Dış Ticaret Açığı Gerilemeye Devam Ediyor - Son Dakika
Ekonomi

Dış Ticaret Açığı Gerilemeye Devam Ediyor

Dış Ticaret Açığı Gerilemeye Devam Ediyor

Marbaş Menkul değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan ağustos ayında dış ticaret açığının beklenenden fazla düşmesinin piyasa tarafında olumlu etki yapmayabileceğini belirtti.

28.09.2012 11:08

Marbaş Menkul değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan ağustos ayında dış ticaret açığının beklenenden fazla düşmesinin piyasa tarafında olumlu etki yapmayabileceğini belirtti.

TUİK tarafından açıklanan ağustos ayı dış ticaret verilerini değerlendiren Doğan, temmuz ayında 7,89 milyar dolar olan dış ticaret açığının ağustos ayında 5,86 milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Piyasada genel beklentinin 7,9 milyar dolara yakın bir açık gerçekleşmesi yönünde olduğunu söyleyen Doğan "Geçtiğimiz yılın ilk sekiz ayında dış ticaret açığı 71,76 milyar dolar civarında gerçekleşmişti. Bugün açıklanan ağustos ayı rakamlarıyla birlikte yılın ilk sekiz ayındaki açık 56,5 milyar dolara gerilemiş oldu. Böylece yılın ilk sekiz ayında dış ticaret açığı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 civarında gerilemiş oldu" dedi.

Doğan değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"Açıklanan bu rakam ayrıca 2010 Haziran ayından itibaren görülen en düşük aylık açık anlamına geliyor. Buna karşın ihracatta değerli madenler kalemindeki pay dikkat çekmeye devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda İran'a yapılan değerli maden ihracatı dikkat çekerken, bu ay bu ülkenin yerini Birleşik Arap Emirlikleri almış durumda. Türkiye'nin değerli maden sektöründe normal şartlarda net ihraççı olmaması, değerli maden ihracatının uzun süre sürdürülebilir olmadığının göstergesi. Değerli maden ihracatı çıkarıldığında, ihracatta sınırlı da olsa bir gerileme yaşanmış durumda. Değerli maden ihracatının sürdürülebilir olmadığı düşünüldüğünde, dış ticaret açığında olan bu sürpriz düşüşün de sürdürülebilir olmadığı anlaşılabilir. Bu nedenle açıklanan dış ticaret açığındaki sürpriz düşüş, piyasa tarafında beklenen olumlu etkiyi yaratmayabilir"

Muhabir: Bekir Gürdamar

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Dış Ticaret Açığı Gerilemeye Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement