Bakan Nebati, gelir vergisi tarifesini açıkladı (2) - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Nebati, gelir vergisi tarifesini açıkladı (2)

Bakan Nebati, gelir vergisi tarifesini açıkladı (2)

'DAHA AZ VERGİ ÖDEYECEK'Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca yapılan yazılı açıklamada; Gelir Vergisi Kanunu çerçevesinde vergilendirilen ticari, zirai, serbest meslek kazanç sahipleri, gayrimenkul ve menkul sermaye iratları elde edenler, ücretliler, diğer kazanç ve iratları elde edenlerin 2023...

30.12.2022 11:11  Güncelleme: 13:59

'DAHA AZ VERGİ ÖDEYECEK'

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca yapılan yazılı açıklamada; Gelir Vergisi Kanunu çerçevesinde vergilendirilen ticari, zirai, serbest meslek kazanç sahipleri, gayrimenkul ve menkul sermaye iratları elde edenler, ücretliler, diğer kazanç ve iratları elde edenlerin 2023 yılında belirlenen yeni tarife çerçevesinde çok daha az vergi ödeyeceği belirtildi. Açıklamada, "Gelir vergisi tarifesinde ücret gelirlerinde, üçüncü dilimden itibaren daha yüksek matraha daha düşük oran uygulanmaktadır. Ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde, brüt ücret gelirinden sosyal güvenlik kurumu işçi primi ve işsizlik sigorta primi kesintisi yapılmakta, bu kesintiler düşüldükten sonra safi ücrete (matraha) ulaşılmaktadır. Safi ücret tutarı üzerinden de gelir vergisi tarifesine göre artan oranlı (yüzde 15-40) vergilendirilme yapılmaktadır" denildi.

1/1/2022 tarihinden itibaren asgari ücretin vergi dışı bırakıldığı ve asgari ücretin üzerinde ücret alanların da asgari ücrete isabet eden ücretlerinin gelir ve damga vergisinden istisna edildiği hatırlatılarak, "Asgari ücrete yüzde 54,5 oranında yapılan artış, gelir vergisi ve damga vergisi istisnasına da yansımış ve ücretlilerin ödeyeceği vergiyi azaltmıştır. 2023 yılında, asgari ücret istisnası nedeniyle her bir çalışan yıllık 120.096 lira gelirine isabet eden gelir ve damga vergisini ödemeyecektir. Bir başka ifade ile ücret geliri elde eden her bir çalışandan yıllık 16.916,32 lira gelir vergisi ile 911,53 lira damga vergisi olmak üzere toplam 17.827,85 lira vergi alınmamaktadır. Bir yandan asgari ücret istisnasında meydana gelen artış bir yandan da tarifede yapılan artışlar nedeniyle ücret gelirleri açısından çok daha avantajlı bir durum ortaya çıkmıştır.'VERGİ DIŞI KALAN TUTAR 9 BİN 320 TL'Tarifenin üçüncü diliminin 550 bin liraya çıkması ücret geliri elde edenlerin çok daha geç üst dilimlere geçmesini sağlayacak, bunun doğal sonucu olarak daha az vergi ödenecektir" denildi.

Temmuz ayında 51 liraya çıkarılan yemek parasının istisna tutarının 110 liraya, 25,5 liraya çıkarılan yol parası istisna tutarının da 56 liraya çıkarılarak, aylık 2 bin 860 lira yemek parası, 1456 lira yol parası ödemelerinin vergiden istisna edildiği kaydedilerek, "Böylece, ücret geliri elde edenlere bu ödemeler nedeniyle de vergisel bir avantaj sağlanmıştır. Ücretliler lehine Gelir Vergisi Kanunu'nda sağlanan önemli bir diğer düzenleme ise kreş yardımı istisnasıdır. İşverenlerce kadın hizmet erbabına her bir çocuk için yapılan aylık 3.235,50 lira kreş yardımı ödemesinden gelir gelir vergisi alınmamaktadır. 2023 yılında kreş yardımı istisna tutarı da 5.004 liraya çıkarılmıştır. Özetle, çalışanlara mevcut maaşlarına ilave olarak yapılan yemek, yol ve kreş ödemelerindeki istisna tutarlarının arttırılması nedeniyle bu ödemelerin tamamını alan bir çalışanda vergi dışı kalan tutar aylık 9.320 liraya ulaşmıştır" ifadeleri kullanıldı.


Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Bakan Nebati, gelir vergisi tarifesini açıkladı (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement