Bayramlarda 360 Milyon TL'lik Şeker Tüketiyoruz - Son Dakika
Ekonomi

Bayramlarda 360 Milyon TL'lik Şeker Tüketiyoruz

Bayramlarda 360 Milyon TL\'lik Şeker Tüketiyoruz

Türkiye, Şeker-Çikolata Tüketiminin 360 Milyon Tl'lik Kısımını Bayram Dönemlerinde Yapıyor.

09.09.2009 04:38

Cadbury-Kent Gıda, bu bayramda da nostalji dolu reklamla atak yapacak Cadbury Türkiye Genel Müdürü Ahmad Ahjoz Khan, “Krizde pazar küçülmedi. Hedeflerimizi koruyoruz. 400 milyon TL’yi bulan hediyelik-ikramlık şeker ve çikolata pazarında satışların yüzde 90’ı bayram öncesi yapılıyor. Tüketici geleneklerine sahip çıkıyor” dedi.

TÜRKİYE’nin ilk bayram şekerini 41 yıl önce üreten ve 10 yıldır da bayram reklamlarında bayram nostaljisini öne çıkaran Kent Şekerleme, hazırlattığı iki yeni reklamda yine kaybolmaya yüz tutan bayram geleneklerine sahip çıktı. Kent Gıda’nın her yıl ilklere imza attığını söyleyen Cadbury Türkiye Genel Müdürü Ahmad Ahjaz Khan, “Cadbury, 2002 yılında Kent’i bünyesine kattı. Kapsamlı tüketici araştırmalarına bakıp biz de nostalji kampanyalarını devam ettirdik. Tüketicinin en büyük korkusu bayram geleneklerini kaybetmek. Bu endişe, 2000 yılından beri Kent’in çalışmalarının merkezini oluşturuyor” diye konuştu.

Gücümüzü şekerden alıyoruz

Cadbury açısından Türkiye’nin dikkat çeken bir pazar olduğunu ifade eden Khan, şöyle devam etti:

“Türkiye bulunduğumuz ülkeler arasında 12 büyük pazar konumunda. Krize rağmen büyüyoruz. Kent Gıda, hediyelik ve ikramlık kategoride açık ara lider. Bu alanlarda pazar payımız yüzde 27. Açıkcası biz gücümüzü şekerden alıyoruz. İkramlık şeker pazarından yüzde 55 pay alıyoruz. Çünkü tüketiciler ürünlerin yüzde 30’unu hediyelik, yüzde 70’ de ikramlık olarak tüketiyor. Türkiye’de hediyelik ve ikramlık şeker-çikolata pazarı 400 milyon TL. Bu kategoride satışların yüzde 90’ı, yani yaklaşık 360 milyon TL’lik satış bayram dönemlerinde oluyor. Kent ile Cadbury, Türkiye’de yabancı yatırım açısından da büyük işlere imza attı. 7 yılda çok ciddi yatırımlar gerçekleştirdik. Bugün Gebze’deki fabrikamızdan yaklaşık 40 ülkeye ihracat yapıyoruz. Toplam ihracatımız 100 milyon doları geçti. Şimdi tek amacımız kaldı; Türkiye’yi, Cadbury’nun en büyük ilk 3 üretim merkezinden biri yapmak.”

İki yeni ürün iddialı

Cadbury Kent Pazarlama Koordinatörü Nalan Özgür, yeni ürünleri Ramazan Bayramı öncesi piyasaya süreceklerini belirterek, “Yeni ürünlerimiz farklı zevklere hitap edecek. Özellikle Kent Caramela ile iddialıyız. Sütlü çikolata kaplı bu ürün bayramın yıldızı olacak. Bu ürünümüz için tüketicilerle test yaptık ve büyük beğeni topladı. Bayramda piyasaya süreceğimiz bir başka ürünümüz ise Kent Choc Draje de üzümlü ve bademli seçeneklerine sahip” dedi. Bayramlık ürünlere yönelik çalışmaların hazırlıklarının 1 yıl önceden başladığını söyleyen Özgür, “Bir sonraki bayram için  şeker üretimimiz 10 ay, reklam filmi çalışmalarımız 7 ay önceden başlatılıyor” dedi.

Kraft Cadbury’i bırakmıyor

KRAFT, 16.7 milyar dolarlık teklifini reddeden Cadbury’nin peşini bırakmayacağını açıkladı. Cadbury hisselerinin yüzde 38 değer kazanmasıyla, şirketin piyasa değeri teklif fiyatının üzerine çıktı. Kraft’ın teklifinin Nestle ve Hershey gibi rakipleri harekete geçirebileceği ve Kraft’ın fiyatı artırmasına neden olabileceği belirtiliyor. Kraft’ın Cadbury’e geçen haftaki borsa kapanış fiyatının yüzde 31’inin üzerinde bir fiyat teklif edebilir. Kraft, Cadbury’i alarak yıllık geliri 50 milyar dolar olan bir dünya devi yaratmayı hedefliyor.

Bayrama sarılıyor ihracatı 150 milyon dolara ulaşıyor

KENT Gıda’nın, hediyelik-ikramlık pazarında lider olduğunu söyleyen Ahmad Ahjaz Khan, “Türkiye’de bayramlar çok önemli yere sahip, ancak tüketici araştırmalarına göre bayram gelenekleri kaybolmaya yüz tutuyor. Türk insanı için bayram; misafirperverlik, yardımlaşma, güler yüz, alışveriş ve temizlik yapmak, ikram etmek anlamına geliyor. Bayram temalı reklamlarımız bu açıdan büyük önem taşıyor” dedi. Khan, hediyelik-ikramlık şeker pazarında yüzde 55 paya sahip olduklarını aktaran Khan, “2008 yılında 398 milyon TL’lik üretimden satışla İSO 500’e 124’üncü sıradan girdiklerini  bu yıl da krize rağmen küçülmeyeceklerini söyledi.  Kent Gıda, bayram temalı iki yeni reklamında ‘Bayram ne sensiz ne de Kent’siz olmaz’ mesajı veriyor.

Şeker reklamları tatilciye rezervasyon iptal ettirmiş

KENT Hediyelik ve İkramlık Kategorisi Pazarlama Müdürü Nalan Özgür, Kent’in ağırlık verdiği konulardan birinin tanıtım faaliyetleri olduğunu söyledi. Özgür, “Özellikle reklam filmlerini çok önemsiyoruz. Kent, Türkiye pazarında bayram reklamlarıyla özdeşleşti. Son 10 yıldır yaptığımız reklamlara, turizmciler sitem ediyor. Bazı turizm firmaları bizi arayıp yaptığımız reklam yüzünden Bayram rezervasyonlarında iptaller olduğunu söylediler” diye konuşuyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Bayramlarda 360 Milyon TL'lik Şeker Tüketiyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement