'Faiz Haram' Diye Yimpaş'a Para Topladı, Sevgilisine Jaguar Aldı - Son Dakika
Ekonomi

'Faiz Haram' Diye Yimpaş'a Para Topladı, Sevgilisine Jaguar Aldı

\'Faiz Haram\' Diye Yimpaş\'a Para Topladı, Sevgilisine Jaguar Aldı

Yimpaş'ın Patronu Dursun Uyar'ın İsviçre'deki Sağ Kolu Dieter Kraus'un, Faizsiz Sistemde Yüksek Kár Vaadi ile Avrupalı Türklerden Toplanan 900 Bin İsviçre Frangı'nı Kendi Hesabına ve Şirketlerine Aktardığı Ortaya Çıktı.

06.10.2007 02:16

Yimpaş’ın patronu Dursun Uyar’ın İsviçre’deki sağ kolu Dieter Kraus’un, faizsiz sistemde yüksek kár vaadi ile Avrupalı Türklerden toplanan 900 bin İsviçre Frangı’nı kendi hesabına ve şirketlerine aktardığı ortaya çıktı.

Kraus’un, sevgilisine aldığı 130 bin İsviçre Frangı değerindeki Jaguar marka otonun leasing taksitlerini yönetim kurulu üyesi olduğu Yimpaş Group’a ödettiği de öğrenildi.

YİMPAŞ’ın patronu Dursun Uyar ile aralarında Dieter Kraus’un da bulunduğu Yimpaş Group AG’nin yönetim kurulu üyeleri hakkında "Kara para aklamak ve çete halinde nitelikli dolandırıcılık yapmak" suçlamasıyla dava açan İsviçre Federal Savcılığı, toplanan paraların nerelere harcandığını belirlemeye başladı. Savcılık, soruşturma çerçevesinde Kraus’un yüksek kar vaadiyle Avrupalı Türkler’den toplanan 900 bin İsviçre Frangı’nı kendi hesabına ve şirketlerine aktardığını ortaya çıkardı. Dursun Uyar’ın İsviçre’deki sağ kolu konumunda olan Dieter Kraus ayrıca sevgilisine aldığı 130 bin İsviçre Frankı değerindeki Jaguar Coupe marka otomobilin leasing taksitlerini de Yimpaş Group’a ödettiği belirlendi.

UYAR, UYARILARI DİNLEMEDİ: Almanya’da holding mağdurları tarafından kurulan Avrupa Türkleri Dayanışma Derneği’nin avukatı Ünal Taşhan, Dieter Kraus’la ilgili belgelerin İsviçre Federal Savcılığı tarafından hazırlanan ve 50 klasörden oluşan soruşturma dosyasında yer aldığını söyledi. Avukat Taşhan, şu bilgileri verdi: "Dursun Uyar, Dieter Kraus’un yaptıkları konusunda bilgi sahibi olmasına rağmen susmuş ve müdahale etmemiştir. Yimpaş Group AG’nin avukatı Alex Fritschi, 13 Haziran 2002 tarihinde Dursun Uyar’a yazdığı mektupla, Dieter Kraus’un görevini kötüye kullandığını ve Yimpaş Group AG’nin hesaplarından kendi hesaplarına ve şirketlerine para aktardığını bildirmiş. Avukat ayrıca mektubunda Dieter Kraus’un sevgilisine 130 bin İsviçre frangı değerindeki Jaguar marka araba alarak leasing taksitlerini de Yimpaş Group AG’ye ödettiği konusunda da Dursun Uyar’ı bilgilendirmiş."

BORÇ BATAĞINDAKİ KRAUS KOLLADI: Yimpaş Group’un avukatı Fritschi’nin, Uyar’a gönderdiği mektubunda "Yönetim kurulu üyesi Dieter Kraus’un büyük maddi sıkıntı içinde olduğunu, özel borçlarının 1 milyon 300 bin frangı geçtiğini belirterek, "böyle bir kişinin tam yetki ile Yimpaş Group AG’nin başında bulunmasının doğru olmadığını" ifade ettiğini de aktaran Taşhan, "Keza RST Bağımsız Denetleme Kuruluşu da 2002’de hazırladığı rapor ile Yimpaş Group AG’deki çarpıklıkları göz önüne sermiş ve bu doğrultuda 4 Haziran 2002’de Dursun Uyar’a mektup yazmış. Denetleme kurulunun bu mektubundan da Dieter Kraus’un kendi şahsi hesabına ve şirketlerine Yimpaş Group AG’nin hesaplarından toplam 900 bin İsviçre frangı aktardığı bildirmiş" diye konuştu. Denetleme Kurulu raporlarını göz ardı eden Dursun Uyar’ın birinci dereceden suçlu olduğunu savunan avukat Ünal Taşhan, "Anlaşılmaz şekilde Dursun Uyar, Dieter Kraus’u kollamıştır" dedi.

Denetmen kuruluş 900 bin dolarlık transferi bildirdi

RST isimli bağımsız denetleme kuruluşunun 2002’de hazırladığı raporda, Dieter Kraus’un 900 bin frankı nasıl kendi hesabına geçirdiği belgelendi. Buna göre, Kraus 29 Ağustos 2000’de 200 bin frankı nakit çekerken, kendisine ait şirketlere yapılan para transferleri şu şekilde gerçekleştirildi: "12.10.2000’de Berger Urs şirketine 500 bin Frankı tutarında avukatlık ve noter masrafı havale edilirken, 8 Kasım 2001’de Scoopvision (Basel) ve, 4 Aralık’ta Kraus Dieter Waxmann şirketine ve 22 Nisan 2002’de de Grauwiler Allesandra (Basel) şirketine 100’er bin Frank tutarında para transfer edildi."

Yimpaş’ın avukatı ’Jaguar parası şirketten’ diye uyardı

YİMPAŞ Group AG’nin avukatı Alex Fritschi, Dursun Uyar’a bir mektup yazdı. Bu mektupta avukat, Dieter Kraus’un kendi hesaplarına ve şirketlerine para aktardığı ve sevgilisine aldığı 130 bin İsviçre frangı değerindeki Bl- 45-304... plakalı Jaguar Coupe marka arabanın leasing taksitlerini de 2005 yılına kadar Yimpaş Group AG’e ödettiği yazıyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 'Faiz Haram' Diye Yimpaş'a Para Topladı, Sevgilisine Jaguar Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement