımını azaltmasının Türkiye'ye olası etkileri üzerine de görüşlerini paylaşan Ünver, şunları kaydetti:

"Türkiye son dönemde açıkçası çok akıllı işler yaptı. Özellikle sukuk gibi İslami finans araçlarını çekme konusunda çok hızlı hareket etti. Gezi Parkı olayları nedeniyle artan tansiyonun düşeceği beklentisi ile Fed'in kararı birlikte düşünüldüğünde ve Türkiye'nin sukuk gibi İslami finans araçlarını çekme konusundaki çabaları göz önüne alındığında parasal sıkılaştırma olasılığından Türkiye'nin fazla etkilenmeyeceği söylenebilir."

"Değirmenin suyu kesilecek"

Bugün itibarıyla Fed'in kararının likidite bolluğundan faydalanan yatırımcılar açısından olumlu bir gelişme olduğunu belirten Ünver, "Ancak önümüzdeki dönemde ABD değirmenin suyunu bir şekilde kesecektir. Dolayısıyla likidite bolluğundan faydalanan yatırımcılar bu gerçeği göz ardı etmemeliler" görüşünü dile getirdi.

Kararın ardından önümüzdeki haftalarda "Türkiye'ye fon girişinin hızlanabileceğine" işaret eden Ünver, gösterge faizin ise yüzde 5'in altına düşmesini beklemediğini söyledi.

Kısa vadeli fon girişlerine karşı Merkez Bankasının hazırlıklı olduğunu belirten Ünver, bankanın faiz oranlarını değiştirmemesinin para piyasaları açısından her şeyin Merkez Bankasının kontrolü altında olduğunun bir göstergesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

"Japonya da takip edilmeli"

Bundan sonraki süreçte Gezi Parkı olayları nedeniyle yükselen tansiyonun düşmesi ile piyasanın yurt dışındaki gelişmelere daha fazla odaklanacağını anlatan Ünver, "Fed her şey demek değil, Japonya'dan gelecek haberler de Fed'in açıklamaları kadar takip edilmeli" ifadesini kullandı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Fed'in Kararı Fon Girişini Hızlandırabilir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement