Enflasyon Verileri... - Son Dakika
Ekonomi

Enflasyon Verileri...

Enflasyon Verileri...

Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, hesaplarına göre, enflasyondaki düşüşün 2013'ün ilk çeyreğinde de devam edeceğini ve Nisan 2013 döneminde yüzde 5,5'lere kadar gerileyeceğini söyledi.

03.09.2012 11:54

Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, hesaplarına göre, enflasyondaki düşüşün 2013'ün ilk çeyreğinde de devam edeceğini ve Nisan 2013 döneminde yüzde 5,5'lere kadar gerileyeceğini söyledi.

TÜİK tarafından açıklanan ağustos ayı verilerini AA muhabirine değerlendiren Altınsaç, yıllık enflasyondaki düşüşün devam ettiğini, bu rakamın beklentilerden yüksek gelse dahi kabul edilebilir seviyede olduğunu kaydetti.

Halen yıl sonu yüzde 6,5 olan tahminlerine ilişkin aşağı yönlü risklerin korunduğunun altını çizen Altınsaç, " Merkez Bankası'nın tahmini ise yüzde 6,2. Çekirdek enflasyon ise yıllık bazda yüzde 7,5'ten yüzde 7,2'ye geriliyor. Yıllık enflasyonun 2013 Mart Nisan döneminde yüzde 5,5-6 bandına gerileme olasılığını yüksek görüyoruz" dedi.

Detaylara bakıldığında gıda enflasyonunun aylık bazda bekledikleri gibi yüzde 1,5 seviyesinde, giyim fiyatlarında mevsimsellik kaynaklı düşüşün aylık yüzde 4,6, ulaştırma kaleminde yüzde 1,6 fiyat artışı, eğitimde ise yine yüzde 1 fiyat yükselişi göründüğüne dikkate çeken Altınsaç, şunları söyledi:

"Merkez Bankası yarın Ankara'da ekonomistlerle toplanıyor olacak. Orada yapılacak olan açıklamalar yakından takip edilecek. Son gelen Merkez Bankası açıklamaları kapsamında piyasada 18 Eylül'deki PPK toplantısında yüzde 5-11,5 olan koridorun üst bandının 50-100 baz puan düşürülmesine kesin gözüyle bakılıyor. Beklentimiz 50 baz puan indirim.·Buna ek olarak faiz tarafı yıl sonuna kadar 150 baz puanlık indirimi ve enflasyonun yüzde 6,5'lere gerilemesini fiyatlamış durumda. Hesaplarımıza göre, enflasyondaki düşüş 2013'ün ilk çeyreğinde devam ediyor; Nisan 2013 döneminde yüzde 5,5'lere kadar geriliyor. Yeni bir zam yad da Türk Lirası'nda kalıcı değer kaybı olmazsa, bu tahmin Kasım Aralık aylarında piyasada beklentilere yansır ve faizde bir tur daha yani yüzde 7'lere doğru gerileme görebiliriz."

Muhabir: Sümeyye Dalkılınç

Yayıncı: Yılmaz Yıldız - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Enflasyon Verileri... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement