Esder Genel Başkanı Mahmut Çelikus: - Son Dakika
Ekonomi

Esder Genel Başkanı Mahmut Çelikus:

Esder Genel Başkanı Mahmut Çelikus:

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (Esder) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, Maliye Bakanlığı'nın Bir Tebliğle Gerçek Usulde Vergilendirilen Bütün Esnaf ve Sanatkâra Beyannamelerini İnternet Üzerinden Gönderme ve Muhasebeciye Onaylatma Zorunluluğu Getirilmesini Sakıncalı Bulduğunu Söyledi.

17.11.2007 17:28

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, Maliye Bakanlığı'nın bir tebliğle gerçek usulde vergilendirilen bütün esnaf ve sanatkâra beyannamelerini internet üzerinden gönderme ve muhasebeciye onaylatma zorunluluğu getirilmesini sakıncalı bulduğunu söyledi.

Teknolojinin, ticari hayatın da olmazsa olmazı konumuna geldiğini belirten ESDER Genel Başkanı Çelikus, "Ancak bu tür uygulamalarda geçişlerin zorunluluk olmasını doğru bulmuyoruz. Teknolojik altyapının tamamlanması ve muhataplarının alışması için hiç değilse bir yıl gibi bir süre ile serbest kullanıma açılmalı. Altyapı ve kullanım yaygınlığı sağlandıktan sonra zorunlu hale getirilmeli" dedi.

Zorunluluğun, şartların olgunlaşmasından sonra internet üzerinden işlem yapmakla sınırlı kalması gerektiğini vurgulayan Genel Başkan Çelikus, yasal olarak esnaf ve sanatkârın muhasebeci ya da mali müşavirle çalışma zorunluluğu bulunmadığını hatırlattı. Çelikus, "Yeni uygulama ile esnafa, 'Muhasebeci ya da mali müşavirin yoksa beyanname veremezsin' deniliyor. Bu illegal bir uygulama. Zaten esnafımızın beyannameleri vergi dairelerince de kabul edilmiyor. Bu aşamadan sonra esnafı cezalar bekliyor. Cezalara

gelecek yüzde 7.2'lik zam da cabası" diye konuştu.

Küçük esnaf için "götürü usulü vergi sisteminin yeniden getirilmesi" önerisinde bulunan Çelikus sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Zaten sıkıntıda olan küçük esnafın giderleri arasına bir de muhasebeci-mali müşavir parası eklemek doğru olmaz. Esnaf götürü usulü vergi sisteminde, yılda bir kez vergi dairesine giderek toplam borcunu öğrenir, ödeme yapardı. Bu hareketi ile aynı zamanda devlete olan bağlılığını ve sadakatini de ispatlamış olan esnaf, bir bir vergi kalemleri ile uğraşmaz, herhangi bir kayba uğramadığı gibi ödemelerde de sorun yaşanmazdı. En sağlıklı ve legal yöntem; internet üzerinden beyanname vermenin, götürü usulü

vergi sistemine artı bir imkan olarak eklenmesidir".

(BGO-BGO-ÖK-E)

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Esder Genel Başkanı Mahmut Çelikus: - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement