Betona Zam, İzmir'e Zarar - Son Dakika
Ekonomi

Betona Zam, İzmir'e Zarar

Betona Zam, İzmir\'e Zarar

İzmirli çimento firmalarının hazır beton fiyatına yaptıkları zam, inşaat sektörünün tepkilerine neden oldu.

06.01.2016 13:43

İzmirli çimento firmalarının hazır beton fiyatına yaptıkları zam, inşaat sektörünün tepkilerine neden oldu. Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, İzmir'in diğer illere oranla betonu zaten pahalıya kullandığını belirterek, son zamla birlikte İzmir'de inşaat sektörü ve ekonominin ağır darbe yiyeceğini söyledi.

2016 yılı İzmirli inşaat firmaları ve ev almayı planlayan İzmirliler için kötü başladı. Beton üreticileri, beton fiyatlarına ocak ayı itibariyle zam yaptıklarını duyururken; gelen zamlara artan giderleri ve piyasa şartlarını gerekçe olarak gösterdi. Gelen zamla birlikte yapı inşaatlarında kullanılan 1 metreküp beton fiyatı da KDV ve pompa bedeli dahil olmak üzere 123 TL'den 157 TL'ye çıktı. Aynı betonun fiyatı Konya ve diğer illerde ise KDV ve pompa bedeli dahil 97 TL. Son zamla birlikte 1 metreküp betonun fiyatı İzmir'de diğer illerden yaklaşık 60 TL daha pahalıya satın alınır hale geldi. Konuyla ilgili 13 dernek adına açıklamada bulunan MÜFED Başkanı Necip Nasır, "Betona haksız zam, inşaat sektörüne darbe vurur" dedi.

"ZAM, İZMİR'E VURULMUŞ DARBE"

Nasır, zamların bir açıklaması ve haklı bir gerekçesi olmadığını vurgulayarak, yapılan zammın geri çekilmesi çağrısında bulundu. Nasır, İzmirlilerin betonu diğer illere oranla yılbaşından önce zaten yüzde 21 fazla fiyatla satın aldığına dikkat çekti. Son zamla birlikte aradaki farkın yüzde 40'a çıktığını belirten Nasır, "İzmir ekonomisi zaten sıkışmış ve durgun bir vaziyette. İnşaat sektörü arsa üretememekten kaynaklı tıkanmış durumda. Bu zamla birlikte İzmir inşaat piyasası daha büyük bir dar boğaza girecektir. Bu da zaten bir türlü gelişemeyen İzmir ekonomisini olumsuz etkileyecek. Türkiye'de işsizlik yüzde 13, İzmir'de yüzde 17, Konya'da yüzde 0 iken, bu zam sadece inşaat sektörüne değil, tüm İzmir'e vurulmuş büyük bir darbedir. Bir an önce bu haksız zammın geri çekilmesi gerekiyor" diye konuştu.

"ZAM VATANDAŞA YANSIYACAK"

İzmirli müteahhitlerin ürettikleri evleri ellerinden çıkaramaz duruma geldiğini ifade eden Necip Nasır, sözlerine şöyle devam etti: "Birçok arkadaşımızın ürettiği ev elinde kalmış durumda. Bu da ekonominin zaten ne durumda olduğunun en iyi kanıtı. Ev almak isteyen İzmirliler keyfi zamlardan dolayı ev alamaz duruma düşürüldü. Son zamla birlikte ev fiyatları kaçınılmaz olarak daha da pahalanacak. Bu da hem müteahhitlere hem de İzmirli hemşehrilerimize yansıyacak."

"KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL"

Yapılan zamma gerekçe olarak giderlerin artışı ve piyasaların gösterildiğini söyleyen Nasır, gerekçelerin gerçekleri yansıtmadığını ve zammın keyfi bir uygulama olduğunu savunarak, "Konya'da betonun ham maddesi çok uzaklardan getirilmesine rağmen KDV ve pompa dahil 97 TL'ye satılıyorken; İzmir'de şehrin içeriden ham madde çıkarıp, bunu 60 TL daha fazla fiyata 157 TL'den satmanın hiç bir açıklaması bulunmamaktadır. Hem çimentonun tozunu yutacağız, hem doğa katledilecek, hem de çimentoyu pahalıya satın alacağız. Bu kabul edilebilir değil" ifadesini kullandı.

"REKABET KURUMUNA TAŞINACAK"

Yapılan zam karşısında İzmirlilerin haklarını arayacaklarını aktaran Nasır, sözlerini şöyle sürdürdü: "Nakliye masrafı yükseldi desek, benzin fiyatları düşmüş durumda. Ham maddemiz yok desek, ham madde kentimizin içinde. 13 dernek başkanı olarak kamuoyunu konuyla ilgili bilgilendiriyor ve dayatılan bu zammı kabul etmeyeceğimizi vurguluyoruz. Konuyu, ilgili makamlara ve Rekabet Kurumuna taşıyacağız. Müteahhitler olarak daha farklı eyleme girerek, hem İzmirli müteahhitlerin hem de İzmirli hemşehrilerimizin hakkını arayacağız." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Betona Zam, İzmir'e Zarar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement