1. 'İslam Konferansı Teşkilatı İstatistik Komisyonu' Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

1. 'İslam Konferansı Teşkilatı İstatistik Komisyonu' Toplantısı

1. \'İslam Konferansı Teşkilatı İstatistik Komisyonu\' Toplantısı

SESRIC ve İslam Kalkınma Bankası tarafından düzenlenen "İslam Konferansı Teşkilatı İstatistik Komisyonu"nun (İKT-İK) ilk toplantısı Hilton Oteli'nde başladı.

11.04.2011 19:50

İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar ve Eğitim Merkezi (SESRIC) ve Suudi Arabistan merkezli İslam Kalkınma Bankası tarafından düzenlenen "İslam Konferansı Teşkilatı İstatistik Komisyonu"nun (İKT-İK) ilk toplantısı Hilton Oteli'nde başladı.

Toplantının açılışında konuşan İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, tüm katılımcıların İKT'na üye ülkelere ilişkin güvenilir bir veri bankası kurulması amacıyla bir araya geldiklerini ifade etti.

Geçen yıl 5'incisi yapılan Ulusal İstatistik Kurumları toplantısında, bundan sonraki toplantıların İKT-İK adı altında gerçekleştirilmesinin kararlaştırıldığını anlatan İhsanoğlu, bunun amacının komisyonun işbirliği yaptığı etkili alanlarda kesin rolünün altının çizilmesi, bilgi paylaşımı ve üye ülkelerin sosyo-ekonomik gelişimlerini artırmak olduğunu ifade etti.

Üye ülkelerde yaygın kalkınma problemleri bulunduğunu, planlama ve istatistik kapasitesinin ispat edilebilir şekilde eksiklik oluşturduğunu dile getiren İhsanoğlu, bu durumunun, üye ülkelerde doğru koordinasyonun olmayışı, istatistik aktivitelerin, bölgesel kurumların, insan gücü ve finansal kaynakların yetersiz oluşu ve stratejik yönün eksikliğiyle ilgili olduğunu kaydetti.

SESRIC Genel Direktörü Savaş Alpay da geçen yılki Ulusal İstatistik Kurumları toplantısına katılan ülke temsilcilerince İKT-İK'nin ilk toplantısının İstanbul'da yapılmasının kararlaştırıldığını anımsatarak, bugün bu ilk toplantıya şahitlik etmekten mutluluk duyduğunu ifade etti.

Alpay, İKT-İK'nin, İslam Konferansı Teşkilatı'na üye ülkelerin milli istatistik kurumlarına düşüncelerini, tecrübelerini sunup paylaşabilmek için canlı bir platform görevi sunmayı amaçladığını dile getirdi.

İKT-İK'in tüm üye ülkelere ait olduğunu hatırlatan Alpay, "Bu organizasyonun başarılı olması kritik bir şekilde tüm üye ülkelerin katılımlarına bağlıdır. Bugün de İslam Konferansı Teşkilatı'na üye ülkelerin milli istatistik kurumlarının birbirleriyle çalışması yolunda kritik dönüşüm noktasına tanıklık edeceğiz" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından toplantıda, "İKT-İK: Beklentiler, Hedefler ve Operasyonel İlkeler" ve "İstatistiksel Kapasiteyi Geliştirmek için Etkin İşbirliği" başlıklı oturumlar düzenlendi.

İKT üye ülkelerin istatistik kurumlarının başkanlarının yanı sıra Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF), Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'nin ilgili organları ile diğer uluslararası örgüt temsilcilerinin de katıldığı İKT-İK, yarınki oturumların ardından sona erecek.

- İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 1. 'İslam Konferansı Teşkilatı İstatistik Komisyonu' Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement