Çinli Chery ve Geely Türkiye Pazarında - Son Dakika
Ekonomi

Çinli Chery ve Geely Türkiye Pazarında

Çinli Chery ve Geely Türkiye Pazarında

Mermerler Grubu'nun Çinli Chery'i Türkiye Pazarına Sokması Sonrasında Anadolu Grubu da, Çinli Geely'nin Distribütörlüğünü Üstlendi.

12.05.2008 01:43

Mermerler Grubu’nun Çinli Chery’i Türkiye pazarına sokması sonrasında Anadolu Grubu da, Çinli Geely’nin distribütörlüğünü üstlendi.

Böylece Geely, Chery’den sonra Türkiye’ye giren ikinci Çinli marka olacak. Anadolu Grubu, Geely için resmen bu hafta Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na başvuracak.

MERMERLER Grubu’nun Türkiye distribütörü olduğu Chery’nin Türkiye pazarına girmesinin ardından otomotiv sektöründe Isuzu, Kia, Lada ve son olarak Koreli traktör markası LS ile atağa kalkan Anadolu Grubu, Çinli Geely’nin distribütörlüğünü üstlendi. Böylece Geely, Chery’den sonra Türkiye’ye giren ikinci Çinli marka olacak. Çinli Geely için yeni bir şirket kurmaya hazırlanan Anadolu Grubu’nun şirkete Anadolu Motor ismini vermesi bekleniyor. Yeni şirket, grubun Kia ve Lada markalarını pazarlayan Çelik Motor’dan bağımsız olarak faaliyetlerini gerçekleştirecek.

Ağustos-eylülde gelebilir

Anadolu Grubu, geçen yılın ekim ayında distribütörlük anlaşması yaptığı Geely’yi Türkiye’deki satış, satış sonrası izinlerini alabilmek için resmen bu hafta Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na başvuracak. Geely’nin Avrupa Birliği (AB) standartlarına uygunluk belgesini yurtdışından alan şirket, Sanayi Ticaret Bakanlığı’ndan da kısa süre içinde satış vizesi almayı bekliyor. Vizenin alınmasıyla birlikte Türkiye’nin ikinci Çinli otomobil markası unvanını alacak Geely’nin satışına ağustos-eylül aylarında başlanması bekleniyor.

16 bin YTL’den başlayacak

2009 model olarak ithal edilecek araçlardan ilk etapta Türkiye’de A ve C segmentinde yer alan modeller satılacak. Geely’nin şu anda 5 modeli bulunurken, isimleri ise iki harften oluşuyor. HQ, MR, CK, MK ve FC, Çinli markanın modelleri. Anadolu Grubu ise Türkiye’de otomobil markalarında isimlerin yaygın olduğu için MR, FC yerine farklı isimler kullanmayı planlıyor. Şirket, Geely’yi iddialı fiyatlarla da Türk tüketicilerin beğenisine sunmayı hedefliyor. Gruba yakın kaynaklardan elde ettiğimiz bilgilere göre ABS’li Geely’lerin fiyatının yaklaşık 16 bin YTL’den başlayacağı kaydediliyor.

2 ayda 300 adet Geely

Geely’nin bayilik teşkilatı için uzun süredir yoğun bir şekilde çalışan Anadolu Grubu, tüm Türkiye geneline yayılmak istiyor. Geely için bayilik başvuruları toplanırken, showroom tasarımları yapılıyor. Çinli Geely markasına başta Anadolu olmak üzere oldukça yoğun talep olduğu belirtiliyor. Anadolu Grubu, ilk etapta 2 modelle ayda 300 adet civarında Geely markalı otomobil adet satmayı hedefliyor.

Buzdolabıyla işe başladı 10 yıl önce otocu oldu

ÇİN’in büyük otomotiv markalarından biri olan Geely Automobile Holdings, 1986 yılında buzdolabı üreticisi olarak kuruldu. Şirket, 1989’da ise mobilya üretmeye başladı. Tarihler 1992’yi gösterdiğinde Geely motosiklet işine merak sardı. 1996’da şirket 200 bin adet motosiklet üretti. 1998 yılında ise halihazırdaki ana sektörü otomobil üretimine start verdi. Çinli üretici, 2003’ten bu yana yurtdışına otomobil satıyor ve ABD dahil olmak üzere tüm uluslararası fuarlara katılıyor. Şirket, bu yıl Türkiye’nın yanı sıra Amerika pazarına da girmeye hazırlanıyor. 1998’de sadece 200 adet araç üreten Geely, 2007’de 200 bin adedin üzerinde rakama ulaştı. Özellikle Avrupa’da büyümek isteyen şirket, Çin dışında 4 fabrika yatırımı da yapmayı planlıyor.

Chery 3 ayda 734 adet sattı

ŞUBAT ayında Türkiye’de satışa sunulan Çinli Chery, 3 ayda 734 adetlik satışa ulaştı. Chery’nin Türkiye Distribütörü Mermerler Otomotiv’in Başkan Yardımcısı Murat Mermer, bu yıl Chery marka otomobillerden 10 bin adet satmayı hedeflediklerini belirterek, "Bu yıl Chery’nin 5 farklı modelini daha Türkiye’ye getireceğiz" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Çinli Chery ve Geely Türkiye Pazarında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement