BDDK'nın Bankaların Altın Alım Satımına İmkan Veren Taslağı... - Son Dakika
Ekonomi

BDDK'nın Bankaların Altın Alım Satımına İmkan Veren Taslağı...

BDDK\'nın Bankaların Altın Alım Satımına İmkan Veren Taslağı...

(BDDK) bankaların, Cumhuriyet Altını ve ziynet altınlarının alım ve satımı ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsalarında işlem gören ve standart ve nitelikleri yetkili merciler tarafından belirlenen kıymetli madenleri esas alan sözleşmelerin alım ve...

28.08.2012 11:52

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği

(KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun

(BDDK) bankaların, Cumhuriyet Altını ve ziynet altınlarının alım ve satımı ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsalarında işlem gören ve standart ve nitelikleri yetkili merciler tarafından belirlenen kıymetli madenleri esas alan sözleşmelerin alım ve satımını yapabilmesini öngören yönetmelik taslağına ilişkin, "Ziynet ve Cumhuriyet altınını da bankalar sattığı zaman biz kuyumcular olarak ne satacağız- Kuyumcular nasıl ki altından başka bir şey satamıyorsa bankalar da altın satmamalı" değerlendirmesini yaptı.

Özgenç, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, bankaların altın satımına karşı olduğunu,herkesin kendi işini yapması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bankalar külçe bazında altın alımı satımı yapabilirler ama perakende sektöründeki gibi Cumhuriyet ve ziynet altını alıp satmalarını doğru bulmuyorum. Her meslek her sektör kendi işini yapmalı. Bankaların altın toplamaları da yanlış. Sonuçta bunlar kuyumculuk sektörünü olumsuz etkilemektedir. Sonuçta kuyumculuk sektörü altın satıyor. Dolayısıyla bankaların bu işe girmesini yanlış buluyorum. Bugün zaten kimse altın almıyor, fiyatlar çok yüksek olduğu için. Ziynet ve Cumhuriyet altınını da bankalar sattığı zaman biz kuyumcular olarak ne satacağız- Kuyumcular nasıl ki altından başka bir şey satamıyorsa bankalar da altın satmamalı. Bu karar kuyumculuk sektörünü bitirmek gibi bir anlama geliyor"

Özgenç, bugün bankalarda satılan altının yarın ATM'lerde satılabilir hale geleceğini vurgulayarak, "Dolayısıyla bunlar sektöre zarar veriyor. Döviz büroları, postaneler, bankalar altın satıyor. Bu etik de değil. Herkes kendi işini yapsın" dedi.

BDDK'nın söz konusu taslağın hazırlanma aşamasında sektör temsilcilerine hiç danışmadığını ifade eden Özgenç, "Bu konuda en büyük sorun sektör temsilcilerinin tepki vermemesidir. İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Kuyumcular Odası (İKO), Ankara Kuyumcular Odası (AKO) ve çeşitli meslek örgütleri yeterince seslerini yükseltip bu konuda rahatsızlıklarını BDDK'ya iletmediler. Dolayısıyla bankalara BDDK'ya başvurup böyle bir taslak hazırlanmasına ön ayak oldular" diye konuştu.

Sektörün hala olayın vahametinin farkında olmadığına vurgu yapan Özgenç,

"Hala 'bir şey olmaz' ya da 'ses çıkarsak da bu düzeltilmez' diye düşünüyorlar. KOBİDER olarak bizler sesimizi yükseltip, sesimizi duyurmaya çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Ama maalesef, şu ana kadar olan tepki yetersiz. Tekrar söylüyorum, bankalar, kesinlikle altın satmamalı. Perakende anlamında bahsediyorum. Toptan anlamında olur tabii ki. Bankaların kalkıp da 'altın toplama günleri' adıyla vatandaştan altın toplanmasını yanlış buluyorum, bunu kuyumculuk sektörüne vurulmuş bir darbe olarak görüyorum. Banka bankacılığını, kuyumcu da kuyumculuğunu yapmalı" dedi.

Muhabir: Semra Orkan

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi BDDK'nın Bankaların Altın Alım Satımına İmkan Veren Taslağı... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement