
KOBİDER Başkanı, “Türkiye’nin üretip kalkınması için eğitimli teknik elemana ihtiyacı var” dedi. Nurettin Özgenç, ‘Sanayiciler ve KOBİ’ler, Çin’den vasıflı eleman ithal edip kaçak işçi mi çalıştırsınlar’ diye sordu.
KÜÇÜK ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, üniversite sınavlarında düz lise mezunları ile meslek lisesi mezunları arasındaki katsayı farkını kaldıran kararın, vasıflı eleman sıkıntısı çeken KOBİ’leri zor durumda bırakacağını söyledi.
Vasıflı eleman sıkıntısı
Özgenç, Türkiye’de 11 yıldır süren mesleki eğitimde katsayı eşitsizliğinin tamamen kaldırılması noktasında iş dünyası olarak topyekun mücadele etmeleri gerektiğini belirtti. Meslek liselerinin önü kesildiği sürece işsiz sayısının artacağını öne süren Özgenç, şöyle konuştu: “Bunun yanında vasıflı eleman sıkıntısı çeken KOBİ’ler de zor durumda kalacaktır. Türkiye’de işsizliğin, yüzde 14’ler seviyesine çıkmasının esas nedeni mesleksizliktir ve bu sorun çığ gibi büyümektedir. Danıştay’ın kararı mesleki teknik liselere olan talebi önemli ölçüde azaltacaktır.”
Teknik elemana ihtiyaç var
Özgenç, Türkiye’nin üretip kalkınması için eğitimli teknik elemana ihtiyacı olduğunu ifade ederek, “Karar düzeltilmezse bu okullara olan talep düşecektir. Sanayiciler ve KOBİ’ler, Çin’den vasıflı eleman ithal edip kaçak işçi mi çalıştırsınlar? KOBİ’lerimiz nasıl markalaşmaya önem verip yabancı ülkelerde mallarımızı kendi markalarıyla satabilmek için mücadele ediyorsa, bunun gerçekleşebilmesinin en önemli ayağı da mesleki becerileri yüksek olan elemanlardır. Yabancı ülkelerden olan ithalatı düşürebilmek için KOBİ’lerimizin gelişmesi lazım. Bu da ancak mesleki eğitimi almış personelle başarılabilir” dedi.
Son Dakika › Ekonomi › Çin'den Vasıflı Eleman İthal Edip Çalıştıralım - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.