Cumhuriyet'in 806 Bakanından 95'i Özel Sektörden - Son Dakika
Ekonomi

Cumhuriyet'in 806 Bakanından 95'i Özel Sektörden

Cumhuriyet\'in 806 Bakanından 95\'i Özel Sektörden

Cumhuriyet Tarihi Boyunca Kurulan 60 Hükümette Bakanlık Yapan 806 Kişinin 95'i Özel Sektörden Gelen Yönetici ve Patronlardan Oluşuyor.

11.05.2008 02:28

Cumhuriyet tarihi boyunca kurulan 60 hükümette bakanlık yapan 806 kişinin 95’i özel sektörden gelen yönetici ve patronlardan oluşuyor.

CNBC-e Business dergisinin mayıs sayısında Türkiye’nin dev şirketlerinde çalışırken siyasi hayata giren çeşitli kabinelerde bakanlık yapan isimler yer alıyor.

Derginin haberine göre, Birinci İnönü Hükümeti’nden bu yana kurulan 60 Hükümet’te bakanlık yapan 806 kişiden 95’i özel sektörden gelen yönetici veya patronlardan oluştu. 95 bakanın 55’i özel sektör yöneticisi, 40’ı işadamı ve sanayici kökenli. Geriye kalanı ise büyük oranda kamu ekolünden ve yerel yönetimlerden yetişip gelenlerden oluşuyor. Gelmiş geçmiş tüm kabinelere İş Bankası ve iştirakleri 8 bakan sokmayı başardı. Koç Grubu 3, Sabancı Grubu 2 bakan çıkardı.

İş Bankası üstünlüğü

Bugün kadar finans kurumlarında yöneticilik yapan 11 kişi bakanlık koltuğuna oturdu. Bu alanda İş Bankası lider. Bugüne kadar İş Bankası yönetim kurullarından 4 bakan çıktı. Bankanın eski genel müdürlerinden Ahmet Dallı Ticaret Bakanlığı, yönetim kurulu üyelerinden Cafer Tayyar Sadıklar Gümrük ve Tekel Bakanlığı, Münir Raif Güney ise Köy İşleri ve Kooperatifler Bakanlığı görevini üstlendi. Yönetim Kurulu başkanlarından İlhan Evliyaoğlu da Kültür ve Turizm Bakanlığı yaptı.

Sanayi şirketlerinden 18

Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarının tepe yöneticilerinden 18 isim kabineye girmeyi başardı. İş Bankası’nın da içinde yer aldığı Şişe Cam Topluluğu, çıkardığı 4 bakanla liste başı olurken Koç Topluluğu ikinci sırada yer aldı. Türkiye Şişe Cam Fabrikaları genel müdürlerinden Şahap Kocatopçu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Trakya Cam Yönetim Kurulu üyelerinden Serbülent Bingöl ile Cam Elyaf Sanayi Genel Müdürü Tarhan Erdem ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yapan isimler arasında. Vehbi Koç’un çalışma arkadaşlarından yönetim kurulu üyesi Fahir İlkel, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na getirildi. Koç Grubu iştiraklerinden Türk Traktör Fabrikası’nın yönetim kurulu üyesi Mahmut Erdir, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı görevini üstlenirken, eski sanayi bakanlarından Ali Coşkun da aynı grup bünyesinde yer alan Bisan Bisiklet Sanayi’nin yönetim kurulu başkanlığını yapmıştı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Cumhuriyet'in 806 Bakanından 95'i Özel Sektörden - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement