4. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi'nden Ortak Mesaj - Son Dakika
Ekonomi

4. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi'nden Ortak Mesaj

4. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi\'nden Ortak Mesaj

"İnşaat sektörü sürdürülebilir kalkınmada stratejik öneme sahip."

13.11.2012 16:35

İMSAD tarafından 4.sü düzenlenen Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi bu yıl TÜSİAD'ın stratejik ortaklığında 13 Kasım'da Four Seasons Bosphorus'ta düzenlendi. Zirvenin açılışında TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç birer konuşma yaptılar. TÜSİAD Başkanı Boyner Vizyon 2050 Türkiye Projesiyle TÜSİAD olarak hedefledikleri sürdürülebilir bir geleceğin bugünle olan bağlantısını kurma yolundaki çalışmalarına inşaat sektöründeki sürdürülebilirlik çalışmasına yapılan katkı ile devam ettiklerini dile getirdi. İnşaat sektörünün Türkiye'nin rekabet gücü açısından önemine değinen Boyner çevreye karşı sorumlu ve enerji verimli yeşil binaların önemine değindi.

İMSAD Başkanı Hüseyin Bilmaç ise Türk inşaat sektörünün ve inşaat malzemeleri sanayisinin ekonomide lokomotif sektör olduğuna değinerek sektörün sürdürülebilir büyümesi için strateji ve uygulamaya odaklanacaklarını ifade ederek bunu 2023 hedeflerine ulaşmanın yol haritası olarak gördüklerini ifade etti. Kentsel dönüşümün çevre dostu, enerji verimli, yeşil binalara ulaşmak için bir fırsat yarattığına değinen Bilmaç bu fırsatın değerlendirilmesi için özel sektörün de rol almasının önemine işaret etti. Her iki başkan konuşmalarında inşaat sektörünün sürdürülebilir kalkınmadaki stratejik ve kritik önemini vurguladılar.

İMSAD tarafından 2009 yılından bu yana sektörde heyecanla beklenen bir buluşma olan Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi bu yıl TÜSİAD'ın stratejik iş ortaklığında 13 Kasım'da Four Seasons Bosphorus'ta düzenlendi. Dördüncü kez gerçekleşen ve ana teması Sürdürülebilirlik ve Küresel Rekabet olan zirvenin ana sponsoru BASF, özel sponsoru da Demirdöküm oldu. Sıfır karbon etkinlik olarak tasarlanan Zirve'nin açılışı TÜSİAD Başkanı ve İMSAD Başkanının konuşmalarıyla açıldı. Zirve'de Türkiye'den ve yurtdışından iş dünyasının pek çok ismi konuşmacı olarak yer aldı.

Zirvenin açılışında konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner sürdürülebilir bir geleceğin bugünle bağlantısını kurmak amacıyla iş dünyası bakış açısıyla başlattıkları Vizyon 2050 Türkiye projesinden bahsetti. Projenin Şehirleşme başlığı için 4. İnşaatta Kalite Zirvesi ile İMSAD'ın stratejik ortağı olduklarını belirten Boyner, inşaat sektörünün kalkınmanın sürdürülebilir kılınması için kritik öneme sahip olduğunu söyledi.

Boyner, "İnşaat sektörü, 2011 yılında gerçekleştirdiği %11.2'lik büyüme ile ekonomiye sağladığı katkının yanı sıra, toplam üretim, dış ticaret ve istihdamdaki payı da göz önünde bulundurulduğunda Türkiye'nin rekabet gücünün artması ve kalkınmanın sürdürülebilir kılınması açısından kritik bir öneme sahip" dedi.

Ardından sektörün Türkiye'nin rekabet gücüne katkılarından bahseden Boyner, bununla beraber sektörün çevre ve insan hayatı üzerindeki doğrudan etkileri göz önüne alındığında iş süreçlerinin "sürdürülebilir kalkınma" anlayışı ile paralel hale getirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Boyner, "Bugün dünyada üretilen enerjinin %40'ı, suyun %17'si, ve ormanların %25'i binalar tarafından tüketilmektedir. Binaların çevre ve insan sağlığına olan etkilerinin azaltılması amacıyla çevreye karşı sorumlu ve enerji verimli yeşil bina kriterleri geliştirilmiştir. Ortalama binalara oranla %30 daha az enerji harcayan ve %50'ye yakın su tasarrufu sağlayan yeşil binalar, getirdikleri yaratıcı çözümlerle bina kullanıcılarına da daha sağlıklı ve verimli ortamlar sunmaktadır" dedi. Yeşil bina uygulamalarının ilk aşamada sadece %2'lik bir ek maliyet oluşturduğuna dikkat çeken Boyner, yapılan bu ilave yatırımla elde edilecek tasarruf sayesinde binanın yaşam süresi boyunca maliyetinin 10 katına kadar kazanç sağladığını ekledi.

Boyner konuşmasının sonunda kamuoyunda kısaca "Kentsel Dönüşüm Yasası" olarak da bilinen afet riski altındaki binaların iyileştirme, tasfiye ve yenilemelerine ilişkin düzenlemeye değindi. Kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirilirken kentin dokusuna zarar vermeden, kentin tarihi, sosyo-ekonomik ve kültürel yapısıyla uyumlu olarak gerçekleştirilmesi oldukça önemli olduğunu belirtti.

İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç ise konuşmasında "Eğer bugün kentsel dönüşümden, yeşil binalardan, yeşil kalkınma stratejilerinden, geleceğin binalarından konuşuyorsak inşaat sektörünün bu değişim, dönüşüm ve devamlılığa kendini çok hızlı adapte etmiş olması önemli nedenlerden biridir. Sürdürülebilir kalkınmada inşaat sektörü stratejik öneme sahip. 20 bine yakın sektör oyuncusuna ulaşan bir yapı olan, onları büyük bir şemsiye altında toplayan İMSAD olarak sürdürülebilirlik kavramını yaptığımız toplantılarla, yayınlarımızla her fırsatta kamuoyu ile paylaşıyoruz" dedi.

Avrupa Birliği fonuyla desteklenen EUbuild ve EUbuild Enerji Verimliliği projelerinde İMSAD'ın 2007'den bu yana liderlik görevini üstlendiğini vurgulayan Bilmaç, "AB üyesi ülkelerle birlikte çalışıyor olmaktan gurur duyuyor ve proje sorumluluğumuzu Türk İnşaat Malzemesi Sanayisine verilmiş bir görev ruhuyla gerçekleştiriyoruz" diyerek enerji verimliliği konusunda ülkemizde tek elden güçlü ve bağımsız yeni bir Enerji Verimliliği Ajansı kurulmasını istiyoruz" dedi. Bilmaç sözlerine şöyle devam etti: "Biz İMSAD olarak binalardaki verimlilikle 12-15 milyar dolar bir tasarruf vadediyoruz. 2020 yılında %20 daha az enerji hedefine de ancak akılcı adımlarla ulaşabiliriz. Ülkemizdeki kentsel dönüşüm süreci bunun için bizlere bulunmaz bir fırsatı da sunuyor. Kentsel dönüşüm çerçevesinde sürdürülebilir projelerle yeni binaları çevre dostu binalara dönüştürme şansımız çok yüksek. Üstelik biz sektör olarak, her boyutta projeye hazırız; her türlü inşaat tipi için malzeme verebilecek durumdayız. Ülkemiz için son derece önemli bu konuyu ülkemizde üretilen yüksek kaliteli inşaat malzemeleriyle hayata geçirebiliriz."

Bilmaç Türkiye'de ihracatın lokomotif sektörü olan inşaat malzemeleri sanayinin iki konudaki ihtiyacına değindi.

Bilmaç inşaat Malzemesi üretimi ve ihracatı konusunda spesifik bir stratejik rapor çalışmasına ve ihracat yapan sektörlerin ayrı ihracatçı birliklerinin konsolidasyonuna ihtiyaç duyulduğunu belirtti. İMSAD Başkanı Hüseyin Bilmaç kentsel dönüşüm nedeniyle ertelenen bir kısım yatırımların hayata geçirilmesi, kentsel dönüşümde özel sektöre düşen rollerin tanımlanması ve sürdürülebilir büyümenin önündeki engel haksız rekabetin önüne geçilmesi halinde Türk inşaat Malzemesi sanayisinin 2015 yılına kadar hedeflediği ortalama %12 yıllık büyüme hedefine ulaşmasının mümkün olduğunu açıkladı.

İnşaat Sektöründe Sürdürülebilirlik: Yeşil Binalar ve Nanoteknoloji Stratejileri ile EUBuild Enerji Verimliliği Raporları kamuoyuna sunuldu

Ana teması 'Sürdürülebilirlik ve Küresel Rekabet' olan zirvede 2 önemli raporun da lansmanı yapılarak ilk kez kamuoyuyla paylaşıldı. İMSAD-TÜSİAD işbirliği ile hazırlanan Sürdürülebilirlik: Yeşil Binalar ve Nanoteknoloji Stratejileri Raporu ile İMSAD'ın 2 yıldır üzerinde çalıştığı Binalarda Enerji Verimliliğinin Gelecek Perspektifini ortaya koyan 'Rehber Kitap'ın sunum ve tanıtımları sektörün önde gelen uzmanları tarafından yapıldı.

BASF A.Ş.'nin ana sponsorluğunda düzenlenen 4. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi'ne ayrıca Demirdöküm A.Ş. Özel Sponsor olarak destek verdi. Zirve'nin sponsorları arasında AKG Gazbeton, Eczacıbaşı Yapı, Duravit, DYO, Wilo Pompa, Enka Holding, Nurol Gayrimenkul yer aldı. İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhr. Birliği) ile Traçim Çimento'nun destek sponsoru, BİMEKS'in ise IT sponsoru olduğu etkinliğin Sıfır Karbon Sponsorluğu'nu ise Escarus Sürdürülebilir Danışmanlık firması üstlendi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Ekonomi 4. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi'nden Ortak Mesaj - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement