'Chery Yetmez' Dedi, Çinin Ticari Araç Deviyle de Masaya Oturdu - Son Dakika
Ekonomi

'Chery Yetmez' Dedi, Çinin Ticari Araç Deviyle de Masaya Oturdu

\'Chery Yetmez\' Dedi, Çinin Ticari Araç Deviyle de Masaya Oturdu

Otomotiv Sektöründe Özellikle Çinli Markalarla Türkiye'de Büyümeyi Hedefleyen Mermerler Grubu, 'Chery'den Sonra İkinci Bir Çinli Otomotiv Üreticisiyle de Masaya Oturdu.

30.04.2007 01:38

Otomotiv sektöründe özellikle Çinli markalarla Türkiye’de büyümeyi hedefleyen Mermerler Grubu, ’Chery’den sonra ikinci bir Çinli otomotiv üreticisiyle de masaya oturdu.

Türkiye’ye ilk Çin otomobilini bu yılın üçüncü çeyreğinde ithal etmeye hazırlanan Mermerler Grubu, ticari araç ve iş makinesi üretiminde Çin’in en büyük şirketlerinden biri olan ’Beiqi Foton Motor’ şirketiyle de Türkiye temsilciliği için imza aşamasına geldi.

ÇİN otomotiv endüstrisinin hızla büyüyerek bir kaç yıl içinde dünyayı istila edecek düzeye gelecek olması, Türk şirketlerin de iştahını kabarttı. Türkiye’nin önde gelen grupları istila öncesinde Çinli otomotiv firmaları ile anlaşıp temsilci olma yollarını arıyor. Geçtiğimiz hafta kapılarını kapatan Şangay Otomobil fuarı da adeta Çinli markalarla anlaşmak isteyen Türk şirketlerinin kuşatmasındaydı.

İLK ÇİNLİ OTO GELİYOR: Kuşatmadan zaferle çıkan ilk Türk şirketi olan Mermerler Grubu, Çinin en büyük bağımsız otomobil üreticilerinden biri olan Chery’yle anlaşarak Türkiye distribütörlüğünü geçtiğimiz yıl açıklamıştı. Japon Mazda’nın da Türkiye distribütörü olan Mermerler Grubu, diğer Türk şirketlerin temsilcilik için görüşmeleri sürdürdüğü sırada, geçtiğimiz hafta ilk Çinli otomobili 2008 model yılı olarak bu yıl sonuna doğru Türkiye’ye ithal etmeyi planladığını açıkladı.

İKİNCİ ÇİNLİYLE MASAYA OTURDU: Ancak, geçtiğimiz hafta Şangay otomobil fuarında Mermerler Grubu’nun sadece Chery markasıyla yetinmeyeceği ortaya çıktı. Otomotiv sektöründe özellikle Çinli markalarla Türkiye’de büyümeyi amaçlayan Mermerler Grubu, ikinci bir Çinli otomotiv üreticisiyle de masaya oturdu. Yaklaşık 3-4 aydır süren görüşmeler geçtiğimiz hafta Şangay otomobil fuarı sırasında netlik kazandı. İlk Çin otomobili Chery Alia’yı bu yılın üçüncü çeyreğinde 2008 model olarak ithal ederek, satmayı hedefleyen Mermerler Otomotiv, ticari araç ve iş makinası üretiminde Çinin en büyük şirketlerinden biri olan ’Beiqi Foton Motor’ şirketiyle de imza aşamasına geldi. Mermerler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Mermer, başta Foton olmak üzere pek çok isimle üretim yapan Çinli firma ile görüşmelerin son aşamaya geldiğini kaydetti. Yüksel Mermer, Çinli firmanın İspanya’da gerçekleşen yeni model tanıtım toplantısına dünyadan sadece Mermerler Grubu ve Rusya’dan bir şirketin davet edildiğini belirterek, "Çinli Beigi Foton Motor’la imza aşamasına geldik. Kısa zamanda bu anlaşmayı belgeleriyle açıklayacağız" dedi.

TÜRKİYE’DE YATIRIM DÜŞÜNÜYOR: Beiqi Foton Motor adıyla ticari araç, iş makinesi ve traktör üreten Foton, Çin pazarı dışında ihracata da yönelmek istiyor. Dünyanın en büyük ticari araç üreticilerinden biri olan Foton’un Türkiye’de yatırım düşündüğü, Türkiye üzerinden Avrupa ve çevre pazarlara açılmak istediği de dile getiriliyor.

Mermerler’in iki Çinlisi de DaimlerChrysler’le ortak

Mermerler Grubu’nun Türkiye distribütörü olduğu Chery ve olmaya çalıştığı Beiqi Foton şirketinin ortak özelliği DaimlerChrysler ile ortak olması. Ticari araç üreticisi Beiqi Foton’un yüzde 24’ünü DaimlerChrysler satın alırken, Chery’de DaimlerChrysler’in Chrysler koluyla küçük otomobil üretmek için ortaklık yaptı. Chery, önümüzdeki dönemde Chrysler’in ünlü markası Dodge için küçük otomobil üretmeye başlayacak. Böylece Mermerler Grubu, DaimlerChrysler’in iki şirkete ortak olmasından dolayı doğru seçim yaptığını ortaya koyuyor.

İlk Çinli araç için onay alındı

CHERY ile 2006 yılında resmi olarak işlemleri tamamlamasına rağmen araçların Avrupa Birliği (AB) standartlarını karşılayan testlerden geçmemiş olması nedeniyle satışa başlayamayan Mermerler Grubu, bu yılın ikinci yarısından itibaren otomobil ithal etmeyi planlıyor. Çünkü İngiliz hükümetinin denetimindeki AB’ye uygundur standardı veren VCA kuruluşundan Chery Alia modeli için ilk onay alındı. Mermerler Otomotiv Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Mermer, "Sonunda Chery’nin AB standartlarına uygunluğu ispatlanmış oldu. İlk Çin otomobili 2008 model olarak yılın son çeyreğinde Türkiye’de satılmaya başlayacak. Biz ilk etapta yılda 5 bin adetlik bir satış hedefliyoruz" dedi.

2010 hedefi Çin dışında 200 bin adet araç satmak

11 yıl önce kurulan Beiqi Foton Motor şirketi, bugün Çinin en büyük ticari araç üreticisi. 1.5 milyar dolarlık marka değerine sahip Çinli şirket 1996-2004 yılları arasında 1 milyon adetlik üretime imza atarak Çinin en büyük şirketleri arasına girdi. Foton, Auman, AUV, View, Saga, Aumark, Ollin, Sup ve Forland markalarına sahip şirket, büyük ve küçük kamyon, iş makineleri, traktör, hafif ticari araç, otobüs, midibüs, pick-up ve 4x4 araç üretimi yapıyor. Çinli markanın 2010 yılı hedefi ise yılda 1 milyon araç satmak. Geçtiğimiz günlerde 2010 yılı stratejisini açıklayan Çinli şirketin, hedefi 10 milyar dolar (80 milyar Yuan) ciro ve Çin dışında 200 bin adetlik araç satışı yapmak. Çinli şirket 200 bin adetlik satış için özellikle Avrupa ve Amerika’da üretim yapmayı planlıyor.

DaimlerChrysler yüzde 24’ünü satın aldı

Dünyanın en büyük büyük kamyon üreticilerinden biri olan DaimlerChrysler, Mermerler Grubu’nun Türkiye distribütörü olmak için görüşmeler yaptığı Beiqi Foton şirketinin yüzde 24’ünü geçtiğimiz günlerde 105 milyon dolara satın almıştı. Alman merkezli şirket, ABD ve Avrupa’da ticari araçlara olan talepteki azalma nedeniyle dünyanan en hızlı büyüyen otomotiv pazarı olan Çin’deki payını artırmayı hedefliyor. DaimlerChrysler’in Çin’de iki ortağı daha bulunuyor. Bunlar Yaxing Benz ve Fujian Motor şirketi. DaimlerChrysler, Çin’de Beiqi Foton ile ortak üretim yaparken, Çinli şirkete teknoloji ve know-how desteği sağlayacak.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 'Chery Yetmez' Dedi, Çinin Ticari Araç Deviyle de Masaya Oturdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement