Ağustos Ayı Enflasyon Rakamları - Son Dakika
Ekonomi

Ağustos Ayı Enflasyon Rakamları

Ağustos Ayı Enflasyon Rakamları

TÜİK bugün açıkladığı verilere göre, ağustos ayında Tüketici Fiyatları Endeksi yüzde 0,56 oranında, Üretici Fiyatları Endeksi ise yüzde 0,26 oranında arttı.

03.09.2012 13:44  Güncelleme: 14:06

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bugün açıkladığı verilere göre, ağustos ayında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 0,56 oranında, Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ise yüzde 0,26 oranında arttı. Ağustos itibarıyla yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 8,88, ÜFE'de yüzde 4,56 artış gösterdi.

TUİK'in açıkladığı verilerin açıklanmasının ardından görüşlerini AA ile paylaşan uzmanlar, Ağustos ayı enflasyon verilerinin beklentinin üstünde gelmesine rağmen, bunun süpriz bir artış olmadığı ve enflasyondaki düşüş eğiliminin sürdüğü görüşünde birleştiler.

-"Çekirdek enflasyonda düşüş sürüyor"-

Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, enflasyondaki düşüşün 2013'ün ilk çeyreğinde de devam edeceği, Nisan 2013 döneminde yüzde 5,5'lere kadar gerileyeceği öngörüsünde bulunarak, yıllık enflasyondaki düşüşün devam ettiğini, bu rakamın beklentilerden yüksek gelse dahi kabul edilebilir seviyede olduğunu kaydetti.

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert de, manşet enflasyonun bekelntilerin üzerinde olduğunu ancak çekirdek enflasyonda düşüşün sürdüğünü söyledi.

Gıda fiyatlarında korkulduğu kadar bir artış olmamasının da olumlu olduğuna dikkati çeken Cömert, "Bu nedenle Merkez Bankası'nın faiz konusundaki tavrını değiştirmesini beklemiyoruz" dedi.

Oyak Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin ise ağustos ayında yıllık enflasyonun 8,9 olarak gerçekleştiğini ve bu rakamın bir önceki ay 9,1 olduğunu hatırlatarak, "Genel olarak bakıldığında zaten bizim yıl sonu enflasyon beklentimiz yüzde 8. Merkez Bankası'nın tahmini de 6,2 civarlarında. Yani ağustos rakamı sürpriz bir rakam değil. Zaten Merkez Bankası, enflasyon raporunda; gıda tarafında, aynı şekilde petrol tarafında da risklerin devam ettiğini, bu iki emtianın önümüzdeki dönemde de risk olmaya devem edeceğini söylemişti. O anlamda çok sürpriz yapacak ya da para politikasındaki duruşu değiştirecek bir şey değil" değerlendirmesinde bulundu.

-"TÜFE'deki düşüş hareketinin başlaması önemli"-

Ata Yatırım Kıdemli Ekonomisti Özlem Derici, verilere ilişkin değerlendirmesinde, TÜFE'deki düşüş hareketinin başlamasının önemli olduğunu belirterek, "Enerji fiyatlarının yüksek seyretmesinin özellikle yıl sonu enflasyon hedeflerini bozma tehlikesi var ama Merkez Bankası fonlama maliyetini biraz gevşek tuttuğu için eli şu an güçlü" ifadelerini kullandı.

Piramit Menkul Kıymetler Araştırma Müdürü Belgin Maviş de yaptığı açıklamada, "Ekonomide sürdürülebilir büyüme açısından Türkiye'nin bir parça enflasyondaki yüksekliğe ihtiyacı var. Dolayısıyla biz sanayi kesimindeki durgunluğu düzeltemezsek, bu ilerde bastırılan bir top etkisi oluşturup, enflasyonda yukarı yönlü hareketlere sebep olabilir" yorumunda bulundu.

İntegral Menkul Değerler Analisti Egemen Candır ise açıklanan TÜFE verisinin beklentilerin üzerinde yüzde 0,56 olarak gerçekleştiğini belirterek, bunun birincil etkisinin Merkez Bankası'nın 'değerli TL politikasını gevşek bırakma niyetinde olumsuz etkiye yol açabileceğini, döviz kurlarında yükselişe neden olabileceğini söyledi.

-"Enflasyon, yıl sonunda yüzde 6,5 oranına gerileyecek"

Kanada Toronto merkezli TD Securities (Toronto Dominion) Gelişen Piyasalar Stratejisti Cristian Maggio, enflasyonun Ağustos ayında TÜFE'de yüzde 0,56, ÜFE'de yüzde 0,26 arttığını belirterek, "Ağustos ayında beklenenin üzerindeki artış görülmesi, enflasyonu düşüş yönünde rayından çıkarmaz" dedi.

Maggio, "Her ne kadar enflasyonun düşüşü bir mola vermişse de, aşağı yönlü eğilimin yılın geri kalan bölümünde devam edeceğine işaret ediyor. Enflasyon, Türkiye Merkez Bankası'nın hedefleri doğrultusunda yıl sonunda yüzde 6,5 oranına gerileyecek. Ağustos ayında beklenenin üzerindeki artış, enflasyonu düşüş yönünde rayından çıkarmaz" şeklinde konuştu.

Muhabir: Eda Topcu

Yayıncı: Yılmaz Yıldız - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ağustos Ayı Enflasyon Rakamları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement