Türk İşi İcatla Bedavaya Kesintisiz Elektrik Sağlanacak - Son Dakika
Ekonomi

Türk İşi İcatla Bedavaya Kesintisiz Elektrik Sağlanacak

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde gerçekleştirilen projeyle rüzgar ve güneşten elde edilen enerji, akülere ve hidrojen tüplerinde depolanıp, kesintisiz elektrik sağlanacak.

20.03.2015 12:28  Güncelleme: 11:09

Dünyada artan enerji ihtiyacı insanoğlunu alternatif çözüm yolları arayışına sokuyor. Ucuz enerji elde etme arayışı bitmiyor. Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde bu alanda önemli bir icata imza atıldı.

UCUZ VE BEDAVA ENERJİ

Teknoloji ve Mühendislik Fakültesi'nde gerçekleştirilen TÜBİTAK tarafından desteklenen "akıllı şebeke yönetim sistemi" projesiyle rüzgar ve güneşten elde edilen enerji, akülere ve hidrojen tüplerinde depolanarak, kesintisiz elektrik kaynağı sağlanacak.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Projede yer alan AKÜ Teknoloji Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel Oğuz, söz konusu sistemin, alıcıların talep ettiği enerjiyi etkin bir şekilde karşılaması durumunda artan enerjinin hidrojen jeneratörü yardımıyla hidrojen gazına dönüştürüldüğünü anlattı.

ARTAN ENERJİ SAKLANIYOR

Bu gazın da 760 litrelik hidrojen tüplerinde depolanarak enerjinin ihtiyaç olduğu zamanlarda, rüzgar ve güneşin yetmediği durumlarda, yakıt pili kullanılarak elektrik enerjisine dönüşümünü gerçekleştirdiklerini dile getiren Oğuz, buradan da artan elektriğin batarya gruplarında depolandığını vurguladı.

İŞLETMELERDE KULLANILABİLİR

Söz konusu çalışmanın, büyük ölçekli işletmelere de rahatlıkla uygulanabileceğini aktaran Oğuz, maliyeti yüksek olduğu için şu anda küçük bir alanda sistemin kullanıldığını kaydetti.

"ELEKTİRİĞİN OLMADIĞI BÖLGELER İÇİN İDEAL"

AKÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yönetken ise tasarladıkları sistem sayesinde kırsal bölgelerde elektrik şebekesinden bağımsız olarak elektrik üretilebileceğini ifade etti. Yönetken, elektrik dağıtım hattının götürülemediği ya da zor arazi şartlarından dolayı elektrik şebekesinin ulaşamadığı alanlarda çevre aydınlatması, tarımsal sulama, güvenlik sistemlerinin devamlılığının sağlanması gibi bazı temel ihtiyaçların söz konusu çalışmayla sağlanabileceğini anlattı.

Türk İşi İcatla Bedavaya Kesintisiz Elektrik Sağlanacak
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türk İşi İcatla Bedavaya Kesintisiz Elektrik Sağlanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • gerçekçi: Elektrik bedava olursa bu Tayyip güneş vergisi çıkarır bırakın güneşimiz kesilmesin ?? 12 1 Yanıtla
  • UKKUS;: Bırakın bu ayakları, ADİL ÖDEMEYİ sağlayacak buluşu yapacak kişi inanıyorum ki günümüzün EDİSON'u olacaktır. HODRİ MEYDAN O VİCDAN. . . . 8 0 Yanıtla
  • Asdf: Doğuya mı? 2 3 Yanıtla
  • nero: destekliyorum tertemiz alınlarından öpüyorum, brava 4 0 Yanıtla
  • metin1: Aferin gencler 2 1 Yanıtla
  • C.D.: Doğunun bu masarafada girmesine gerek yok nasılsa BATIDAKİLER Ödüyor . Onlara bedava . 3 0 Yanıtla
  • sabri: maliyeti ne kadar acaba , yani bir dairenin tüm elektrik ihtiyacını ne kadara mal olacak 1 1 Yanıtla
  • Bilal Kaya: Sunumu yapan Doç. Dr. Yüksel OĞUZ benim hocamdı. Son derece bilgili ve büyük bir insandır. Bizlere hep en iyi eğitimi vermek için çaba gösterirdi. Kendisini ve başarılarını görmekten büyük mutluluk duydum. 0 0 Yanıtla

Advertisement