Darende'de Patates Hasadı Başladı - Son Dakika
Ekonomi

Darende'de Patates Hasadı Başladı

Darende\'de Patates Hasadı Başladı

Malatya'nın Darende ilçesinde patates hasadı başladı. Darende Ziraat Odası Başkanı Orhan Karaca, patatesin bölgede yetişmesinin ürün envanterini genişlettiğini belirtti. Palanga tarımda yükselen bir değer olan patates, Darende'nin tanıtımına da katkı sağlıyor. Bölgede yaklaşık 5 bin dekar patates dikimi yapılan Palanga Mahallesi, yerli ve milli tohumculukta önemli bir yatırım yapıyor. Selanik tohumculuk firması da burada üretim yapıyor ve bölgeye değer katıyor. Darende'nin sulanabilir en büyük ovası olan Palanga, hem bölge ekonomisine hem de ülke ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Tohumculuk yetkilisi İlhami Bengü ise, sağlıklı patates yetiştirdiklerini ve yerli tohumu sağlamak için çalıştıklarını belirtti.

24.10.2023 17:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malatya'nın Darende ilçesinde patates hasadına başlandı.

Hasada dair açıklamalarda bulunan Darende Ziraat Odası Başkanı Orhan Karaca, "Patatesin bizim burada yetişmesi ürün envanteri anlamında daha da genişliyor. Malatya deyince sadece kayısı akla gelirken artık Darende patates ile de anılır oldu. Palanga tarımda yükselen bir değerimiz. Selanik tohumculuk firması da burada üretim yapıyor. Demekti burada güzel bir gelir elde ediyorlar ki yıllardır burada patates geliştiriyorlar. Buradaki üreticilerimizin eli kulağı olmak bizi yakınan ilgilendiriyor. Biz pandamı ile birlikte gıda ulaşmak zorlaştı. Genel başkanımız diyor ki eskiden bir ülkenin olmazsa olmazı savunmaydı ama şimdi gıda olduğunu gördük. Burada yüzlerce kişi ailesiyle birlikte geçim kaynağı oluyor. Üreteceğiz daha çok üreteceğiz ve ülkemizin gelişmesine katkıda bulunacağız. Ben firmamıza ve üreticilerimize canı gönülden teşekkür ediyorum. Yine bir hasat döneminde buradayız bu sene hasat güzel üreticinin yüzü gülüyor patates denilince akla palanga geliyor her sezon ekim alanı genişliyor firma bölgemize bir değer kattı bizler de her konuda destekliyoruz" dedi.

Palanga Mahalle muhtarı Hakan Gökçe ise, "Bölgede milli ve yerli tohumculukta ciddi bir yatırım yaptık. Gökçe bölgemizde yaklaşık 5 bin dekar patates dikimi yapılıyor . Niğde patates araştırma endüstrisi ile ortak girişimimiz bölgede ciddi anlamda üretim yapmaktayız bu sene yüzümüz gülüyor çiftçimiz memnun ziraat odası desteğiyle daha çok geliştireceğiz bu alanda idarecilerimizin çok büyük desteklerini görüyoruz bildiğiniz gibi tohumda dışa bağımlılık ciddi bir maliyet biz bunu aştık artık bizim tohumlar yurt dışına gidiyor gerçekten bölgede kaliteli tohumlar üretiliyor. Gökçe Darende'nin sulanabilir en büyük ovası burasıdır . Ulaşımdan diğer giderlere kadar tamamı ilçeden karşılanıyor. Tabi aynı zamanda ülke ekonomisine de çok ciddi anlamda katkıda bulunmuş oluyoruz. Son yıllarda yaşanan tarımdaki sıkıntıyı biz burada göğüslemiş durumdayız. Üretim yapmanın önemini güzelliğini burada tüm vatandaşlarımıza anlattığımızı düşünüyoruz. Biz yılmadan bıkmadan her zaman üreteceğiz üretimde olacağız" şeklinde konuştu.

Tohumculuk yetkilisi İlhami Bengü de, "Burada sağlıklı patates yetiştiriyor. Selanik tohumculuk olarak önceliğimiz yerli ve milli tohumu sağlamaktır tohumda dışa bağlılığı bir nebzede olsa azalta bilirsek mutlu olacağız. Selanik tohumculuk olarak bu bölgeyi seçmemizin nedeni rakımın yüksek olması üretimde kullandığımız bölgenin mikroklima bir hastalık sıkıntısı yaşamamak. Biz yemeklik veya cinslik patates üretimi yapmıyoruz. Tohumluk olduğu için maliyet anlamında da gübre kullanmadığımız için karımız oluyor hem de düzgün bir üretim yapabilmekteyiz. Satış anlamında yıllık 6 bin tona yakın üretiyoruz. Yemeklik ve tohumluk anlamında yurt dışına ihracatımız gerçekleşmektedir. Rekoltemize uygun üretim sağladık. Burada bulunan çiftçilere destek olarak onları da üretime katıyor ve buradaki ürün yelpazesini genişlettiriyoruz. Yerli üretime burada katkımız oldukça fazla. Bildiğiniz gibi biz tohumda dışarıya başladık geliştirmeye devam ediyoruz. Ben önemli noktalara geldiğimizi düşünüyorum daha da ileriye gideceğimize inancım tamdır" diye konuştu. - MALATYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Darende'de Patates Hasadı Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement