Çağlayan, Suudi Arabistan ve Bae'yi Ziyaret Edecek - Son Dakika
Ekonomi

Çağlayan, Suudi Arabistan ve Bae'yi Ziyaret Edecek

Çağlayan, Suudi Arabistan ve Bae\'yi Ziyaret Edecek

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, iş adamı ve sektörel kuruluş temsilcileriyle, karşılıklı yatırım ve ticaretin artırılması amacıyla Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ziyaret gerçekleştirecek.

27.02.2013 14:20

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, iş adamı ve sektörel kuruluş temsilcileriyle, karşılıklı yatırım ve ticaretin artırılması amacıyla Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ziyaret gerçekleştirecek.

Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Çağlayan, 28 Şubat-4 Mart 2013 tarihlerinde Suudi Arabistan ve BAE'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.

Söz konusu ziyarette Çağlayan'a bu ülkelere yönelik bir ticaret ve müteahhitlik heyeti eşlik edecek. Ayrıca, program dahilinde Bakan Çağlayan bu ülkelerdeki büyük yatırımcılarla bir araya gelecek. Ziyaret sırasında Bakan Çağlayan'ın heyetinde çok sayıda işadamı ve sektörel kuruluş temsilcisi bulunacak.

Programa göre, 2 Mart 2013 Cumartesi günü Türkiye-Suudi Arabistan Cidde İş Forumu gerçekleştirilecek.

Bakan Çağlayan, İslam Kalkınma Bankası (İKB) Başkanı Dr. Ahmad Mohamed Ali Al Madani'yi kabul edecek, görüşmede "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İslam Kalkınma Bankası Grubu arasında Türkiye ve İKB Üye Ülkeleri Arasındaki Ticaret ve Yatırımların Teşviki İçin İşbirliğine Dair Mutabakat Muhtırası" imzalanacak.

Cidde'nin önde gelen yatırımcı ve işadamları ile bir toplantı gerçekleştirilecek. Bakan Çağlayan, Cidde'deki LC Waikiki mağazasının açılışını müteakip Riyad'a hareket edecektir.

Pazar günü, Türkiye-Suudi Arabistan Riyad İş Forumu yapılacak, sonrasında ikili iş görüşmeler resmi heyet programından bağımsız olarak gün boyu devam edecek.

Müteahhitlik firmaları ise işveren idareler ve/veya müteahhitlik firmaları ile bir araya gelecek.

Bakan Çağlayan'ın Riyad'da bulunduğu sürede Suudi Arabistan Ulaştırma Bakanı Jabara bin Eid al-Seraisry, Konut Bakanı Shwesh Bin Saud Al-Dhowaihy Bin Fawzan Alrabiah ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Dr. Tawfig Bin Fawzan Alrabiah ile görüşecek.

Bakan Çağlayan ayrıca Riyad Ticaret Odası Başkanı Abdulrahman Al-Zamil ve beraberinde Riyad'ın önde gelen yatırımcı ve işadamları ile bir araya gelecek.

Bakan Çağlayan, Suudi Arabistan'ın farklı bölgelerindeki 57 alışveriş merkezinde BEBETO Eğlence Adası konseptli satış noktalarının açılışını yapan Kervan Gıda'nın gala yemeğine iştirak edecek ve ardından Abu Dhabi'ye hareket edecek.

Pazartesi günü Türkiye-BAE İş Forumu'na katılacak olan Bakan Çağlayan, BAE Dış Ticaret Bakanı Sayın Sheikha Lubna Bint Khalid bin Sultan Al Qasimi ve Abu Dhabi Ekonomik Kalkınma Kurumu Başkanı Nasser Ahmed Al Sowaidi ile görüşecek, Abu Dhabi ve Dubai'nin önde gelen yatırımcı ve işadamları ile biraya gelecek.

Bakan Çağlayan, BAE Başbakanı, Dubai Emiri ve Savunma Bakanı Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum ile de görüşecek.

-İki ülke ile toplamda 19,8 milyar dolarlık bir ticaret hacmi mevcut-

Açıklamaya göre, 2012 yılı itibariyle, BAE ile 11,7 milyar dolara, Suudi Arabistan ile 8,1 milyar dolara varan dış ticaret hacimlerine ulaşıldı.

İki ülke ile toplamda 19,8 milyar dolarlık bir ticaret hacmi mevcut.

Körfez ülkeleri ile toplam 22,4 milyar dolarlık ticaretin yüzde 88'ine karşılık gelen bu rakamın kısa vadede 25 milyar doları aşması hedefleniyor.

2012 yılı sonu itibariyle BAE'ye ihracat bir önceki yıla göre yüzde 120,6 oranında artışla 8,1 milyar dolar seviyesini aştı.

BAE, 2012 yılında Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı 5'inci ülke konumuna yerleşti.

Aynı yıl itibariyle BAE'den ithalat ise 2011 yılına göre yüzde 118 artarak 3,6 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Geçen yıl Suudi Arabistan'a ihracat ise bir önceki yıla göre yüzde 33 oranında artarak 3,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Suudi Arabistan ihracat yapılan ülkeler arasında 12'inci sırada yer alıyor. 2012 yılında bu ülkeden ithalat bir önceki yıla göre yüzde 28 oranında artarak 4,4 milyar dolara ulaştı.

Suudi Arabistan ve BAE yurtdışı müteahhitlik hizmetleri sektörü açısından da önemli bir pazar. Müteahhitlik firmalarınca gerçekleştirilen proje sayısına göre Suudi Arabistan Körfez ülkeleri arasında birinci sırada, BAE ise Katar'dan sonra üçüncü sırada yer alıyor.

Müteahhitlik firmaları bugüne kadar Suudi Arabistan'da 186, BAE'de ise 99 proje üstlendi.

Bu ülkelerde bugüne kadar üstlenilen projelerin toplam tutarı sırasıyla 12,1 ve 8,4 milyar dolar oldu.

2012 yılı itibariyle, BAE körfez ülkeleri içinde 319,1 milyar dolar ile en büyük emlak ve inşaat sektörü proje değerine sahip olan ülke oldu.

2013 yılı Ocak ayında Abu Dhabi Hükümetince açıklanan yatırım planı çerçevesinde 2013-2017 yılları arasında yaklaşık 90 milyar dolar tutarında yatırım gerçekleştirilecek.

Bu yatırım planı çerçevesinde, Abu Dhabi Emirliğinde toplam 12 bin 500 konut ve villanın inşası, 15 bin 675 öğrenci kapasiteli 15 okul inşası, Al Mafraq ve Cleveland Klinik hastanelerin inşaatının tamamlanması hedefleniyor.

Suudi Arabistan'da ise önümüzdeki 20 yılda altyapı projeleri ağırlıkta olmak üzere hayata geçirilecek projeler için yaklaşık 613 milyar dolar tutarında harcama yapılması öngörülüyor.

Muhabir: Merve Özlem Çakır

Yayıncı: Abdullah Kıratlı - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Çağlayan, Suudi Arabistan ve Bae'yi Ziyaret Edecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement