Chp'li Oran Uyardı: Banker Krizinden Sonra Maket Ev Krizi - Son Dakika
Ekonomi

Chp'li Oran Uyardı: Banker Krizinden Sonra Maket Ev Krizi

Chp\'li Oran Uyardı: Banker Krizinden Sonra Maket Ev Krizi

CHP'li Oran, konut sektöründe yaşanacak krize dikkat çekti CHP Genel Başkan yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Umut Oran, "AKP'nin iktidarı boyunca ekonomiyi canlandırmak, krizleri aşmak amacıyla hem doğrudan devlet olanakları hem de dolaylı"...

23.09.2012 12:28

CHP'li Oran, konut sektöründe yaşanacak krize dikkat çekti CHP Genel Başkan yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Umut Oran, "AKP'nin iktidarı boyunca ekonomiyi canlandırmak, krizleri aşmak amacıyla hem doğrudan devlet olanakları hem de dolaylı olarak desteklediği konut sektöründe oluşturulan balon patladı, patlayacak" dedi.

CHP'li Oran, yaptığı yazılı açıklamada, konut sektöründe yaşanacak krize dikkat çekti. Bir dönem yaşanan bankerler krizinden sonra maket ev krizinin yaşanacağına dikkat çeken Oran, şunları söyledi:

"Küresel krizin kronikleştiği bu süreçte, finansman-arz-talep zincirinin kopma noktasına gelmesi ve AKP'nin ekonomi yönetimiyle birlikte inşaat sektörü hızla yıkıma doğru sürükleniyor. İç talepteki hızlı daralma ile ekonomide sert frenin en fazla olumsuz etkilediği sektörlerin başında inşaat geliyor. Sektörde arz-talep-stok dengesizliği kaynaklı ciddi riskler oluştu, dengeler altüstü oldu. Gelecekteki talebe yönelik üretim yapan inşaat sektörü, istediği talebi yakalayamaması nedeniyle sıkıntıda... Fi Yapı, bu süreçte zincirin ilk kopan halkası oldu. Gelecek beklentilerine göre yapılan yatırımların nakde dönüştürülememesi, izleyen günlerde sektörde daha fazla firmanın finansal sıkıntıya düşmesine yol açacak."

-BALON PATLAMAYA ADAY-

Oran, Türkiye'de inşaat sektöründe konut arzı ve stoklardan oluşan varlık balonunun patlamaya aday olduğuna da dikkat çekerek, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Fırtınalı havada önlem alınmadan çok fazla derine inildi, artık ipin ucu kaçıyor! Oluşan arz fazlası, buna karşılık talebin hepten düşmesi ve ortaya çıkan diğer yapısal sorunlarla sektöründe büyüme durma noktasına geldi. Sektörde geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 15.5, ikinci çeyrekte yüzde 11.3 olan büyüme oranı bu yıl ilk çeyrekte yüzde 2.7'ye düştü, ikinci çeyrekte ise sadece yüzde 0.4 oldu. Bu eğilimin devam etmesiyle sektördeki büyüme trendinin izleyen dönemde negatife dönmesi bekleniyor. Sosyal konutun yanında "lüks"e de el atan TOKİ, arkasına aldığı devlet desteğiyle piyasada haksız rekabete de yol açıyor. Özel firmalar açısından var olan bu orantısız durum gündemdeki KDV düzenlemesi ile daha da pekiştiriliyor."

-KENTSEL DÖNÜŞÜM VE TOKİ-

Kentsel dönüşüm alanlarına tanınacak istisnaların TOKİ'ye yarayacağını, küçük firmaların işini daha da zorlaşacağına işaret eden Oran, şunları söyledi:

Küresel krizin kronikleştiği bu süreçte, inşaat sektöründe şişirilen balon patlamak üzere ve sektör hızla yıkıma doğru sürükleniyor. Barter ve tedarikçilerin alacaklarını karşılamak için piyasaya düşük fiyatla konut sürmesi de beklenilen hedefler ve satış cirolarına ulaşılmasını engelliyor. Bazı inşaat şirketi sahiplerinin Başbakan ile yaptığı baş başa görüşmeler de sektördeki tansiyonu yükseltirken, hükümetin acilen gerekli adımları atması gerektiği de ortadadır. Bu krizin devamının gelmemesi, banker krizinden sonra yeni bir maket ev krizi yaşanmaması için hükümetin bu konuyu zaman geçirmeksizin dikkatle ve ciddiyetle ele alması gerekmektedir." - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Chp'li Oran Uyardı: Banker Krizinden Sonra Maket Ev Krizi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement