Epdk Başkanı Köktaş Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Epdk Başkanı Köktaş Açıklaması

Epdk Başkanı Köktaş Açıklaması

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, serbest tüketici uygulaması sayesinde sanayici, ticarethane ve konut abonelerinin yüzde 30'lara varan oranlarda daha ucuza elektrik tükettiğini bildirdi.

05.06.2012 16:25

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, serbest tüketici uygulaması sayesinde sanayici, ticarethane ve konut abonelerinin yüzde 30'lara varan oranlarda daha ucuza elektrik tükettiğini bildirdi.

Elektrik Ticaret Derneği (ETD) tarafından düzenlenen Elektrik Enerjisi Toptan ve Perakende Satış Konferansı'nda konuşan EPDK Başkanı Hasan Köktaş, abonelerin istediği şirketten pazarlık usulü ile elektrik almasını sağlayan serbest tüketici uygulaması hakkında bilgi verdi. 2003 yılında 9 milyon kilovatsaat (kWh) olan serbest tüketici limitinin hızla aşağılara çekilerek 25 bin kWh düzeyine kadar indirildiğini hatırlattı.

Serbest tüketici limitinin 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle sıfırlanması ve tüm tüketicilerin serbest tüketici olabilmesine imkan sağlamak gibi bir hedefleri bulunduğunu belirten Köktaş, "Son 3 yılda ülkemizdeki serbest tüketici sayılarına baktığımızda bu rakamın her geçen yıl arttığını gözlemlemekteyiz. Şöyle ki serbest tüketici sayısı 1 Aralık 2009 tarihi itibariyle 380, 1 Mayıs 2011 tarihi itibariyle 12 bin 351, 1 Mayıs 2012 tarihi itibariyle 46 bin 930'a ulaşmıştır" dedi.

Serbest tüketici uygulaması sayesinde sanayicinin, ticarethanelerin ve konut abonelerinin yüzde 30'lara varan oranlarda daha ucuza elektrik tüketmesinin sağlandığını kaydeden Köktaş, bu uygulamanın daha sağlıklı ve güçlenerek devam etmesi için bazı şartların tesis edilmesi gerektiğini vurguladı.

Köktaş, elektrik tüketicilerinin serbestçe tedarikçilerini seçebilmelerinin yolunun özel şirketlerin elektrik üretiminin artırılmasından, böylece bir arz fazlasının sağlanmasından geçtiğini ifade etti.

Serbest tüketici oranlarının önümüzdeki 3 yıl içinde tüm tüketiciler açısından sıfırlanacağı dikkate alındığında, hem elektrik dağıtım şirketlerinin hem de toptan satış şirketlerinin daha rekabetçi yapıya kendilerini hazırlamaları gerektiğini belirten Köktaş, şöyle konuştu:

"Daha almamız gereken önemli bir mesafe vardır. Serbest tüketici uygulamasını daha etkin kılmak için sadece karar vericilere değil, uygulayıcılara ve tüketicilere de önemli görevler düşmektedir. Tedarikçisini seçen bir tüketicinin sadece fiyatları değil, enerjiyi tedarik edeceği üretim ve toptan satış şirketlerinin gücünü, üretimlerini, tedariklerini nasıl ve hangi kanallardan yaptığı gibi konuları da araştırması gerekmektedir. Kurum olarak serbest tüketicilere yönelik piyasa uygulamalarını yakından takip ederek, oluşan yeni ihtiyaçlara göre mevzuatımızı düzenlemekteyiz. Mevzuatımızda ve yapılan ikili anlaşmalarda serbest tüketici uygulamasına yönelik tüm taraflar, bağlantılardan teminatlara ve fiyat oluşumlarına kadar, çok farklı teknik ve ekonomik sorumluluklara, yükümlülüklere imza atmaktadır."

ETD Başkanı Mustafa Karahan da dernek olarak şeffaf ve tüketici lehine işleyen bir sistemi oluşturma gayretinde olduklarını belirterek, "Doğru bir şekilde işleyen, şeffaf ve rekabetçi bir enerji piyasası hedefine ulaşmak amacıyla da kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve diğer piyasaya katılımcıları ile çalışmaları sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Muhabir: Leyla Ataman Özel

Yayıncı: Fazilet Özer - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Epdk Başkanı Köktaş Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement