5'inci Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi - Son Dakika
Ekonomi

5'inci Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi

5\'inci Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi

Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, kurumsal yönetim ilkelerini benimsemenin hem şirketlerin risklere daha dayanıklı olmasını hem de fırsatları daha iyi yakalamasını sağlayacağını söyledi.

17.01.2012 16:17

Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, kurumsal yönetim ilkelerini benimsemenin hem şirketlerin risklere daha dayanıklı olmasını hem de fırsatları daha iyi yakalamasını sağlayacağını söyledi.

Doğan Tv Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği'nin Hilton İstanbul'da düzenlediği 5'inci Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi'nde gerçekleştirilen "Kurumsal Yönetim Uygulamalarının Neresindeyiz?" konulu panelde yaptığı konuşmada, grup olarak sermaye piyasalarına inandıklarını belirtti. Arzuhan Doğan Yalçındağ, "Kurumsal yönetim ilkelerini benimsemek, hem şirketlerin risklere daha dayanıklı olmasını hem de fırsatları daha iyi yakalamasını sağlayacaktır. Bu daha doğru ve seri kararlar alınmasına imkan sunacaktır" dedi.

Arzuhan Doğan Yalçındağ, "'Hem şirketimiz, hem şirketimizin ileri yıllarda da sürdürülebilir bir başarı sağlaması hem de ülkeye katma değer sağlaması için bu ilkelerin ve kuralların çok önemli olduğuna inanıyorum. Bu ilkelerin bir kültür, felsefe olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

Panelde konuşan Coca-Cola Orta Avrupa, Avrasya ve Ortadoğu Grubu eski Başkanı Cem Kozlu ise, bağımsız üye konusunda kaygılar taşıdığını söyledi. Kozlu, şöyle konuştu:

"Mesela genel kurullardan 2 ay önce bağımsız üye listesini SPK'ya göndermemiz gerekiyor. Bu sürenin gerçekçi olmadığını kanaatindeyim. Bunun değiştirilmesini ve pratikte uygulanabilir bir takvime yayılmasını umut ediyorum. Önerim; o sürenin uzatılması veya ön onay koşulunun kalkması. Yine birinci grup için bir veto mekanizması var. Bu veto mekanizmasının şu açıdan mahsurunu görüyorum; veto mekanizması getirdiğinizde ve bunu oldukça soyut kriterlere göre yaptığınızda keyfiliğe kayma tehlikesiyle karşı karşıyasınız. Bir veto mekanizmasının olmaması ancak ama mahsurlu bir kişi varsa o zaman da açık nedenlerle ve savunma hakkı tanınarak SPK tarafından red edilmesini öneriyorum. Yetkilerin gözden geçirilmesini öneririm. Bağımsız üyelere verilen çok önemli yetkiler var. Bu yetkilerde daha esnek olunması…"

TAV Havalimanları Holding A.Ş. Üst Yöneticisi Sani Şener de, halka açık olmadığı halde kurumsal yönetim ilkelerini tam olarak uyguladıkları TAV İnşaat'ın da bu sayede Katar'da havalimanı inşaatında TAISEI gibi büyük bir şirketle ortaklık yapabildiğini, yurt dışından teminat mektubu alabildiğini anlattı. Bağımsız yönetim kurulu üyelerinin veto yetkisi bulunduğunu bu toplantıda öğrendiğini ifade eden Şener, panelde bulunan Cem Kozlu'nun da TAV Havalimanları Holding'in bağımsız yönetim kurulu üyelerinden olduğunu hatırlatarak, esprili bir şekilde "Veto yetkisi bizi bozar" dedi. Şener, veto yetkisinin ciddi zorluklar getirebileceğini söyledi.

Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkan Yardımcısı ve TKYD Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Bayazıt ise, kurumsal yönetim ilkelerine uyum açısından zamana ihtiyaç duyulabileceğini, ancak çok uzun zamana yayıldığında da uygulamama riskinin ortaya çıkacağını bildirdi. Dünya bankacılık krizinin çözülemediğini, önümüzdeki dönemde bankaların şirketlerden kurumsal yönetim ilkeleriyle çalışıyor olmalarını isteyeceğini söyleyen Bayazıt, halihazırda halka açık şirket sayısının ve halka açıklık oranının istenen düzeyde olmadığını bunun, ailelerin şirketleri yönetme ısrarının ötesinde sermaye piyasalarının ne kadar cevaz verdiğiyle de ilgili olduğunun altını çizdi.

Zirvede kurumsal yönetim anlayışının iyi uygulamalarıyla hayata geçirildiği bu dönemde, yönetim standartlarını adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik üzerinde inşa eden kuruluşlar, düzenlenen törenle ödüllendirildi. IMKB Kurumsal Yönetim Endeksi'nde bulunan 38 şirket arasında yapılan değerlendirme sonucunda Doğan Yayın Holding, en yüksek nota sahip 3'üncü şirket olarak ödüllendirildi. Doğan Yayın Holding adına ödülü Doğan Şirketler Grubu Mali İşler Başkan Yardımcısı Tolga Babalı aldı. - İstanbul/ Şişli

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 5'inci Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement