Çukurova Otoshow 2008 Fuarı Açıldı - Son Dakika
Ekonomi

Çukurova Otoshow 2008 Fuarı Açıldı

Çukurova Otoshow 2008 Fuarı Açıldı

Tomotiv Distribütörleri Derneği (Odd) Başkanı Yüksel Mermer, Ekonomide İstikrarın Her Geçen Gün Sektör İçin Büyük Önem Taşıdığını Belirterek, "Otomotiv Pazarı 2008 Yılında 640 Bin Seviyelerinde Gerçekleşecek" Dedi.

04.03.2008 15:27

tomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Yüksel Mermer, ekonomide istikrarın her geçen gün sektör için büyük önem taşıdığını belirterek, "Otomotiv pazarı 2008 yılında 640 bin seviyelerinde gerçekleşecek" dedi.

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş., ODD ve Çukurova Yetkili Otomobil Satıcıları Derneği (YODER) işbirliği, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Çukurova Fuarcılık AŞ'nin (ÇUFAŞ) desteğiyle düzenlenen "Çukurova Otoshow 2008- Adana 2. Otomobil, Ticari Araçlar, Motosiklet, Bisiklet ve Aksesuarları Fuarı" törenle açıldı.

Mermer, törende yaptığı konuşmada, fuarların, tüm markaların tüketiciyle buluşması ve sektörün geniş kitlelere tanıtımını sağlaması açısından büyük öneminin bulunduğunu ifade etti. ODD'nin verilen önem doğrultusunda 1990'lı yılların başında başlayan çalışmalarla başta Otoshow İstanbul ile İstanbul Ticari Araçlar Fuarı olmak üzere yerel nitelikteki etkinliklere desteğini sürdürdüğünü kaydeden Mermer, Adana fuarının da bu kapsamda ayrı bir yere sahip olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"Otomotiv Türkiye'de yarattığı büyük hacimli katma değer ile ülkenin önde gelen sektörü konumuna geldi. Ekonomide istikrar, her geçen gün sektörümüz için daha büyük önem taşımaktadır. Son 4-5 yılda sektörümüz, ekonomimizin de gelişmesinin, büyümesinin önemli bir itici gücü olmuştur. Otomotivin üretim ve ihracatı yıldan yıla artmaktadır. 2007 yılında sanayinin 1 milyonu aşan üretimi, 20 milyar dolarlara ulaşan ihracatının yanı sıra 600 binleri bulan iç pazar satışlarıyla ülkemiz Avrupa'nın binek araç satışlarında 8'inci, hafif ticari araç satışlarında ise 5'inci büyük pazarı konumuna yerleşmiştir." Pazarın bu yıl 380 bin binek, 260 bin hafif ticari araç olmak üzere toplam 640 bin seviyelerinde gerçekleşeceğini tahmin ettiklerinin altını çizen Mermer, sanayi ve ticaretin birbirlerini tamamlayan bu başarı tablosunu sektör olarak gelecekte daha iyi yerlere taşımak için çalışacaklarını anlattı. Sektördeki vergilerin yüksekliğinden yakınan Mermer, AB ülkelerinde yüzde 18'ler düzeyinde olan vergilerin Türkiye'de 1600 cc araçlar için yüzde 62'ler düzeyinde olduğunu vurgulayarak, "1600 cc üzerindeki araçlardaki vergi oranları ise yüzde 85'lerden başlayın yüzde 125'lere kadar çıkıyor. Vergi oranlarının her yıl yüzde 2, 3 ve 5'lik dilimler halinde indirilerek düşürülmesini istiyoruz. Bu satışlarımızı daha da artıracaktır. Bu yönde temaslarımız var" dedi.

Vali İlhan Atış da, Adana'nın geleceğin yıldız kentlerinden biri olduğunu, Adana'nın zaten yıldız ama geleceğin kuyruklu yıldızı olacağını, yatırımcıların bunu görmesi gerektiğini Adana gerek sanayi gerekse de tarımda yatırımcı bir kent olduğunu ifade etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ise, fuarların alıcıları ve satıcıları bir araya getirmesi açısından çok önemli olduğunu ifade ederek, Adana'nın fuarcılıkta bölgenin lideri olacağını söyledi. YODER Başkanı Vedat Gizer de, fuar için otomotiv firmalarının özel kampanyalar yaptıklarını ifade ederek, amaçlarının Adana'nın otomotiv sektöründe yüzde 2.5 olan payını yukarılara çıkarmak olduğunu ve kentin bunu hak ettiğini belirtti. TÜYAP Grubu Anadolu Fuarları Yöneticisi İlhan Ersözlü, fuar süresince Çukurova ve Anadolu'dan gelecek 100 binden fazla ziyaretçiye festival havasında bir fuar yaşatacaklarını ifade etti.

Konuşmaların ardından fuardın açılışı gerçekleştirildi. açılışın ardından Vali İlhan Atış, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ve misafirler, manken Aysu Baceoğlu Gülsu Baceoğlu, Asuman Şener ve Zeynep Öztür ile standları gezdi. Mankenler fuara gelen vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü.

TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki fuar, 4-8 Mart tarihleri arasında 11.00-22.00, 9 Mart tarihinde ise 11.00-21.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

(FK-ÖZ-E)

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Çukurova Otoshow 2008 Fuarı Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement