"Bu Faturayı Kimse Ödeyemez" - Son Dakika
Ekonomi

"Bu Faturayı Kimse Ödeyemez"

"Bu Faturayı Kimse Ödeyemez"

Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'ne gidememesinin faturası 45 milyon euroyu bulacak.

15.05.2012 09:24  Güncelleme: 09:57

Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'ne gidememesinin faturası 45 milyon euroyu bulacak. Ancak bu durumdan Türk futbolu da büyük yara alacak.

Süper Lig şampiyonluğunu kazanan Galatasaray 'da gözler Şampiyonlar Ligi 'ne çevrildi. Galatasaray Kulübü Başkan Yardımcısı Refik Arkan'ın Radikal'e önceki gün yaptığı " Şampiyonlar Ligi 'ne girişte UEFA'nın problem çıkarmasını bekliyoruz" açıklaması, sadece Galatasaray için değil, Türk futbolu için büyük bir kaosun başlangıcı olabilir.

Radikal'in haberine göre UEFA 'nın, Federasyon'un şike ile ilgili süreçte attığı adımları yeterli görmeyip, Türk takımlarını Avrupa'dan men etmesi Türk futbolunu içinden çıkılmaz bir duruma sokacak. Şampiyonluğun etkisiyle 100 milyon liralık gelir bekleyen Galatasaray , UEFA'nın ters bir karar alması durumunda bu gelirin yaklaşık yarısını oluşturan 23 milyon euroyu kaybedecek.

KULÜPLER KRİZE GİRER

Şampiyonlar Ligi 'nde elde edilecek sportif performans, maç günü ürün ve bilet gelirleri, kombine kayıpları ve reklam ile sponsorluk gelirlerinin de eklenmesiyle bu faturanın 45 milyon euroya ulaşması bekleniyor. Şampiyonlar Ligi 'ne girememek prestij kaybı da doğuracak.

UEFA'nın kararının faturasını ise Türk futbolu ödeyecek. Spor Ekonomisti Tuğrul Akşar, "Türk futbolunun reytingi, naklen yayın gelirleri, kulüplerin sportif harcamaları düşer. Sportif harcamaların düşmesi ile Türkiye'ye nitelikli oyuncu ve hoca gelmez. Türk futbolunun değeri 525 milyon euro seviyesinde. UEFA 'nın korkulan kararı alması halinde yayıncı kuruluş, 'bu ligi satamıyorum' deyip anlaşmayı bile feshedebilir. Tüm bunlar kulüplerin parasal gelirlerini düşürür. Zaten çok borçlu olan kulüpler krize girer. Krize girince de 2 sezon sonra devreye girecek finansal fair play'e uyumda büyük zorluklar çıkabilir" dedi.

ŞAMPİYONLAR LİGİ'NE GİDEMEMENİN MALİYETİ

Galatasaray en az 45 milyon euroluk gelirden olur.

UEFA sıralamasında 11. olan Türkiye, 20'nin altına inebilir.

İleriki yıllarda kupalara gidecek takım sayısı düşer, öneleme sayısı artar.

Türk futbolunun marka değeri büyük bir erozyona uğrar.

Kaliteli yabancı oyuncu ve hoca gelmez.

Gelen yabancının maliyeti artar.

Yayıncı kuruluş ihalenin iptalini isteyebilir.

Büyük gelir kaybına uğrayacak kulüplerde mali kriz derinleşebilir.

Finansal fair play'e uyum zorlaşır.

Kaynak: TheLira.com

Son Dakika Ekonomi 'Bu Faturayı Kimse Ödeyemez' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement