Dolar Ekonomideki İyi Sinyaller ve Siyasi Mesajlarla 2.73'e Geriledi - Son Dakika
Ekonomi

Dolar Ekonomideki İyi Sinyaller ve Siyasi Mesajlarla 2.73'e Geriledi

Dolar beklentilerin üzerinde büyüme verisi ve gelişen ülkelerdeki olumlu hava ile 2.73'ün altını gördü. Dolar, seçimin hemen sonrası 2,80'i aşıp zirvesini yenilemişti.

10.06.2015 12:13  Güncelleme: 12:47

Büyümenin birinci çeyrekte beklentilerin oldukça üzerinde gelmesinin yanı sıra gelişmekte olan piyasalarda görülen olumlu havanın etkisiyle dolar/TL 2.73 seviyesinin altını gördü.

BÜYÜME BEKLENTİNİN ÜSTÜNDE GELDİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2015 yılının ilk çeyreğinde gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla yüzde 1.6'lık beklentinin üzerinde yüzde 2.3 büyüdü.

DOLARIN DURUMU

Veri öncesi 2.7440 seviyesinde olan dolar/TL, 2.7275'e kadar geriledi. Dolar/TL saat 11.07 itibariyle 2.7320/2.7334 seviyesinden işlem görüyor.

UZMAN GÖRÜŞÜ

Bir bankacı, "Gelişmekte olan ülkelere gelen alımlar bizi de olumlu etkiliyor. Büyüme verisinin de kurdaki gevşemede katkısı var ama eurodaki hareket ve diğer gelişmekte olan ülkelerdeki olumlu hava da oldukça etkili." dedi.

'ARADA MORAL OLDU'

Saxo Capital Markets Stratejisti ve UZMANPARA yazarı Cüneyt Paksoy, büyüme verisinin bugünkü toparlanmada moral olduğunu ama tek başına etken olmadığını söyledi.

'DÜNYADA PARANIN MALİYTİ ARTIYOR'

Bundan sonraki süreçte volatilitenin yüksek olduğu bir dönemin Türkiye'yi beklediğine dikkati çeken Paksoy "Ana belirleyici artık siyaset ama yurt dışı dinamikler de var. Fed toplantısı yaklaşıyor. Yunanistan başlığı tahvil tarafında etkisini sürdürüyor. Almanya 10 yıllıkları yüzde 1'in üzerine çıktı tekrar. Paranın maliyeti yurt dışında artmaya devam ediyor. Fed bu noktada çabuk ötelenecek bir başlık değil" dedi.

DOLAR TEKRAR YÜKSELİR Mİ?

Dolar/TL'nin seçimin hemen ardından 2.81 seviyesine kadar yükseldiğini hatırlatan Paksoy "Bu seviyenin ardında geri çekilme olmalıydı. Teknik bir düzeltme... Dolar 2.75'leri geçerse kalıcı olarak yukarıda 2.80-2.85 bandı tekrar hedeflenebilir. 2.85'i de geçerse 3 ve üzeri fiyatlamalar mümkün.

Bu noktada önemli olan piyasanın seveceği bir koalisyonun kurulması. Belirsizlik volatiliteyi artırıyor" diye konuştu.

DÜNYADAKİ DURUMU

Doların gelişmiş ülke para birimleri karşısında belirgin değer kaybettiği görülüyor. Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen dolar endeksi dünkü kapanışa göre yüzde 0.82 kayıpla 94.383 düzeyinde bulunuyor.

EURO DA SERT YÜKSELDİ

Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin getirisi, euro bölgesinde enflasyon beklentilerinin yükselmesinin ardından geçen yıl Eylül ayından bu yana ilk defa yüzde 1'e yükselirken, getirilerdeki yükselişten destek alan euro, dolar karşısında 1.1360'a kadar yükselerek beş günün zirvesini gördü.

Dolar Ekonomideki İyi Sinyaller ve Siyasi Mesajlarla 2.73\'e Geriledi
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Dolar Ekonomideki İyi Sinyaller ve Siyasi Mesajlarla 2.73'e Geriledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • Bülent Ecevit : Dolar kesin 350 olacak ekonomi yok Erdoğan'ın krallığı çöpe gitti hdp PKK ile bu devlet yürümez CHP deyin artık 4 12 Yanıtla
  • Şeri At: Bunca belirsizlik varken dolar düşüyor diyenin aklına şaşarım,yurt dışı piyasalarda euronun değer kazanmasıyla dolar aşağı geldi 3 13 Yanıtla
  • mutlu : Habere bak cumhuriyet gazetesi yapmış paralelci Akp bölüyorlar çarpıyorlar çıkarıyorlar Allah belasını versin. Sonuna kadar akp 3 12 Yanıtla
  • murat ercan: şimdiden başladılar suç akp de 8 2 Yanıtla
  • Şeriyat: Almazsın..döviz.....bi halt olmaz 3 1 Yanıtla
  • biraz hesap kitap : ne iyi sinyalleri... dolar dünyada değer kaybediyor... dolar endeksi düştü... euroya bakın 3.10 pariteye bakın 1.1380 kadar çıktı... eğer 1 ay önceki parite olsa şu an dolar 2.85ti... 0 0 Yanıtla

Advertisement