Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Merkez bankamızın yaptığı faiz yani agresif faiz dediğiniz şeyler kalıcı ve uzun vadeli faiz artırımı değildir” dedi.

03.02.2014 13:45

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Merkez bankamızın yaptığı faiz yani agresif faiz dediğiniz şeyler kalıcı ve uzun vadeli faiz artırımı değildir" dedi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, D-8 Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousavi, makamında kabul etti. Kabul sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplayan Zeybekci, 2014 yılında 166 milyarlık dolarlık hedefimizi çok rahat geçebileceğimiz bir döneme başladıklarını belirterek, "Yılın ilk ihracat rakamları da açıklandı. Bugüne kadar ki Ocak ayı rakamı olarak da bir rekor kırıyor ihracat rakamlarını açıkladık. 2014 yılında 166 milyarlık hedefimizi çok rahat geçebileceğimiz bir döneme başladık. Bu bizim için son derece sevindirici bir başlangıç. Şubat, Mart ayı daha arkası da böyle devam edecek. Ülkemizde yaşanan ekonomik gelişmelerde ihracatımızın artış yönünü destekler halde. TÜİK açıklamış olduğu enflasyon rakamlarının detaylarını tam olarak görmemekte beraber ana büyük sepette çok kalıcı enflasyon tortusu bırakacak alanlarda olmadığını gördüm. Turizmde diğer bazı mevsimsel ana tüketim mallarında, ara tüketim mallarında hammaddelerde uzun vadeli enflasyon yaratacak şey olmadığını gördüm. Bu sevindirici bir şey. Şubat, Mart gibi tekrar düzelerek hedeflere doğru yani merkez bankamızın veya hükümetimizin enflasyon hedeflerine doğru uygun, pozitif gelişmeler yaşanacaktır" şeklinde konuştu. Merkez Bankasının faiz artırımına ilişkin açıklama yapan Zeybekci, "Orta vadeli hedefimizin bir sonucuydu. Bu yılki hedefimiz 166 milyar dolardı. Şu andaki gelişmeden bu şekilde devam ederse, edeceği yönünde olumlu işaretlerimiz var. 166 milyar dolarlık rakamı yani hedefimize ulaşabileceğimize inanıyorum. Asıl ilgili kurumlar, merkez bankası, asıl ilgili bu Ekonomi Koordinasyondan Sorumlu Başbakan Yardımcımız bununla ilgili çok daha sağlıklı ve genel politika açıklamalarında bulunacaktır. Merkez bankamızın yaptığı faiz yani agresif faiz dediğiniz şeyler kalıcı ve uzun vadeli faiz artırımı değildir. Türkiye'nin hazine olarak, devlet, ülke olarak uzun vade de faizlerinde belirgin bir artışın şu ana kadar olmadığını ve uzun vade de yakın gelecekte baktığımız zamanda olmayacağını görüyoruz. Hiç kimse bu ülkede faizin artışın ekonomiye faydası olacağını da beklemiyor zaten. Biz yüksek faizin yani kalıcı olma ihtimali olabilecek olan faizin şuanda böyle bir şey yok ülkemizin büyümesinde, istihdamında kalkınmasında ve ihracatında iyi bir şey olmadığının altını tekrar çiziyoruz" diye konuştu. Zeybekçi, şöyle devam etti:

"Bizim amacımız hedefimiz merkez bankasında şu andaki hedefi şu anda yaptığı bu faiz artırımı uzun vadeli olarak kalıcı ve uzun vadeli olmaması yönünde biz de öyle inanıyoruz. Türkiye'de yapılan, TL üzerinde spekülatif amaçlı olarak TL'nin talep edilmesi bunun dövize yönelmesi yönünde bir hareket vardı. Merkez bankamızın yaptığı operasyonda bunu engellemek yönündedir." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement