11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası - Son Dakika
Ekonomi

11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası

11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası

Sierra Nevada Corporation Üst Yöneticisi Özmen: "Türkiye uçak üretmeyi düşünüyor. Uçak konusunda her türlü yardıma hazırız. Elimizden gelen her türlü maddi, teknik yatırımı yapmaya hazırız" Japon Uzay Araştırma Ajansı İcra Direktörü Kozawa: "Türkiye'de güzel uzay programları var, umarım Türkiye'de kendi uzay programlarını toplum yararına daha etkin alanlarda kullanır"

06.09.2013 13:14

Sierra Nevada Corporation (SNC) Üst Yöneticisi  (CEO) Fatih Özmen, Türkiye'nin kendi ticari uçağını üretme planlarına ilişkin "Türkiye uçak üretmeyi düşünüyor. Uçak konusunda her türlü yardıma hazırız. Elimizden gelen her türlü maddi, teknik yatırımı yapmaya hazırız" dedi.

11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası kapsamında düzenlenen Havacılık ve Uzay Teknolojileri Sektörü Paneli'nde konuşan Özmen, gelecek 10 yıl içinde Türkiye'nin kendi uzay istasyonunu kurup kendi uzay aracı ve pilotuyla uzaya giderek bilimsel araştırmalar yapabileceğini söyledi.

Havacılık vizyonunun Türkiye'de eski tarihlere dayandığını anlatan Özmen, "Son 70 sene içinde dünya maalesef Türkiye'nin önüne geçmiş ancak Türkiye şu anda gerek uzay ve havacılık gerekse ekonomik konularda çok büyük bir atılım içinde" diye konuştu.

Türkiye'ye ticari uçak konusunda yardım edebileceklerini ifade eden Özmen, "Türkiye için arzum Türkiye'nin bu konularda yapılanları takip etmesi değil, sektörde örnek olmasıdır. 100. yıldönümünde Cumhuriyet'imize doğum günü olarak bir Türk uzay istasyonundan Türk astronotunun İstanbul'daki dünyanın en büyük hava limanına indiğini düşünün. Bu olabilecek bir şey ve bunu çok istiyorum. Türkiye genel olarak atılım ve vizyon içinde isterim ki uzay konusunda da böyle olsun" değerlendirmesinde bulundu.

-"Umarım Türkiye'de kendi uzay programlarını toplum yararına daha etkin alanlarda kullanır"

Japon Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) İcra Direktörü Hideshi Kozawa ise, Türkiye'nin havacılık stratejisini beğendiğini dile getirerek, "Türkiye'de güzel uzay programları var, umarım Türkiye'de kendi uzay programlarını toplum yararına daha etkin alanlarda kullanır" dedi.

Günlük hayatta uydular aracılığıyla kullanılan bilgileri kullanmaya başladığını ifade eden Kozawa, afetlerin etkisini azaltmaya yönelik uygulanan programların Japon toplumu için büyük fayda sağladığını, karada bulunan sistemlerin bu anlamda daha az yarar sağladığını söyledi.

Uyduların afet yönetiminde kullanımının önemli olduğunu vurgulayan Kozawa, astronotları yangın söndüren itfaiyecilere benzeterek, gelecekte gerçekleşebilecek felaketlerin en aza indirilmesinin uydu sistemlerinin etkin bir şekilde kullanılmasıyla  mümkün olabileceğini kaydetti.

"Sektörde geri kaldığımız her gün çok büyük ticaret açığıyla karşılaşacağız"

Türk Hava Yolları (THY) Teknik AŞ Genel Müdürü İsmail Demir ise, sektörün gelişiminin sürdürülebilir olmasının önemine dikkati çekerek, "Madem bu sektörde dünya ortalamasının 3 katı daha fazla büyüyoruz, sektörde geri kaldığımız her gün çok büyük ticaret açığıyla karşılaşacağız ve teknolojik anlamda da geri kalmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

THY olarak bir girişim başlattıklarını ifade eden Demir, son 3 yıldır havacılık yan sanayini geliştirmek ve mevcut sanayiyi havacılığa çekmek açısından sergiler ve fuarlar yaptıklarını aktardı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkan Yardımcısı  Hasan Palaz da, 2 bin 800 Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) programının desteklendiğini 15 binden fazla araştırmacının bu programlarda görev yaptığını söyledi.

Türkiye'nin önceliklerine göre ve 2023 vizyonu çerçevesinde alanlara öncelik verdiklerini belirten Palaz, araştırmacıları o alanlara yönlendirdiklerini ifade etti.

Palaz, aynı uygulamanın sanayi desteklerinde de uygulanmaya başlandığını bildirdi.

TÜBİTAK olarak Uzay ve Havacılığa dair odaklandıkları programlar olduğunu vurgulayan Palaz, direkt kamu kurumlarıyla işbirliği ve ihtiyaç analizlerini yapıp, belli projeler başlatıldığını kaydetti.

"Göktürk 2" projesinin bu projesinin ilklerinden bir tanesi olduğunu söyleyen Palaz, çeşitli haberleşme ve gözetleme uydularına yönelik projelerin olduğunu belirtti.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Özcan Ertem de, 2023 hedeflerine havacılık sanayiine yapılan yatırımlarla daha etkili bir şekilde ulaşılabileceğini belirterek, TUSAŞ olarak amaçlarının sistemler ve platformlar oluşturarak uluslararası pazarlarda büyümek ve dünyanın en büyük ihracatçıları arasında yer almak olduğunu  kaydetti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement