Biyoekonomi Çalıştayı - Son Dakika
Ekonomi

Biyoekonomi Çalıştayı

Biyoekonomi Çalıştayı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcı Şelli: "Tarım sektöründe yakalanan büyüme hızının sürdürülmesi ve uluslararası alanda rekabet gücünün artırılması için ulusal bir biyoekonomi stratejisinin oluşturulması zorunlu hale gelmiştir"

20.06.2013 12:27

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli, tarım sektöründeki büyümenin sürdürülebilmesi için ulusal bir biyoekonomi stratejisi oluşturulmasının zorunlu hale geldiğini belirtti.

Crowne Plaza'da gerçekleştirilen Biyoekonomi Çalıştayı'nda konuşan Şelli, Türk tarımının son yıllarda önemli değişim ve dönüşüm yaşadığını ifade etti. Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için doğal kaynakların ektin kullanılmasının büyük önem taşıdığını dile getiren Şelli, şöyle konuştu:

"Bugün gelişmiş ülkeler gelecek adına gıda güvenliğini sağlamak için başta Afrika ülkelerinden olmak üzere 200 milyon hektar alanda tarımsal arazi kiralamasına gidiyorlar. Kullanılmamış doğal kaynakların kullanılması yönüyle kendi ülkelerinin gıda güvenliğini sağlama almaya çalışıyorlar. Ülkemizin tarım sektöründe yakaladığı büyüme ve gelişme hızının sürdürülmesi ve uluslararası alanda rekabet gücünün artırılması için ulusal bir biyoekonomi stratejisinin oluşturulması zorunlu hale gelmiştir."

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Masum Burak da biyoekonomi konusunda çalışacak kişileri bir araya getirmeyi, çalışma grupları oluşturmayı ve Türkiye Biyoekonomi Stratejisi çalışmalarını başlatmayı amaçladıklarını söyledi.

Biyoekonomi konusunun Türkiye'de yeni yeni konuşulmasına rağmen bu konudaki çalışmaların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yıllar öncesinden başlatıldığını dile getiren Burak, bu kapsamda birçok yeni araştırma merkezi kurularak çalışmalar yapıldığını bildirdi. Bu çalışmalardan örnek veren Burak, Enerji, Tarım ve Araştırma Merkezi'nin 2011 yılında kurulduğunu anımsatarak, merkezin hedefinin tarımda atık olarak değerlendirilen, yenilenebilir kaynaklardan ve ikincil ürünlerden biyo yakıt elde etmek olduğunu kaydetti.

Biyoekonomi

Biyoekonomi, gıda, yem, enerji, kimyasal ve sınai ürünlerin biyolojik kaynaklardan sürdürülebilir biçimde üretilmesiyle ortaya çıkan ekonomik faaliyetlerin bütününden oluşuyor. Biyoekonomide temel amaç, biyoteknolojiyi kullanarak sağlıkta gelişme, tarım ve ormancılıkta verim ve kalite artışı, çevresel konularda ise sürdürülebilir iyileşmeyi sağlayarak artı değerler üretmek ve ekonomiye katkı sağlamak. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Biyoekonomi Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement