Borsa, Banka Hisseleri Öncülüğünde Ralli Yapıyor - Son Dakika
Ekonomi

Borsa, Banka Hisseleri Öncülüğünde Ralli Yapıyor

Borsa, Banka Hisseleri Öncülüğünde Ralli Yapıyor

BIST 100 endeksi bu yılın kayıplarını telafi ederek 2013 kapanış seviyesine geldi Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan: "Seçime son bir hafta kalmışken ilginç bir şekilde söylem değiştiren yabancı yatırım kuruluşlarının 'Türkiye varlıkları ucuz' şeklinde açıklamaları bugünkü alımlarda.

26.03.2014 17:59

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi günü banka hisseleri öncülüğünde 3.034,31 puanlık hızlı bir yükselişle 67.730,78 puandan tamamladı, böylece 14 Ocak'tan bu yana en yüksek kapanışı yaptı.

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri önceki kapanışa göre ortalama yüzde 4,69 oranında değer kazanırken toplam işlem hacmi 4 milyar lira oldu.

Dün Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, bankaların zorunlu karşılıkların TL olarak tutulan kısmına faiz ödenmesi konusunun görüşüldüğünün görülmesi ile Borsa İstanbul'da banka hisseleri öncülüğünde bir iyimserlik etkili olmuştu. Bugün de güne Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) Resmi Gazete'de yayımlanan Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de "Zorunlu karşılıklara Merkez Bankasınca tespit edilen usul ve esaslara göre faiz ödenebilir" ibaresinin yer alması ile alıcılı başlayan Borsa İstanbul'da muhtemel düzenlemelerin bankaların bilançolarına olumlu yansıyacağı beklentileri alışların güçlenerek devam etmesine neden oldu.

Dolar/TL'nin, gelişen ülke para birimlerinin dolar karşısında yükselişe geçmesinin desteği ile 2,22 seviyelerinden 2,1931 seviyesine kadar gerilemesi, yerel seçimlere üç gün kala siyasi gerilimin daha fazla artmayacağına yönelik iyimserlik ve küresel hisse senedi piyasalarındaki yükseliş eğilimi BIST 100 endeksinin banka hisseleri öncülüğünde ralli yapmasına neden oldu.

Analistler, son bir haftadır gelişmekte olan ülke varlıklarına ilginin arttığını belirterek, TL varlıklarına özellikle bu hafta önemli tutarda yabancı girişi olmuş olabileceğini tahmin ediyor.

İki günde yüzde 6,31 değer kazanan BIST 100 endeksi, gün içinde 15 Ocak'tan beri en yüksek seviye olan 67.857,05 puanı gördü, böylece yılbaşından bu yana kayıplarının neredeyse tamamını telafi etmiş oldu. 2013 yılını 67.801,73 puandan kapatan BIST 100 endeksi, 2014'ün ilk iki ayında satıcılı bir seyir izlese de mart ayında yükseliş trendine girerek kayıplarını geri aldı.

"Yabancı yatırım kuruluşlarının açıklamaları alımlarda etkili oldu"

Konuyla ilgili görüşlerini AA muhabirine aktaran Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, seçime son bir hafta kalmışken ilginç bir şekilde söylem değiştiren yabancı yatırım kuruluşlarının "Türkiye varlıkları ucuz" şeklinde açıklamalarının bugünkü alımlarda etkili olduğunu belirtti.

Merkez Bankasının TL munzamlara faiz ödemenin yolunu açmasının, banka hisselerinde sert yükseliş sürecini başlattığını aktaran Doğan, "Bu karar olumlu olmakla birlikte son iki günde bankacılık endeksinde yüzde 10'a yaklaşan yükselişi buradan sağlanacak gelire bağlamak çok zor" dedi.

Borsa İstanbul'da güçlü alımları başlatan unsurun TCMB'nin munzam açıklaması olduğunu ancak devam ettiren unsurun seçim sonuçlarına yönelik beklentinin ve birbirini tetikleyen spekülatif alımların olduğunu söyledi. Doğan, şunları kaydetti:

"TL ve faizler önümüzdeki günlerde bu harekete uyacak olursa sonraki süreçte Borsa İstanbul'da banka dışı sektörler ön plana çıkabilir. Özellikle faizler tarafındaki iyimserlik sınırlı kalacak olursa bu sert yükselişin düzeltmesinin de sert olabileceğini göz ardı etmemek gerekir. BIST 100 endeksinde direnç seviyeleri olarak 68.500 ve 69.400 seviyeleri öne çıkarken olası düşüşlerde ise 66.000 seviyesinin destek konumuna gelip gelmeyeceğinin takip edilmesi gerekiyor." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Borsa, Banka Hisseleri Öncülüğünde Ralli Yapıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement