Gençler Bu Okulda Öz Benlik Kazanıyor - Son Dakika
Eğitim

Gençler Bu Okulda Öz Benlik Kazanıyor

Gençler Bu Okulda Öz Benlik Kazanıyor

İstanbul Drama Sanat Akademisi'nde gençlere oyunculuk dersleri veren Ayla Algan, konservatuarda kamera önü eğitimi olmadığından dem vuruyor ve "Biz bu konudaki eksiği kapatıyoruz" diyor.

21.05.2013 15:59

Dizilere oyuncu yetiştiren akademinin kurucusu Bilge Nur Katipoğlu ve eğitmenlik yapan usta oyuncu Ayla Algan'la konuştuk.

"NE YAPMAYACAKLARINI ÖĞRENiYORLAR"

Nasıl bir eğitim veriyorsunuz?

Konservatuarda kamera önü oyunculuk dersleri yok. Biz bu konudaki eksiği kapatıyor ve sinemanın 'kamera önü oyunculuk' alanını öğretiyoruz. Senaryo yazımı, kamera arkası, montaj konuları, montajlı oyunculuk, senaryo incelemesi, oyunculuk, kişilik incelemesi gibi teknikleri de veriyoruz. Dizilerdeki gibi senaryoyu inceliyor ve çekiyoruz. Öğrencimiz kendisini ekranda izliyor. Birlikte eleştiriyoruz. Öncelikle ne yapmayacaklarını öğreniyorlar. Royal Academy'nin kurucusu, hocası ve oyuncu

L. Olivier'a sormuşlar: "Kovboy filminde oynar mısınız?" Yanıtı şu olmuş: "Oynarım ama, onlarca filmde kötü kovboyu canlandıran oyuncunun sahnelerini izleyeyim de, ne yapmayacağımı öğreneyim, öyle." Doğru ve yararlı eğitim, kişinin kimliğini oluşturuyor, onu yaratıcı kılıyor.

Öğrenci karşınıza geldiği zaman önce neye bakıyorsunuz?

Bir doktor gibi sinema ya da tiyatro için eksiklerine bakıyorum. Bedenin sesi oturmamışsa, sesini bulduruyoruz. Zihin ve beden eğitimiyle, hem biyografik hem de gireceği rolün biyografisini çıkarmayı öğreniyor. Diksiyon ve dublaj tekniği kazandırmaya çalışıyoruz.

Televizyon dizilerinin artışının gençleri oyunculuğa itmesinin olumsuz etkileri var mı?

"Kim ki yaratma süreci içindedir, onun adı insandır." Prof. Dr. Süleyman Velioğlu söyler bunu. Biz derslerimizde sadece sanatsal yaratımdan bahsetmiyoruz, kazandığı yaratma edinimini sağlıyoruz, kişi böylece kendinde var olan yaratma edimini tanıyor. Öz benliğini kazanıyor. Özgüven, liderlik, iletişim becerileri, duyu farkındalığı gibi yetileri en üst seviyeye çıkaran yaratıcı drama eğitimi de farklı bir kariyer çizen gençlere büyük kazanımlar getiriyor.

YURT DIŞINDA BURSLU OKUYABiLiRSiNiZ

Burayı kurmaya nasıl karar verdiniz?

Kardeşim Yasemin Güven'le faaliyete geçirdiğimiz Netbil Eğitim Danışmanlık bünyesinde İstanbul Drama Sanat Akademisi'ni kurduk. Bu, üçüncü yılı. Netbil olarak, öğrencilerin okul başarılarına katkı sağlarken, sosyal ve duygusal açıdan da gelişimlerini desteklemek için böyle bir oluşuma karar verdik.

Ayla Algan'la yollarınız nasıl kesişti?

Ayla Algan, Prof. Süleyman Velioğlu'yla birlikte resim, tiyatro, yaratıcı drama, resimle terapi, ontoloji konularında felsefi ve pratik çalışmalar yapmış. Ayrıca hem sanatçı hem de eğitimci kimliğini bir arada yürüten, küçük bir çocuktan 80 yaşına kadar herkesin kalbine dokunabilen bir usta... Onunla çalışmak bizim için onur verici.

Yurt dışındaki eğitim programları hakkında bilgi alabilir miyiz?

Cambridge Üniversitesi'ni Türkiye'de temsilcisi Horizon Eğitim Danışmanlık işbirliğiyle, drama ve sanat eğitimlerimizi Cambridge A level programlarımızla zenginleştirdik. Üniversiteyi yurt dışında okumak isteyen öğrenciler, güzel sanatlar, oyunculuk gibi alanlarda dünyanın marka üniversitelerine hazırlanabiliyor veya burs olanaklarından yararlanabiliyorlar.

Neşe Mesutoğlu/ Milliyet

Kaynak: EgitimNerede.com

Son Dakika Eğitim Gençler Bu Okulda Öz Benlik Kazanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement