17. Avrasya Ekonomi Zirvesi - Son Dakika
Ekonomi

17. Avrasya Ekonomi Zirvesi

17. Avrasya Ekonomi Zirvesi

Slovenya 3. Cumhurbaşkanı Türk: "İstemli göç her sene 400 milyar dolarlık bir gelir oluşturuyor, bu rakam kalkınma yardımlarını bile aşıyor" Arnavutluk 5. Cumhurbaşkanı Topi: "Küresel kriz söz konusu olduğu zaman yerel kaynakların kullanımının önemini ortaya çıktı"

06.02.2014 17:25

Slovenya 3. Cumhurbaşkanı Danilo Türk, istemli göçün her sene 400 milyar dolarlık bir gelir oluşturduğunu, bu rakamın kalkınma yardımlarını bile aştığını söyledi.

17. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nin ikinci gününde Cumhurbaşkanları Oturumu'nda konuşan Türk, bugün göçün mega bir trend olduğunu, uluslararası örgütlerin kayıtlarına göre 242 milyon kişinin göç ettiğini, bunun istemli göç olduğunu kaydetti.

Bütün göstergelerin göçün artacağına işaret ettiğini, istemli göçün her sene 400 milyar dolarlık bir gelir oluşturduğunu, bu rakamın kalkınma yardımlarını bile aştığını dile getiren Türk, BM bünyesinde konuya ilişkin yüksek istişare toplantılarının gerçekleştiğini ifade etti.

Haihazırda insan ticaretine 27 milyon kişinin kurban edildiğini, bunun modern esaret olduğuna dikkati çeken Danilo Türk, insan ticaretine son vermenin zorlu bir görev olduğunu ancak, bunun şu ana kadar çok fazla ciddiye alınmış bir konu olmadığını vurguladı.

Slovenya'nın göç konusunda çok ön planda olmadığını ama transit konumunda bulunduğuna işaret eden Türk, "Bir şekilde size şunu dürüstçe itiraf edeyim ki; mesela Slovenya'da sıradan vatandaşa soracak olsanız 'İnsan ticareti problemi sorun mudur, değil midir?' diye, çoğu 'değil' der. Dolayısıyla algı başlı başına bir sorun aslında" dedi.

"1999 yılına kadar Balkanlardaki durum dramatikti"

Arnavutluk 5. Cumhurbaşkanı Bamir Topi de Arnavutluk'un en fazla tecrit edilen ülkelerden birisi olduğunu, Yunanistan, İtalya ve Almanya'ya yaklaşık 1 milyon Arnavut'un göç ettiğini, göç edenlerin bir kısmının artık geri döndüğünü belirterek, Arnavutluk'un NATO üyesi olduğunu ve AB aday statüsüne kavuşabilmek için çok yoğun çalıştığını anlattı.

Arnavutluk vatandaşlarının en büyük düşünün AB olduğunu ifade eden Topi, siyasetin rolünün çok önemli olduğunu, 1999 yılına kadar Balkanlar'daki durumun dramatik olduğunu ancak şu anda Kosova ile Sırbistan başbakanlarının bir araya gelip konuşabildiğine dikkati çekerek, "Bu, Sırbistan ve Kosova halkının geleceği bakımından çok büyük bir önem taşıyor. Bu, göç olgusunu önlemek için çok önemli bir adım" dedi.

Zirve, konuk cumhurbaşkanlarına plaket takdim edilmesiyle son buldu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement