Ceo Maaşları Yine Gizli Kalacak - Son Dakika
Ekonomi

Ceo Maaşları Yine Gizli Kalacak

Ceo Maaşları Yine Gizli Kalacak

Küresel krizin nedenleri arasında gösterilen şirket CEO'larının yüklü maaş ve bonusları yine gizli kalacak.

12.06.2012 10:14

Banka ve şirketlerden gelen talep üzerine TTK'da yapılan değişiklikle internetten maaş yayınlama zorunluluğu sona eriyor.

Bugün'ün haberine göre küçük şirketlerin 'şeffaflaşması' için yeni Türk Ticaret Kanunu'nun bir an önce hayata geçirilmesi beklenirken, büyük şirketlerde çalışanlar için önemli bir adım atıldı.

Türk Ticaret Kanunu (TTK) üzerinde yapılan değişiklik çalışmaları sonunda şirketlerin tepe yöneticisi konumundaki CEO'ların milyon dolarlık maaş ve bonuslarına da uzandı.

Banka ve şirket yöneticilerine ödenen maaş ve bonusların internetten yayınlanmasını zorunlu hale getiren TTK maddesinden vazgeçiliyor. Yapılmasına karar verilen değişiklikle birlikte, CEO ve yöneticilerin şirketlerinden aldıkları ücret, prim ve bonusları kamuoyundan gizlenecek.

55 MADDELİK TASLAK

Önümüzdeki 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek yeni TTK'da önemli değişiklikler yapılmasını öngören yasa tasarısı taslağı üzerindeki çalışmalarda son aşamaya gelindi. TTK, güvenli bir ticaret ortamı oluşturulması amacıyla şirket bilgilerinin şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmasını öngörüyordu.

Şeffaflık kapsamına şirket yöneticilerine ödenen paralar da dahil edilmişti. İş dünyası, TTK'daki özellikle hapis cezaları ile şeffaflıkla ilgili maddelere itiraz etti. İtirazları dikkate alan ekonomi yönetimi 55 maddelik bir tasarı taslağı hazırladı.

SUÇ DA KALKTI CEZA DA

TTK'nın internet sitesini düzenleyen 1524'üncü maddesi, "Yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile yöneticilerine ödenen her türlü paralar, temsil ve seyahat giderleri, tazminatlar, sigortalar ve benzeri ödemeler"in şirkete ait internet sitesinden 6 ay süreyle yayınlanmasını zorunlu kılıyordu.

CEO ve diğer yöneticilere yapılan tüm ödemeler yayınlamayan şirket yöneticileri hakkında 3 aya kadar hapis cezası uygulanacaktı. Hazırlanan taslakla, internette yayınlanacak şirket bilgilerine ilişkin madde tümden değişti. Böylece CEO'larla ilgili düzenlemenin de yasadan çıkmasının önü açıldı.

KÜÇÜK HİSSEDARIN DAVA AÇMA HAKKI ENGELLENİYOR

Değişiklik özellikle bankalarla büyük şirket yöneticilerine yarayacak. Çünkü, daha yürürlüğe girmeden değiştirilmesi öngörülen düzenleme, şirket yönetim kurullarının internet sitesinde yayınlanmayan kararlarını yok hükmünde sayıyor.

Bu nedenle yöneticilere kardan pay, prim veya bonus verilmesine ilişkin yönetim kurulu kararları internetten yayınlanmadığında küçük hissedarlara dava açma ve yönetim kurulunun ödeme kararını tümden iptal ettirebilme imkanı sunuyordu.

Yasa yeniden değişeceği için, CEO'lar bonuslarını kaybetme riskinden de kurtuldu. BDDK eski Başkanı Tevfik Bilgin, ABD'de banka ve finans kurumlarının batmasında CEO'lara yüklü bonus ödemelerinin etkisi olduğuna işaret ederek, ABD'de başlayan bonus açıklama kuralının banka ve halka açık şirketlerden başlayarak Türkiye'de de uygulanmasını istemişti.

Kaynak: TheLira.com

Son Dakika Ekonomi Ceo Maaşları Yine Gizli Kalacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement